Στ. Σγουράκης: Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Αποκόρωνα

0
25

Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων μια σπουδαία πρόταση που αποτελεί και την βασική προϋπόθεση για αποτελεσματική λύση της καθαριότητας στον Αποκόρωνα μαζί με την μείωση του κόστους αποκομιδής, χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Σταμάτης Σγουράκης.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: 

Με την υπαριθμόν 5101 / 28/4/2016 πρόσκληση με την τίτλο “δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων” που χρηματοδοτεί τόσο την μελέτη όσο και την εκτέλεση του έργου, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές μεταφορών ,Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης 2014-2020”καλούνταν Δήμος Αποκορώνου να υποβάλει πρόταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Το θέμα για πρώτη φορά έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο ακριβώς 31 Δεκεμβρίου 2016 , για να αποφασίσει για την υποβολή της πρότασης. Αρχές Φεβρουαρίου 2017 από πληροφορίες γίνεται γνωστό ότι έχει επιλεχθεί από τη δημοτική αρχή σαν τόπος εγκαταστάσης ιδιόκτητος δημοτικός χώρος μεταξύ Βάμου και Τσιβάρα για την εγκατάσταση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και έχουν παραγγελθεί με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης ,όπως πάντα, και οι απαιτούμενες μελέτες.

Χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου , χωρίς καμιά συζήτηση με την τοπική κοινωνία, χωρίς να ξέρει κανένας άλλος εκτός από το δήμαρχο και την μικρή του ομάδα προχωρεί το θέμα χωροθέτησης του σταθμού μεταφόρτωσης σε μια περιοχή που δεν έχει πρόσβαση στην εθνική οδό με αποτέλεσμα η διέλευση των οχημάτων να γίνεται μέσα από τους οικισμούς Βάμου και τις Καλύβες ,πράγμα δύσκολο. Είναι ο πλέον ακατάλληλος χώρος.

Η αντιπολίτευση σύσσωμη αντέδρασε όπως και ολόκληρη η τοπική κοινωνία, βάζοντας μπροστά τα τοπικά συμβούλια και τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής που με έγγραφα πληροφορούσαν το δήμαρχο για τις αποφάσεις τους . Ομως ο κ.Δήμαρχος όπως πάντα είχε πάρει τις δικές του αποφάσεις και αφήνοντας τα έγγραφα στην άκρη προχωρούσε τη διαδικασία στον ίδιο χώρο.

Αρχές Απριλίου 2019 οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής επαναφέρουν το θέμα και μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης μπαίνει στα επείγοντα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ στις 11/4/2019.Και τότε άκουσον -άκουσον ο κύριος δήμαρχος δηλώνει ότι εισακούει τις προτάσεις των φορέων και αποδέχεται να μην είναι αυτός ο χώρος που θα εγκατασταθεί ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να ακούσει τις προτάσεις των πολιτών η έπρεπε να κοντοφτάσει η μέρα των εκλογών για να καταλάβει ????, μάλλον το δεύτερο.

Βέβαια παραμένουν ερωτήματα για το ύψος των δαπανών που έγιναν για τις διαδικασίες μέχρι σήμερα άσκοπα , αλλά το κυριότερο για το χρόνο που χάθηκε και που απομένει μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Ένα ακόμα έργο τόσο σημαντικό στην περιοχή προχωράει με εμπόδια. Ο Δήμος Αποκορώνου βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, δεν μπορεί να περιμένει άλλο για σωστές αποφάσεις, χρειάζονται σήμερα και τις απαιτεί !!!!.