Στα Χανιά η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη | Σειρά επαφών για θέματα Ψυχικής Υγείας (φωτο)

0
41

Το Νοσοκομείο. Χανίων « ο Άγιος Γεώργιος » και την Ψυχιατρική Κλινική, επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη.

Η Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Διοικητή κ. Γ. Μπέα, τον Αν. Διοικητή κ. Μ. Μπολώτη και την Διευθύντρια Ψυχιατρικής Κλινικής κ. Β. Τσερπέ.

Μεταξύ των άλλων συζήτησαν το θέμα της αξιοποίησης του κληροδοτήματος «Μαλινάκη», για την επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής, η οποία αφορά σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ύψους 3,5 εκ. ευρώ.

Στην παρουσίαση παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός.

Νωρίτερα η Ζωή Ράπτη επισκέφθηκε δομές ψυχικής υγείας.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας ΕΔΕΜ και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων.

Εκεί πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση , για την ενίσχυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Διοικητής του ΓΝ Χανίων κ. Γ. Μπέας, η Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας κ. Κ. Ζουμαδάκη, ο Υπεύθυνος των Ψυχιατρικών Δομών κ. Μ. Αναγνωστόπουλος και άλλοι αρμόδιους φορείς.

Ακολούθησε σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Ν. Καλογερή, τον Δήμαρχο Χανίων κ. Π. Σημανδηράκη και τον Διοικητή του Γ.Ν. Χανίων κ. Γ. Μπέα, με αντικείμενο την ένταξη έργων Ψυχικής Υγείας στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021- 2027 και την ανάπτυξη εκ μέρους του Δήμου ανάλογων δράσεων.

Μετά το πέρας των επισκέψεων, η Υφυπουργός Υγείας δήλωσε :

«Με χαρά επισκέπτομαι σήμερα τα Χανιά, μια πόλη που κατέχει ιδιαίτερη θέση στη Ψυχική Υγεία αφού εδώ έγιναν από τα πρώτα βήματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης όταν το 2006, με Κυβέρνηση ΝΔ και Υπουργό τον κ. Ν. Κακλαμάνη, έκλεισε το Ψυχιατρείο Χανίων και αποχώρησε ο τελευταίος ασθενής.
Σήμερα, η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο όσο το δυνατόν ποιοτικότερες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το γενικό πληθυσμό.
Μελετήσαμε από κοινού με τη Διοίκηση την αξιοποίηση του κληροδοτήματος «Μαλινάκη», για την επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής, έργο που θα αναβαθμίσει και θα εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, όχι μόνο στην Π.Ε. Χανίων, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.
Άκουσα με προσοχή τις ανάγκες ενίσχυσης σε προσωπικό. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Επίσης, με χαρά διαπίστωσα το εξαιρετικό έργο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και κυρίως την κατ΄ οίκον νοσηλεία των ασθενών, τομέας που θα στηριχθεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω.
Ήδη, το Υπουργείο Υγείας κατά το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις κοινοτικές υπηρεσίες, στις Κινητές Μονάδες και στην κατ΄οίκον φροντίδα».