Συνεχίζεται ο “χορός” των Ρίχτερ νότια της Κρήτης| Τι λένε οι σεισμολόγοι

0
135

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα, στο θαλάσσιο χώρο, νότια των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου.

Στις 05.12 ξημερώματα της Τετάρτης, σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 76 χιλιόμετρα Νότια-Νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Το εστιακό του βάθος ήταν τα 7,4 χιλιόμετρα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 10.09 το βράδυ της Τρίτης, ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκε 105 χιλιόμετρα Νότια της Ιεράπετρας.

Το εστιακό βάθος του βάθος ήταν τα 3 χιλιόμετρα.

Τέλος στις 04.06 τα ξημερώματα της Τετάρτης, σημειώθηκε μία ακόμη σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο ήταν 109 χιλιόμετρα Νότια της Άρβης, και το εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Λέκκας: Η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες

Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο στο νότιο τμήμα της Κρήτης, μίλησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

«Από τις 2 Μαΐου, οπότε και εκδηλώθηκε ένας μεγάλος σεισμός της τάξης των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχουμε μια πληθώρα σεισμών που εκδηλώνονται στο ίδιο σεισμογόνο χώρο και πρόκειται σίγουρα για μετασεισμούς», δήλωσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Mega. Η σεισμική αυτή δραστηριότητα θα διαρκέσει και για τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς όμως την ίδια ένταση και την ίδια συχνότητα.

Σχολιάζοντας τα σενάρια Τούρκου σεισμολόγου περί μεγάλου σεισμού στην Κρήτη που θα επηρεάσει και την Τουρκία, ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης δεν εντάσσεται στο ίδιο γεωδυναμικό πλαίσιο και είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Μίλησε για την περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού στην περίοδο του κορωνοϊού, για «μια κρίση πάνω στην κρίση», όπως το χαρακτήρισε λέγοντας πως ο ΟΑΣΠ είναι προετοιμασμένος για μια τέτοια περίπτωση και πως έχει συντάξει ειδικά σχέδια για τη διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης. Επιβεβαίωσε επίσης, πως οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τη σεισμική δραστηριότητα.

Χουλιάρας: Σε φθίνουσα πορεία η εξέλιξη του φαινομένου

Καθησυχαστικός ήταν χθες ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, σχολιάζοντας τη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ.

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μια φθίνουσα πορεία στην εξέλιξη του φαινομένου. Παρόλα αυτά, σε μετασεισμικές ακολουθίες που διαρκούν από μερικές εβδομάδες, μήνες και χρόνια αναλόγως, το στατιστικό μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος του ισχυρού μετασεισμού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον κύριο σεισμό. Αυτά λέει η επιστήμη και πρέπει οι κάτοικοι να εγκλιματιστούν στο φαινόμενο και να λαμβάνουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας με μεγάλο σεισμό» ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.