Συγχαίρουν τους συναδέλφους τους αστυνομικούς για την εξιχνίαση της δολοφονίας της Αμερικανίδας

0
83

Τους συναδέλφους τους που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εξιχνίασαν την δολοφονία της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου συγχαίρει με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων.

Η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να συγχαρεί για ακόμα μία φορά το Διοικητή, τους αξιωματικούς και το λοιπό προσωπικό – συναδέλφους μας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας της 60χρονης υπηκόου Η.Π.Α., που είχε βρεθεί νεκρή την 8η Ιουλίου 2019, σε αγροτική περιοχή του Δήμου Πλατανιά Χανίων. 

Συγκεκριμένα την 15η Ιουλίου προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων 27χρονος ημεδαπός, ο οποίος εξεταζόμενος ως βασικός ύποπτος για την ανθρωποκτονία, ομολόγησε την πράξη του και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη. 

Ως γνωστόν, η 60χρονη ήταν αναγνωρισμένη επιστήμονας στον τομέα της βιολογίας – εντομολογίας και είχε αφιχθεί στα Χανιά την 30η Ιουνίου, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο στο συνεδριακό κέντρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.      

  Πρωινές ώρες της 4ης Ιουλίου 2019 ο διοργανωτής του συνεδρίου δήλωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά Χανίων την εξαφάνιση της, αναφέροντας ότι θεάθηκε τελευταία φορά κατά το μεσημεριανό γεύμα της 2ας Ιουλίου, στο χώρο της Ακαδημίας. 

  Άμεσα πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες και αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή με τη συμμετοχή ανθρώπινου δυναμικού και μέσων τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Στρατού Ξηράς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

  Επίσης, τις έρευνες συνέδραμαν οργανώσεις εθελοντών και ιδιώτες εθελοντές, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα ειδοποίησης πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων «SILVER ALERT HELLAS» μέσω του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφία και πληροφορίες σχετικά με την θανούσα. 

  Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βραδινές ώρες της 8ης Ιουλίου 2019, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Πλατανιά Χανίων ενημερώθηκαν από ερασιτέχνες εξερευνητές σπηλαίων ότι σε εγκαταλελειμμένο πολεμικό καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε αγροτική περιοχή στο Ξαμουδοχώρι Πλατανιά Χανίων, εντόπισαν πτώμα γυναίκας. 

  Άμεσα μετέβησαν στο σημείο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και Ιατροδικαστές και προχώρησαν σε μεθοδική αυτοψία και εξερεύνηση του χώρου και της περιβάλλουσας περιοχής. 

   Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώθηκε ότι η σορός ανήκει στην εξαφανισθείσα 60χρονη υπήκοο Η.Π.Α., η οποία έφερε σημάδια βίαιης εγκληματικής ενέργειας και πιθανή σεξουαλική κακοποίηση. 

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που κατηύθυνε τις έρευνές ήταν η ανεύρεση πρόσφατων ιχνών από ρόδες οχήματος σε αγροτεμάχιο που οδηγεί στο φρεάτιο του καταφυγίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη θέση της σορού συνηγορούσε στη βάσιμη εκδοχή ότι η θανούσα μεταφέρθηκε στο σημείο αυτό. 

  Συνεχίστηκαν μεθοδικά οι έρευνες, για την εξιχνίαση της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκαν συστηματικές αυτοψίες, συλλέχτηκε υλικό από κλειστά κυκλώματα καμερών ασφαλείας, εξετάστηκαν μάρτυρες και αξιοποιήθηκαν συνδυαστικά όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που προέκυπταν από την εξέλιξη των ερευνών. 

  Με βάση την ανάλυση του υλικού εστιάστηκαν οι έρευνες μας στην περιοχή , σκιαγραφήθηκε το «προφίλ» του δράστη, προσδιορίστηκε το εύρος των υπόπτων και πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες προσαγωγές ατόμων. 

  Η σταχυολόγηση του συνόλου των στοιχείων, έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρωθούν οι συνάδελφοί μας, σε συγκεκριμένο άτομο και ειδικότερα στον 27χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος προσήχθη  στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

  Εξεταζόμενος ο 27χρονος περιέπεσε σε αντιφάσεις και υπό το βάρος των στοιχείων που είχαν συλλέξει οι συνάδελφοί μας, ομολόγησε την πράξη του. 

   Όταν περνάει χρονικό διάστημα μόνο 10 ημερών από την αποτρόπαια αυτή πράξη και ο φερόμενος ως δράστης βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης μόνο συγχαρητήρια μπορεί κάποιος να δίνει στους συναδέλφους μας.  

Θερμά συγχαρητήρια σας αξίζουν γιατί περισώσατε, μέσω της άμεσης ανταπόκρισής σας, την αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε για το νομό Χανίων, εξαιτίας της επαχθούς πράξης ενός εγκληματία, που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει το φιλόξενο χανιώτικο λαό!

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε συγχαρητήρια στους συναδέλφους μας για τις επιτυχίες τους σε τοπικό επίπεδο, ακόμα και αν ενοχλούνται κάποιοι…, γιατί γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι οι επιτυχίες αυτές σημειώνονται κάτω από τρομερές ελλείψεις σε υπηρεσιακό και ατομικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό.