Στο μέλλον χωρίς σχεδιασμό, χωρίς στόχους, χωρίς συνεργασία και χωρίς όραμα

0
1293
ΝΕΩΡΙΑ-ΧΑΝΙΑ

Είναι πραγματικά χαώδης η ποιοτική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο δικό μας τρόπο σκέψης και δράσης και στον τρόπο σκέψης και δράσης των φορέων, σε αντίστοιχες με τα Χανιά πόλεις του εξωτερικού.

Στο εξωτερικό, στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού έχουν εκπαιδευτεί να λειτουργούν με προγραμμα και σχέδιο. Δεκαετίες τώρα.

Ξέρουν τι έχουν, ξέρουν τι θέλουν και το βασικότερο, ξέρουν πως να το πετυχαίνουν.

Γι αυτό και τα κτήρια τους που αποτελούν σημαντικά μνημεία σε σημαντικές περιοχές, τα έχουν αναπτύξει σε μουσεία, βιβλιοθήκες και χώρους πολιτισμού, επισκέψιμα για το κοινό και τους τουρίστες, με τσουχτερά εισιτήρια των 15,20 και 25 ευρώ.

Με σύγχρονα καφέ, εστιατόρια και εκθετήρια προϊόντων μέσα στους ίδιους χώρους, για περισσότερο κέρδος.

ΜΑΡΚΙΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

Για να μιλήσουμε και τη “γλώσσα” που κάποιοι εδώ καταλαβαίνουν καλύτερα.

Μπορούν με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο να συντηρούν αυτούς τους χώρους, αλλά και να προσφέρουν γενικότερα στην τοπική οικονομία, βοηθώντας στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων επισκεπτών. Υψηλού φυσικά επιπέδου.

Χωρίς να αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο, τη χρήση αυτών των μνημείων, σεβόμενοι αλλά και αξιοποιώντας ταυτόχρονα, την πολιτιστική τους κληρονομιά.

ΒΕΝΕΤΙΑ ΚΑΝΑΛΙ

Αντίθετα εμείς εδώ στα Χανιά, συνεχίζουμε να λειτουργούμε χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, χωρίς σεβασμό στην ιστορία και στα μνημεία, κοιτάζοντας μόνο το βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Ο σχεδιασμός μας και η στρατηγική μας πλέον εξαντλείται στην παραχώρηση ιστορικών μνημείων μας σε ξένων συμφερόντων εταιρείες, που θέλουν να τα μετατρέψουν σε πολυτελείς κοιτώνες, με στόχο φυσικά όχι το όφελος του τόπου αλλά τη μεγιστοποίηση του δικού τους κέρδους.

Πανηγυρίζουμε και καμαρώνουμε γιατί δημιουργούμε θέσεις εργασίας των 400 και των 500 ευρώ για τα παιδιά μας, για τα οποία τελικά το όραμα μας εξαντλείται στο να γίνουν καλύτερα γκαρσόνια ή υπάλληλοι στα ξενοδοχεία των ξένων αφεντικών;

Για τον πολιτισμό μας και την σωστή προστασία και αξιοποίηση των μνημείων που μας κληρονόμησαν οι πρόγονοί μας, ούτε λόγος.

ΣΤΕΝΟ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ-ΧΑΝΙΑ

Αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο πολιτισμός, που γεννά πλούτο. 

Αδυνατούμε να δούμε λίγο μακρύτερα, δεν μπορούμε να δούμε, πόσο κοντόφθαλμη είναι η μέχρι σήμερα, θεώρησή μας.

Βαδίζουμε σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, καθώς ήδη ένα μεγάλο μέρος του οικιστικού μνημείου της παλιάς πόλης, το οποίο κάποτε θέλαμε να το εντάξουμε και στην ΟΥΝΕΣΚΟ, έχει περάσει αθόρυβα, σε ξένα χέρια.

Δεν έχουμε καταφέρει εδώ και σαράντα περίπου χρόνια, από την δεκαετία του 1980, να θεσμοθετήσουμε μία πολύ σοβαρή μελέτη που είχε εκπονηθεί για την ανάδειξη και την προστασία της Παλιάς Πόλης.

ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ-ΧΑΝΙΑ

Ότι έχει σωθεί και ότι έχει αναδειχθεί έχει γίνει χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες, λίγων, που είχαν ένα όραμα για τα μνημεία μας. 

Προχωρούμε στο μέλλον χωρίς σχεδιασμό, χωρίς στόχους, χωρίς συνεργασία, χωρίς όραμα.

Ξεπουλάμε άλλοτε φτηνά και άλλοτε ακριβά, σε ότι τιμή βρει ο καθένας, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία, τις επιχειρήσεις μας, τα πάντα. 

Αγνοούμε ή θέλουνε μα αγνοούμε ότι ότι κάνουμε σήμερα θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για το αύριο.

Όχι μόνο το δικό μας αύριο αλλά το αύριο των παιδιών μας.

Και αυτό είναι το πιο δραματικό.

kriti24