Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στο Μουσείο Ηρακλείου

0
28

Οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας (ανάμεσα στα οποία είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου), σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ολοκληρώνουν την καταστροφική της πολιτική στο χώρο του Πολιτισμού . Έγκαιρα και κατηγορηματικά είχαμε εκφράσει την αντίδρασή μας.

Η επιστημονική κοινότητα, οι εργαζόμενοι στα Μουσεία, η κοινωνία του Ηρακλείου στο σύνολό της, αντιδρά δυναμικά για την αποκοπή των πέντε μεγάλων και πιο προσοδοφόρων δημόσιων μουσείων από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, που οδηγούν στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Η μετατροπή σε ΝΠΔΔ, ουσιαστικά σημαίνει:

Ότι το Μουσείο θα το διαχειρίζεται ένα διορισμένο, από την εκάστοτε κυβέρνηση, ΔΣ που θα λειτουργεί σύμφωνα με συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων.
Φέρνει τον «εκσυγχρονισμό» στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας τις υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις, με δυνατότητα τροποποίησης των όρων απασχόλησης.
Υπονομεύει την ασφάλεια των αρχαιοτήτων και προωθεί την εμπορευματοποίησή τους (μισθώσεις χώρων του Μουσείου, μακροχρόνιοι ( 25+25 χρόνια), δανεισμοί αρχαιοτήτων κλπ.

Περικόπτονται όλες οι δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες, (εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και πολιτιστικές δραστηριότητες).

Απόφαση των εργαζομένων στα Μουσεία, αλλά και της Ηρακλειώτικης κοινωνίας, είναι η αντίσταση σε τούτη την πολιτική, σε τούτο το ξεπούλημα του εμβληματικού για την πόλη αλλά και τη χώρα Μουσείου. Στηρίζουμε τούτο τον αγώνα.

Καλούμε τους πολίτες του Ηρακλείου να συμμετέχουν μαζικά στην Παράσταση Διαμαρτυρίας έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, την Κυριακή 05/02/2023, από τις 10:00 έως τις 13:00.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter