Συμμετοχή του Ι.Α.Κ.Ε. στο 17ο συνέδριο του Ε.Ο.Κ. στην Λευκωσία

0
180

Τη σημασία της πρόσφατης επίσκεψης επτά στελεχών του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) στην Κύπρο, στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου του Ε.Ο.Κ., που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Όμιλος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ι.Α.Κ.Ε.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης 

Μια επταμελής αντιπροσωπεία στελεχών του ΙΑΚΕ με επικεφαλής την Πρόεδρό του κ. Ελένη Μαράκη επισκέφτηκε το τριήμερο 1-3 Φεβρουαρίου 2018 τη Λευκωσία και συμμετείχε στο 17ο Συνέδριο που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Όμιλος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου. Η επίσκεψη αυτή απέβη παραγωγική και επωφελής για το Ινστιτούτο, ενώ αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι οι δεσμοί που μας ενώνουν εξακολουθούν να είναι στέρεοι και αρραγείς, τόσο σε επίπεδο ανταλλαγών επιστημονικού έργου όσο και σε επίπεδο συναισθηματικών σχέσεων.

Το 17ο Συνέδριο του Ε.Ο.Κ. είχε θέμα τη «Βελτίωση Μαθησιακών Αποτελεσμάτων στο Δημόσιο Σχολείο. Προτάσεις και Προοπτικές» και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η συμμετοχή των συνέδρων ήταν εντυπωσιακή και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εισηγητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών, στελεχών του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος και εκπαιδευτικών προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και κινητοποίησαν ένα πλούσιο και γόνιμο διάλογο πάνω στο θέμα του συνεδρίου. Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε έδειξε ότι τα ζητήματα της αποτελεσματικότητας και της βελτίωσης της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης βρίσκονται στο κέντρο των αναζητήσεων των ερευνητών και της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος κ. Ελένη Μαράκη μίλησε στην Ολομέλεια του Συνεδρίου με θέμα «Εκπαίδευση και Κοινωνία στη Σύγχρονη Ελλάδα», ενώ και τα υπόλοιπα στελέχη του Ινστιτούτου συμμετείχαν στις συνεδρίες με τις επιστημονικές εισηγήσεις τους μεταφέροντας εμπειρικά δεδομένα και πορίσματα ερευνών από την ελλαδική εκπαιδευτική πραγματικότητα σε σχέση με τις επαγγελματικές ταυτότητες των στελεχών εκπαίδευσης, το πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών, την Τέχνη στο δημόσιο σχολείο, τη χρήση των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση αλλά και με την Αντεστραμμένη Διδασκαλία και Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση.

Οι διοργανωτές και οι Επιστημονικοί Υπεύθυνοι του Συνεδρίου ευχαρίστησαν την αντιπροσωπεία του ΙΑΚΕ για τη συμμετοχή της και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την πολύχρονη και εποικοδομητική συνεργασία που έχουν από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Ινστιτούτου. Ανταλλάσσοντας αναμνηστικά δώρα κατά τη διάρκεια του εθιμοτυπικού τελετουργικού στην τελετή λήξης του Συνεδρίου ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Κ., κ. Ανδρέας Παπούλας και η κ. Ελένη Μαράκη ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του ΙΑΚΕ, που θα γίνει στις 27 – 29 Απριλίου 2018 στο Ηράκλειο με θέμα «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης».

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, πολύ συγκινητική ήταν η επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου που οργάνωσε ο Ε.Ο.Κ. για την αντιπροσωπεία του ΙΑΚΕ. Το οδοιπορικό στη «Χώρα των Αγίων», όπως ονομάζεται η Χερσόνησος της Καρπασίας, ήταν μια πρωτόγνωρη και βαθιά συναισθηματική εμπειρία για όσα από τα στελέχη του Ινστιτούτου επισκέπτονταν για πρώτη φορά την περιοχή αυτή. Από τη μονή του Απόστολου Βαρνάβα ως εκείνη του Αγίου Ανδρέα οι επισκέπτες ανέγνωσαν τα ανεξίτηλα, απόλυτα παραστατικά και βαθιά χαραγμένα, σημάδια της χιλιόχρονης τραγικής Ιστορίας του μαρτυρικού νησιού και των ανθρώπων του. Το Ελληνόγλωσσο σχολείο του Ριζοκάρπασου, οι στιβαρές ψυχές των εκπαιδευτικών και της Διευθύντριάς του, τα ελπιδοφόρα πρόσωπα των μαθητριών και μαθητών του, αλλά και τα αποφασιστικά μάτια της γιαγιάς Ελένης, που παραμένει αμετακίνητη στις ίδιες «Θερμοπύλες» για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα, διατύπωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την υπόσχεση για τη συνέχεια της Ιστορίας αυτής.

Τα στελέχη του ΙΑΚΕ ανταπέδωσαν με την υπόσχεση να διατηρήσουν την ανάμνηση και να μεταφέρουν το μήνυμα στην Ελλάδα.