Στη βιτρίνα της ΔΕΘ τεχνολογία και καινοτομία

0
75

Οι τομείς της επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας έχουν ειδική προβολή, τόσο μέσα από τα προϊόντα των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων όσο και μέσω του Φεστιβάλ Τέχνης – Επιστήμης – Τεχνολογίας, του νέου project που προτείνει από φέτος η ΔΕΘ, πλάι στο γνωστό και επιτυχημένο e-gaming.
Ξεχωριστή θέση σ΄ αυτό έχει η ομάδα φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, που εντυπωσίασε πρόσφατα παίρνοντας την πρώτη θέση στον 14ο διαγωνισμό Imagine Cup της Microsoft.
Η ομάδα παρουσιάζει το καινοτόμο πρόγραμμα Amanda Project, ένα πρωτοποριακό παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας που βοηθά τα θύματα μπούλινγκ. Το project φέρει το όνομα της 15χρονης Αμάντα, θύματος εκφοβισμού από το Βανκούβερ του Καναδά, η οποία έθεσε τέλος στη ζωή της.
Το ΑΠΘ συμμετέχει με δικό του εκθεσιακό χώρο, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυσή του, παρουσιάζοντας δύο ακόμα πρωτοποριακά προϊόντα έρευνας:

assets_large_t_420_54803769_type13145

• Το πειραματικό πρωτότυπο του ελληνικού πολιτικού μη επανδρωμένου αεροχήματος HCUAV RX-1, με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που του επιτρέπουν να επιχειρεί και τη νύχτα, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την επιτήρηση χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων, σε μεγάλη ακτίνα, με έμφαση τις φυσικές καταστροφές, φωτιές, θαλάσσια μόλυνση κ.ά., καθώς και σε επιχειρήσεις διάσωσης. Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργατικού έργου με επικεφαλής τον αν. καθηγητή Κ. Υάκινθο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.
• Το πρώτο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο στη Βόρεια Ελλάδα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη νεοσύστατη φοιτητική ομάδα Aristotle Racing Team Electric του ΑΠΘ και απέσπασε ήδη την πρώτη διάκριση στον διεθνή διαγωνισμό της Ουγγαρίας.
Nέα μοντέλα Peugeot και Citroen
Την παγκόσμια πρώτη κάνει στη ΔΕΘ η Μonopoly της Θεσσαλονίκης, η εκδοχή του δημοφιλούς παιχνιδιού που περιλαμβάνει προς εικονική πώληση κεντρικούς δρόμους, πλατείες, μνημεία, ξενοδοχεία, αθλητικά κέντρα και άλλες υποδομές της πόλης, μεταξύ αυτών και το διεθνές εκθεσιακό κέντρο.

Επίσης, εννέα αυτοκινητοβιομηχανίες (JEEP, Peugeot, Hyundai, KIA, FIAT, Alfa Romeo, Citroen, Skoda και Ford) δίνουν το «παρών» με δικούς τους εκθεσιακούς χώρους, ενώ δύο από αυτές θα παρουσιάσουν σε πανελλήνια πρώτη συνολικά τέσσερα νέα μοντέλα. Συγκεκριμένα, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια των Peugeot 308 GΤΙ, τo SUV Peugeot 2008, το ανανεωμένο DS3, καθώς και το επαγγελματικό μοντέλο Jumpy της Citroen.

assets_large_t_420_54803770_type13145

Στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου θα παραμείνει και το βαγόνι που έστησε η Αττικό Μετρό Α.Ε. με σλόγκαν «Το μετρό έρχεται Θεσσαλονίκη».

Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, οι επισκέπτες ενημερώνονται για την πορεία κατασκευής του έργου, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020, ενώ μετά το τέλος της έκθεσης το βαγόνι θα είναι επισκέψιμο από ομάδες μαθητών σχολείων. Στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα γίνει η μετονομασία του σταθμού «Συντριβάνι» του μετρό σε «Συντριβάνι – Εκθεση».
Σε ράγες πατάει και το έκθεμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που έφερε στη Θεσσαλονίκη τη μουσειακή ατμήλατο μηχανή του θρυλικού «μουντζούρη» του Πηλίου.

Πηγή Έθνος

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter