Στη Ρίγα της Λετονίας αντιπροσωπεία του Δήμου Ρεθύμνου

0
34

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Interreg Europe “PLASTECO” που έχει ως κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης των πλαστικών και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων του έργου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελέτης στη Ρίγα της Λετονίας κατά το διάστημα 9 έως 12 Μαίου 2022.

Η επίσκεψη διοργανώθηκε από τον εταίρο του έργου, Σύνδεσμος «Ακτές Βαλτικής» και ήταν σχετική με τις καλές πρακτικές και μεθόδους καθαρισμού παράκτιων περιοχών από τη ρύπανση πλαστικών συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών πρόληψης καθώς και την 6η συνεδρίαση της συντονιστικής ομάδας του έργου.

Ο Δήμος Ρεθύμνης εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο για θέματα Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης κ. Δημήτρη Λελεδάκη, τον Αν. Προϊστάμενος Δ/νσης Πληροφορικής-Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Νίκο Βώβο, την Πρ/νη Αποκομιδής, Ανακύκλωσης και καθαρισμού εξωτερικών κοινόχρηστων χώρων κα. Στυλιανή Χριστοφοράκη, τον Σύμβουλο Δημάρχου και υπεύθυνο για το έργο “PLASTECO” κ. Βασίλη Μυριοκεφαλιτάκη και το στέλεχος του Τμήμ. Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Αναστασία Θωμαδάκη

Οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη μελέτης συμμετείχαν σε διαδικασία δειγματοληψίας μικροπλαστικών από παραλία της Βαλτικής καθώς και στην ανάλυση των δειγμάτων αυτών στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Υδάτινης Οικολογίας. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της νεοφυούς εταιρείας Polylabs η οποία ασχολείται με την παραγωγή πολυολών βιολογικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή «οικολογικής» πολυουρεθάνης. Τέλος παρουσιάστηκε η καμπάνια “My Sea” από την εταιρεία Mana Jura που διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε σχέση με την παρακολούθηση των αποβλήτων που καταλήγουν στη θάλασσα.

Την επόμενη μέρα διεξήχθη η τελευταία συνάντηση των εταίρων που ήταν και η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης λόγω των αυστηρών πρωτοκόλλων του COVID όλο το προηγούμενο διάστημα. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι διαδικασίες οικονομικές και τεχνικές για την ομαλή ολοκλήρωση του έργου, παρουσιάστηκαν τα τελικά σχέδια δράσης του κάθε εταίρου καθώς και έγινε ο απολογισμός του έργου και των τελευταίων παραδοτέων που αφορούσαν την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Η συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης, ο οποίος αποτελεί τον Επικεφαλή Εταίρο του έργου Interreg Europe “PLASTECO”, σε αυτή την επίσκεψη μελέτης καθώς και στη συντονιστική συνάντηση των εταίρων αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους του, ως εξαιρετικά επωφελής αφού δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του έργου.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter