Στα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας | Λαμπρές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα (φωτό & βίντεο)

0
301

Στα Χανιά βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όπως επίσης και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Οι δυο άνδρες συμμετέχουν στις επίσημες εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 103 χρόνων από την Επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

paulopoulos-xania2

voutsis-xania

Στην επίσημη δοξολογία που έγινε στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, παρακολούθησαν εκτός του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Πρόεδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Εκκλησιαστικές και Στρατιωτικές Αρχές.

paulopoulos-xania3-antigrafo

Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας εκφώνησε τον λόγο του εντός του Ι.Ν. των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Θα έλεγε κανείς πως έπρεπε να μεγαλώσει πρώτα η Ελλάς, να δυναμώσει η αναιμική, η κάτισχνη μητέρα, να γίνει χώρα τιμώμενη και μεγάλη κι ένδοξος για να χωρέσει στην αγκάλη της την δυνατήν, μα τόσο περήφανην μεγαλειότητα” έγραφε η Καλλιρρόη Παρέν.

Μια μεγάλη στιγμή, που πραγματοποιήθηκαν οι μακροχρόνιοι πόθοι των Κρητών, αυτός ο μακρύς κι αιματηρός δρόμος προς την ελευθερία και συνέβη αυτό που φάνταζε ανέφικτο κι αποδόθηκε ιστορική δικαιοσύνη.

Προς το τέλος της ζωής τους οι γηραιοί οπλαρχηγοί του κρητικού Αγώνα, οι πείσμονες κι οραματιστές, ήταν εδώ μαζί με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο και τον πρωθυπουργό, Ελευθέριο Βενιζέλο, για να ζήσουν την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής τους. Μια επική εποχή, ταμένη στο ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας με θάρρος κι αυτοπεποίθηση, πιστοί στην επιταγή του Παντελή Πρεβελάκη “Να είσαι περισσότερος”, κλείνει τον κύκλο της για την Κρήτη, που επιστρέφει στη μήτρα της την Ελλάδα κι αρχίζει έναν ελεύθερο εθνικό κανονικό βίο.

Από το Νοέμβρη του 1886, 22 ετών, επικεφαλής Κρητών φοιτητών στην Αθήνα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δήλωνε στον Άγγλο Joseph Champerlain:

Την ένωσιν την θέλομεν…πρωτίστως ένεκα του εθνικού αισθήματος, όπερ αναγκάζει τον άνθρωπον να αγωνίζεται διαρκώς προς απόκτησιν της πολιτικής αυτού ελευθερίας, δι ης και μόνης είναι δυνατόν να πραγματοποιήσει τον προορισμόν του εις την σταδιοδρομίαν του πολιτισμού”.

Ονειρεύτηκαν οι Κρητικοί μια γενέθλια γη ελεύθερη κι ενταγμένη στην Ελλάδα για να δημιουργηθεί μια πλήρης πατρίδα δημοκρατική, ανεξάρτητη, σύγχρονη, δίκαιη.

Κι έτσι έπρεπε να γίνει.

Οι πολύχρονοι αγώνες, έρωτας κι πόθος ελευθερίας θα δικαιωθούν τελικά.

Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770, η επανάσταση του 1821, το πρωτόκολλο του Λονδίνου στα 1830 με τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους με περιορισμένη έκταση χωρίς την Κρήτη, είναι η αρχή.

Γεννιέται έτσι το Κρητικό ζήτημα, που θα απασχολήσει για 80 χρόνια την Ελληνική, Ευρωπαϊκή και διεθνή διπλωματία.

Και συνέχισε:

 

Η ιστορία είναι μάρτυρας, γνώση, κιβωτός.

Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα είναι ιστορία αλλά και ορόσημο για μας. Και ξέρουμε ότι ερχόμαστε από πολύ μακριά, ότι είμαστε από καλή γενιά, κατά τον ποιητή, κι οφείλουμε ως απόγονοι μας μακραίωνης, αναμφισβήτητης πολιτισμικής παράδοσης να ταυτιζόμαστε πάντα και παντού με την ελευθερία αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι η Δημοκρατία και να την προβάλλουμε ολοζώντανη ακμαία και να την υπερασπιζόμαστε με πάθος, συνεπή ιστορική συνείδηση, όλοι μας, άρχοντες κι αρχόμενοι, όλοι όμως πολίτες και παιδιά της Κρήτης, της Ελλάδας, της Ευρώπης, της οικουμένης όλης.

paulopoulos-xania1-antigrafo

Μετά την δοξολογία ο Προκόπης Παυλόπουλος και οι υπόλοιποι επίσημοι ξεναγήθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων, από τον κ. Πετράκη που τους παρουσίασε τα νέα εκθέματα και τις δράσεις του Μουσείου.

paulopoulos-nautiko-mouseio

paulopoulos-nautiko-mouseio2

paulopoulos-nautiko-mouseio1

Η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο του Φιρκά πραγματοποιήθηκε, όμως λόγω καιρικών συνθηκών, οι επίσημοι μετέβησαν εκεί με αυτοκίνητα για την τελετή έπαρσης της Ελληνικής σημαίας, την οποία έκανε ιδιαίτερα συγκινημένος ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

paulopoulos-firkas3

paulopoulos-firkas2

paulopoulos-firkas1

vroutsis-firkas

paulopoulos-firkas

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, ενώ αντίθετα ο Πρόεδρος της Βουλής, με την Βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκαν στο Δημαρχείο Χανίων.

dimarxio-vroutsis3

dimarxio-vroutsis2

mpakogianni-dimarxio

dimarxio-vroutsis