Στα Ανώγεια τα αποκαλυπτήρια της προτομής του οπλαρχηγού Εμμανουήλ Ξυλούρη| φωτο

0
75

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων επί Τουρκοκρατίας στην Κρήτη Εμμανουήλ Ξυλούρη “Τζιτζη”έγιναν σήμερα στα Ανώγεια παρουσία Αρχών και πλήθους κόσμου από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δτη του Ναυστάθμου Κρήτης Γιώργο Αγραφιώτη ως εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη.

Στον διαμορφωμένο χώρο όπου τοποθετήθηκε η προτομή τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση,ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Περιφερειάρχη, Βουλευτές, Εκπροσώπους Στρατού, Αυτοδιοίκησης, Αντιστασιακών οργανώσεων,τοπικούς φορείς, εκπροσώπους της οικογένειας Ξυλουρη, ενώ για την σημαντικότητα της δράσης και της προσφοράς του Οπλαρχηγού μίλησαν ο Ιστορικός Γιώργος Καλογερακης,ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, ο π. Δήμαρχος Ανωγείων Νίκος Ξυλουρης και διαβάστηκε χαιρετισμός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Με σεβασμό αποτίουμε φόρο τιμής στον Εμμανουήλ Ξυλουρη,τον γενναίο Κρητικό Οπλαρχηγό από τα Ανώγεια για την πολυσήμαντη δράση και προσφορά του στις Κρητικές Επαναστάσεις επί Τουρκοκρατίας, τόνισαν παριστάμενοι εκπρόσωποι των Αρχών, προσθέτοντας παράλληλα, ότι, με την δράση του και τον αγώνα του άφησε πολύτιμες παρακαταθήκες στις νεότερες γενιές με διαχρονικά τα μηνύματα,της Ενότητας,της Αλληλεγγύης,της Ελευθερίας για πρόοδο στον τόπο μας.

Η προτομή, όπως είπε χαρακτηριστικά ο π.Δήμαρχος Ν.Ξυλουρης, είναι παράλληλα το σύμβολο του χρέους για αξίες και ιδανικά και οτι,ο Οπλαρχηγός,πρόγονος της οικογένειας έχει ανεβάσει πολύ υψηλά τον πήχη,ενω οι αγώνες και τα διδάγματα του αποτελούν φωτεινό φάρο για όλους.

Με μαντινάδα αναφέρθηκε στην τελετή ο γνωστός Ανωγειανος μαντινάδολογος Αριστείδης Χαιρετης, λέγοντας:

“Τζιτζη ο χρόνος δεν μπορεί την δόξα να σου πάρει
χαλάλι σου είναι η τιμή γιατί ήσουν παλικάρι».

Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων οργανώθηκε με επιτυχία από την οικογένεια των Ξυλουρηδων και τον Δήμο Ανωγείων.