Συνάντηση συνδικάτων Ηρακλείου με σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

0
13

Τα Συνδικάτα μας, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τους συναδέλφους που σπουδάζουν στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ το απόγευμα της Τρίτης 27/4/2021. Οι συνάδελφοι μας μετέφεραν την κατάσταση που επικρατεί και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ένα παραπάνω τώρα λόγο πανδημίας και κλειστών σχολών αλλά και για τις αλλαγές που θα φέρει ο νέος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση.

Με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται υποβάθμιση του πτυχίου απο επίπεδο 4 σε επίπεδο 3, άρα υποβαθμίζονται και τα εργασιακά τους δικαιώματα ενώ θα χρειαστούν δώσουν εξετάσεις ΕΟΠΕΠ χωρίς την αντίστιχη προετοιμασία λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν σχολές πολλών ταχυτήτων λόγο της αυτονομίας των σχολών σε οικονομικό επίπεδο, σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Ο μάνατζερ θα πάρει τη θέση του διευθυντή, ενώ οι ειδικότητες θα καθορίζονται με βάση τις ανάγκες των επιχηρηματιών της κάθε περιοχής, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές ειδικότητες θα κλείσουν και συνάδελφοι μας θα πεταχτούν έξω αφού πλέον οι ειδικότητες θα βασίσονται στις ανάγκες τις αγοράς και όχι της κοινωνίας.

Στηρίζουμε τα αιτήματα και όποια κινητοποίηση αποφασίσουν οι συνάδελφοι στον αγώνα τους, που πραγματοποιείται σε μία δύσκολη περίοδο με τις σχολές να είναι κλειστές, χωρίς επιδόματα ενοικίου και σίτισης και με την πρακτική άσκηση να έχει σταματήσει, διαμορφώνοντας μια δύσκολη οικονομική κατάσταση για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Την ίδια περίοδο που η Κυβέρνηση έχει βαλθεί να γυρίσει τους εργάτες συνολικά 100 χρόνια πίσω με το νέο αντεργατικό τερατούργημα, που θέλει να νομιμοποιήσει το δεκάωρο, που θα πληρώνεται ως οχτάωρο και ταυτόχρονα προσπαθεί να φημώσει τα συνδικάτα ώστε να μπορει ανενόχλητα να χαρίζει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους εργάτες 6 Μάη, στις 10 το πρωί, στην Πλ. Ελευθερίας, να δώσουν ενιαία απάντηση.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο για τις σχολές του ΟΑΕΔ
  • Να ανοίξουν εδώ και τώρα οι σχολές
  • Να ξεκινήσουν οι πρακτικές και να πληρωθούν όσοι συνάδελφοι έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι απλήρωτοι
  • Η πρακτική να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με εποπτεία απο το υπούργείο
  • Να ασφαλίζονται οι συνάδελφοι όχι με ένσημα που απλά καλύπτουν εργατικό ατύχημα αλλά κανονικά όπως προβλέπει ο νόμος για όλους τους εργάτες για να μπορούν να έχουν ασφάλιση στην υγεία αλλά και να προσμετρούνται ως συντάξιμα
  • Αύξηση χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, εργαστηρίων και βιβλίων
  • Καμία απόλυση μόνιμου η αναπληρωτή καθηγητή. Μονιμοποίηση όλων των καθηγητών και προσλήψεις νέων