Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο

0
22

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα είπε: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση».
Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων προσπάθησε να… συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, μετά το ουδέτερο σχόλιο που η ίδια έκανε για τις ακραίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

Συγκεκριμένα, η Ντάνα Σπίναντ απαντώντας σε δεύτερο χρόνο στις ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε τα εξής:

«Δεν σχολιάζουμε σχόλια – εξ ου και η σύντομη αντίδρασή μου στην ερώτηση στην αίθουσα Τύπου. Αλλά γενικότερα για το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και της αποκλιμάκωσης, μπορώ να πω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης της ΕΕ, που αναγνωρίζεται ως τέτοια από ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως τονίστηκε επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) (Μάρτιος και Ιούνιος 2021 συμπεράσματα EUCO), η Τουρκία αναμένεται να δεσμευτεί εποικοδομητικά με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση.

Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του briefing η Ντάνα Σπίναντ αρκέστηκε σε γενικολογίες και ευχολόγια, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Σπίναν δήλωσε ότι η Κομισιόν προωθεί και ενθαρρύνει την καλή συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας και των δύο ηγετών τους, και ελπίζει ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί εμπράκτως, σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter