Στην τελική ευθεία για τη β’ αξιολόγηση

0
37

Ξεκινάει αύριο ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, με στόχο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Οι θεσμοί αναμένονται εντός της ημέρας στην Αθήνα, καθώς αύριο το πρωί είναι προγραμματισμένα τα πρώτα «ραντεβού» με τους Έλληνες υπουργούς. Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν κυρίως, στο φλέγον ζήτημα της εργασιακής μεταρρύθμισης, αλλά και στις εκκρεμότητες του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

Στο «μενού» θα βρίσκονται επιπλέον, οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, τα ενεργειακά θέματα και μία σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει αναφορά και στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να «ανοίξει» ο δρόμος για τον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας ότι «είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να έχουμε καλά νέα».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να προτρέπει τους δανειστές να κάνουν τα απαιτούμενα βήματα για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους.

Πηγή: naftemporiki.gr