Στ. Πέτσας : Φέτος στον τομέα του Τουρισμού ξεκινάμε από το μηδέν

0
111

Οι πρώτες δύο εβδομάδες σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων έχουν στεφθεί με επιτυχία στο υγειονομικό σκέλος, σημείωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, οι μέσοι όροι στα επιδημιολογικά δεδομένα είναι σταθεροί, οι νοσηλείες βαίνουν μειούμενες, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά τα διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η γενική πρώτη εικόνα από τις ανοιχτές οργανωμένες παραλίες και τις εκκλησίες «και στις δύο περιπτώσεις είναι θετική. Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνέχισαν να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι φρόντισαν για την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων».

Ο υφυπουργός επισήμανε πως σήμερα, δύο εβδομάδες μετά τo πρώτο βήμα άρσης του lockdown, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, κατά 33% μεσοσταθμικά τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν ήταν σε εφαρμογή τα πλέον περιοριστικά μέτρα. Μόνη εξαίρεση ήταν η παραμονή στην κατοικία, που μειώθηκε κατά 26%. Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα, με 51%. Ακολούθησε η μετάβαση σε πάρκα και χώρους αναψυχής με 47%, ενώ η χρήση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξήθηκε μεν πανελλαδικά, αλλά συγκρατημένα, κατά 21%. Παρότι, ένα σημαντικό κομμάτι της τηλε-εργασίας παρέμεινε, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ενίσχυσε τη μετάβαση σε χώρους εργασίας κατά 21%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 8%, σε σχέση με πέρυσι. Όπως εξήγησε, η επιβολή των μέτρων ενδεχομένως να να συμπίεσε περαιτέρω τη χρήση μετρητών και τη μεταστροφή σε ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. «Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα υγειονομικοί για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού μέσω χαρτονομισμάτων, ή και πρακτικοί, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε ATM και τράπεζες» ανέφερε.

Κατά τον κ. Πέτσα, το επόμενο σημαντικό βήμα τοποθετείται στις 25 Μαΐου, όταν, κατόπιν της έγκρισης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ανοίγουν τα καταστήματα της εστίασης, με συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και τήρησης αποστάσεων. Όπως έκανε γνωστό, για τη στήριξή τους, με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου, δίνεται στους δήμους η δυνατότητα να αυξήσουν έως και 100% τους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και, όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, να μειώνουν τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνολικά στα τέσσερα στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 έως τις 25 Μαΐου, επιστρέφουν σε λειτουργία 197.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 65% των επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή εργασίας. Επανέρχονται δε στην εργασία τους 532.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 77% των εργαζομένων του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

«Ό,τι κερδίσουμε φέτος στον Τουρισμό θα είναι επιτυχία»

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για τον Τουρισμό, που θα βασίζεται στο τρίπτυχο εργασία-φορολογία-ρευστότητα.

Για να στηρίξουμε το εισόδημα και την απασχόληση, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αλλά ας μην τρέφουμε αυταπάτες, το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό. Φέτος στον τομέα του Τουρισμού ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε, θα είναι επιτυχία. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη πίτα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σήμερα, με την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, και προς/από Κρήτη και Εύβοια, γίνεται ακόμα ένα βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Από τις 25/5 θα επιτραπούν οι μετακινήσεις προς τα νησιά, «εφόσον συνεχίζει να είναι καλή η επιδημιολογική εικόνα» είπε εκ νέου ο κ. Πέτσας, υπενθυμίζοντας πως διατηρείται η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα μη Ευρωπαίων πολιτών.

Ερωτηθείς για τον χρόνο επαναλειτουργίας και των εποχικών ξενοδοχείων, απάντησε ότι «το σχέδιό μας αξιολογείται καθημερινά, με βάση και τις συστάσεις των ειδικών. Θα αξιολογήσουμε περαιτέρω την κατάσταση, «πρόθεσή μας είναι να αναμένουμε και τα αποτελέσματα από το άνοιγμα της εστίασης και θα αποφασίσουμε μετά» ανέφερε.

Για τα Δημοτικά Σχολεία, σημείωσε πως η απόφαση για το αν θα ανοίξουν, σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού από την 1η Ιουνίου «αν είναι καθοδική η πορεία της πανδημίας», ο κ. Πέτσας εξήγησε πως οριστικά το θέμα θα κριθεί τις επόμενες μέρες, με βάση και τα αποτελέσματα από τη λειτουργία των Λυκείων και των Γυμνασίων. «Ανάλογα τότε η επιτροπή ειδικών θα εισηγηθεί και η κυβέρνηση θα αποφασίσει» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η Θεία Κοινωνία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε πως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει ζητήματα πίστεως, παρά μόνο την τήρηση των μέτρων, την οποία και αποτιμά ως θετική χθες στις εκκλησίες.