Στα δικαστήρια οδηγείται η κόντρα Σημανδηράκη – Χατζηδάκη

0
153

Στην κατάθεση μήνυσης σε βάρος της πρώην προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ, Χρυσούλας Χατζηδάκη, προχώρησε σήμερα Τετάρτη (22/2) ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Δημάρχου,  η Χρυσούλα Χατζηδάκη ανακοίνωσε ότι προχωρά και η ίδια σε μήνυση κατά του κ. Σημανδηράκη.

Πλέον, η υπόθεση  οδηγείται στις δικαστικές αίθουσες, σε μία πρωτοφανή εξέλιξη για τα χρονικά του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Ο Δήμαρχος Χανίων 

Ο κ. Σημανδηράκης στην τοποθέτηση του στο Δημοτικό συμβούλιο στάθηκε σε τρία σημεία, 

ΣΗΜΕΙΟ 1

Λογιστική διαφορά λογιστικού και εμπορικού προγράμματος από το 2011 μέχρι το 2020. Δεν είναι μαύρη τρύπα, είναι μία διαφορά λογιστική, που αποτυπωνόταν σε όλες τις εκθέσεις ορκωτών. Ουδέποτε όμως κανείς αμφισβήτησε την τιμή και την υπόληψη του Δημάρχου ή προηγούμενων προέδρων. Με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. διερευνήθηκε ότι η διαφορά αυτή δεν ήταν κάποια ατασθαλία, γιατί υπήρξαν περίοδοι που η διαφορά αυτή ήταν ακόμη και 1 εκ. ευρώ. Κάναμε μία έρευνα λοιπόν για να μην υπάρχουν σκιές, με συμμετοχή από όλες τις παρατάξεις, και το πόρισμα να σταλεί στην Αποκεντρωμένη. Αυτό και έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο! Με ομόφωνες αποφάσεις! Που ήταν λοιπόν η κωλυσιεργία; Ποιος καθυστέρησε; Που είναι το θολό σημείο σε όλη αυτή την ιστορία; Πουθενά!

ΣΗΜΕΙΟ 2

Πρόκειται για την περίπτωση πειθαρχικού ελέγχου εργαζόμενου που ερευνάται ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Τι κάναμε; Ότι προβλέπεται, ξανά με ομόφωνη διαδικασία. Που είναι το κρυφό; Ολες οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες! Που είναι το σκάνδαλο και η προσπάθεια απόκρυψης με την οποία σπιλώθηκε το όνομά μου; Πουθενά!

ΣΗΜΕΙΟ 3

Και πάμε στο θέμα του ορκωτού λογιστή. Ξέρετε ποια ήταν η προσφορά ορκωτού λογιστή για να κάνει τον έλεγχο στη ΔΕΥΑΧ; 1.750 ευρώ! Ο προϋπολογισμός ήταν 8.000 ευρώ! Ρωτήσαμε το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Ελλάδος και μας είπαν ότι κάτι τέτοιο ήταν απαράδεκτο. Ακολουθήσαμε την διαδικασία και το Δ.Σ. ψήφισε, εκτός της κας Χατζηδάκη, όχι, ότι είναι ασυνήθιστα χαμηλή η προσφορά. Στείλαμε στην Αποκεντρωμένη την απόφαση και μας είπαν όχι. Δηλαδή, μία Υπηρεσία του Κράτους ήρθε να μας πει τι να ψηφίσουμε. Και είπαμε ότι θα το αναβάλλουμε το θέμα μέχρι να έρθει εγγράφως η απάντηση από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών Ελλάδος. Δηλαδή, όταν θέλουμε τον καλύτερο δυνατό έλεγχο σημαίνει ότι δεν θέλουμε διαφάνεια; Οταν κάποιος κάνει μία τέτοια προσφορά μας προβληματίζει ότι δεν πάει καλά! Αυτό είναι το μέγα σκάνδαλο που συζητάμε, αλλά όλα μαζί μπήκαν σε ένα μπλέντερ και σερβιρίστηκαν υπό οσμή σκανδάλου, εξυπηρετώντας προσωπικές φιλοδοξίες που δεν έκαναν καλό στην επιχείρηση.

“Ο καθένας είναι εδώ με μία συγκεκριμένη ιδιότητα για συγκεκριμένο διάστημα. Ομως είμαστε στα Χανιά. Δεν θέλω φεύγοντας από τη θέση του Δημάρχου να έχει σπιλωθεί το όνομά μου, πολύ δε περισσότερο όταν δεν υπάρχει κάποια βάση συζήτησης. Αντιλαμβάνομαι ότι η περίοδος αυτή ενδείκνυται για πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά υπάρχουν και όρια. Μετά τη συνέντευξη της κας Χατζηδάκη με πήραν δεκάδες πολίτες και με ρωτούσαν τι συμβαίνει. Γιατί πρέπει να απολογούμαι για ομόφωνες αποφάσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις; Με ποιο τρόπο μπορώ να πείσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που άκουσαν ότι άκουσαν και ίσως πείστηκαν ότι λειτούργησα ανέντιμα; Με έναν τρόπο! Μοναδικός τρόπος για να απαντήσω στη λάσπη ήταν δυστυχώς να προσφύγω στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση σε βάρος της κας Χατζηδάκη για όσα συκοφαντικά έχει πει σε βάρος μου! Θέλω να υποσχεθώ στους εργαζόμενους ότι κλείνει αυτή η αρνητική παρένθεση και το αίσθημα εμπιστοσύνης θα αποκατασταθεί”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σημανδηράκης.

