Στην Αυστραλία αντιπροσωπεία από τα Χανιά για τις εκδηλώσεις για τον Ελ. Βενιζέλο| φωτο

0
164

Στην Αυστραλία βρίσκεται αντιπροσωπεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με αφορμή σειρά εκδηλώσεων για τον Έλληνα πολιτικό, τις οποίες συνδιοργανώνει το Ίδρυμα με τις Κρητικές Αδελφότητες στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.

Στον ανδριάντα του Εθνάρχη κατατέθηκε στεφάνι και πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε εκδήλωση στην οποία βραβεύτηκε ο πρόεδρος του ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, στις οποίες θα παρουσιαστεί η δεύτερη έκδοση της βιογραφίας «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης».

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στο Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης, σε συνεργασία με την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας και η δεύτερη, την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σε συνεργασία με την Κρητική Αδελφότητα Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της πόλης. Και οι δύο εκδηλώσεις υποστηρίζονται από τις ελληνικές κοινότητες των δύο πόλεων.

Αποσπάσματα από τη βιογραφία θα διαβάσει ο δάσκαλος-λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δημήτρης Μιχαλόπουλος, οι πρόεδροι της Αδελφότητας Μελβούρνης Μιχάλης Χουδαλάκης και Σίδνεϊ Ανδρέας Παρλιάρος, ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος Σταύρος Νικηφοράκης και εκπρόσωποι φορέων της ομογένειας.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της αντιπροσωπείας του Ιδρύματος στην Αυστραλία έχουν προγραμματιστεί κινηματογραφικές προβολές με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο του Ιδρύματος, ενώ για πρώτη φορά θα προβληθεί το νέο βίντεο παρουσίασης του Ιδρύματος και της Οικίας-Μουσείου της Χαλέπας.

Παράλληλα, προβλέπεται κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Βενιζέλου και στο μνημείο πεσόντων Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μελβούρνη, ενώ η αντιπροσωπεία του Ιδρύματος θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε ανάλογα αντικείμενα.