Η Χρυσούλα Χατζηδάκη

Όπως έχω ήδη πει, έχω καθαρή την συνείδησή μου ότι ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ έκανα το καθήκον μου. Για εμένα κανένα αξίωμα δεν υπερτερεί της καθαρής συνείδησης. Άλλωστε, όποιο αξίωμα και αν έχει ο καθένας, μικρό ή μεγάλο, σημασία έχει πως το τιμά. Πρώτα από όλα πρέπει να υπηρετεί το σύνολο και τελευταίο να υπολογίζει τον εαυτό του.
Αυτό προσπάθησα να πράξω και εγώ. Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα περί της συνέχισης της θητείας μου, η απόφαση από εμένα ήταν ειλημμένη. Ωστόσο, ήμουν υποχρεωμένη πρώτα να προστατεύσω από την δική μου πλευρά την προβλεπόμενη διαδικασία, σύμφωνα με το Νόμο. Ενήργησα με γνώμονα το κοινό καλό, ολοκλήρωσα την συγκέντρωση απαιτούμενων στοιχείων, ενημέρωσα τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και αμέσως μετά υπέβαλα την παραίτησή μου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Δεν θέλησα να συμμετάσχω σε παιχνίδι εντυπωσιασμών. Ο κ. Δήμαρχος αποφάσισε να προχωρήσει σε μία μήνυση εις βάρος μου κενής ουσιαστικού περιεχομένου. Θα λάβει τις ανάλογες απαντήσεις με την μήνυση που έχω ήδη ζητήσει να κατατεθεί εις βάρος του με αντικείμενο την ψευδή καταμήνυση εναντίον μου, επιφυλασσόμενη παντός άλλου δικαιώματός μου.

Σε συμπληρωματική ανακοίνωση με δελτίο τύπου η κα Χατζηδάκη, διευκρινίζει και τα εξής:

Θα ήθελα να παραθέσω την αλήθεια για μερικές από τις ανακρίβειες που ακούστηκαν κατά την συνεδρίαση του σημερινού Δ.Σ. Χανίων αναφορικά με την Δ.Ε.Υ.Α.Χ.:
• Η διαφορά των 650.000 ευρώ περίπου μεταξύ εμπορικού ισοζυγίου υδροληπτών και γενικής λογιστικής που υπήρχε το 2016 δεν μειώθηκε σε 107.000 ευρώ. Η διαφορά αυτή διαγράφηκε από γενική λογιστική για να εμφανίζονται ισοσκελισμένα τα δύο συστήματα και προέκυψε και εκ νέου διαφορά 107.000 ευρώ. Το θέμα της διαγραφής αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου του 2016.
• Το θέμα της διερεύνησης της διαφοράς μεταξύ του εμπορικού ισοζυγίου των υδροληπτών και της γενικής λογιστικής ήδη είχε ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021 μετά την κατάθεση της έκθεσης ελέγχου της χρήσης 2019 και όχι εξαιτίας της καταγγελίας Χανιώτισσας, όπως δήλωσε ο κύριος Σαρρής, αφήνοντας ερωτηματικά. Πλήθος εσωτερικών εγγράφων που φέρουν την υπογραφή μου για την διερεύνηση αυτής της διαφοράς το αποδεικνύουν.
• Οι διαφορές αυτές δεν καταγράφηκαν σε όλες τις εκθέσεις των Ορκωτών Ελεγκτών, όπως αυτές τέθηκαν υπόψη μου και ειδικότερα στην έκθεση των Ορκωτών Ελεγκτών της χρήσης του 2018.
• Για να καταλήξουμε στις ομόφωνες αποφάσεις του συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. για την αποστολή των οικονομικών καταστάσεων του 2020 και των πορισμάτων της εξεταστικής επιτροπής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης χρειάστηκε να καμφθούν έντονες αντιρρήσεις του Αντιπροέδρου ο οποίος πρότεινε ιδιώτη πραγματογνώμονα, πράγμα το οποίο είχε σχολιάσει αρνητικά και ο κύριος Σαρρής ως αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.ΥΑ.Χ., λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση. Όλα αυτά είναι μαγνητοφωνημένα στα Πρακτικά των Δ.Σ. της επιχείρησης.
• Εφαρμογή των υποδείξεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αλά καρτ. Από την μια αναρωτιέται ο Δήμαρχος πως είναι δυνατόν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να υποδεικνύει σε ένα πολιτικό όργανο (Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) τι να αποφασίσει και από την άλλη μας λέει ότι απεστάλησαν τα πορίσματα σε αυτή και η επιχείρηση θα συμμορφωθεί στις όποιες υποδείξεις της.
• Παροχές προς εργαζομένους. Τροφείο: Εγκεκριμένη δαπάνη από Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Το θέμα έχει ήδη δρομολογηθεί και βρίσκεται σε διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού (κάθε μήνα 100 ευρώ σε τρόφιμα για κάθε εργαζόμενο).
• Ομαδική Ασφάλεια υγείας εργαζομένων. Έχει ήδη εγκριθεί και δρομολογηθεί.
• Τα περί υπάρξεως “τοξικού κλίματος” έχω ήδη αναλύσει που οφείλονταν και πως ξαφνικά προέκυψε αυτό.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter