Spiegel: Ο Μάρτιν Σουλτς υποψήφιος Καγκελάριος;

0
143

Έντονα κυκλοφορούν εκτιμήσεις στη Γερμανία ότι υποψήφιος για Καγκελάριος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, μπορεί να είναι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία θα οριστεί πολύ νωρίτερα από όσο σχεδιαζόταν.
Προς το παρόν πολλά συνηγορούν στο ότι θα υπάρξει μια έκπληξη» αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel στην έντυπη έκδοση που κυκλοφορεί σήμερα, Σάββατο.

Το άρθρο σημειώνει: «Παρατηρείται μια αλλαγή διάθεσης σε μεγάλο τμήμα του SPD η οποία θα μπορούσε στο τέλος να οδηγήσει στην υποψηφιότητα για την καγκελαρία τον Μάρτιν Σουλτς και όχι τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μέχρι τώρα η πλειονότητα των Σοσιαλδημοκρατών ήταν πεπεισμένη ότι εάν ο Γκάμπριελ καταφέρει να ξεπεράσει τον Σεπτέμβριο με τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις στα τοπικά κοινοβούλια και τη συζήτηση για την αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ceta τότε θα τα έχει καταφέρει. Θα μπορούσε να είναι υποψήφιος Καγκελάριος και να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές.

Ο Γκάμπριελ γνωρίζει ότι πολλοί βουλευτές τον βλέπουν επικριτικά και με σκεπτικισμό… Αλλά και πολλοί οπαδοί του SPD αναγνωρίζουν πολλά στον Γκάμπριελ όχι όμως το ταλέντο να γίνει Καγκελάριος».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Είναι πιθανόν τον Οκτώβριο να παρθεί μια απόφαση. Ο Γκάμπριελ σε περίπτωση παραίτησης – και εδώ οι περισσότεροι συμφωνούν – θα πρότεινε ως υποψήφιο για την Καγκελαρία και την προεδρία του κόμματος, τον φίλο του Σουλτς.

Ο Σούλτς όμως θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τον Νοέμβριο εάν θα παρατείνει την θητεία του ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. …Ο Σουλτς πάντως έχει ξεκαθαρίσει πώς θα έθετε υποψηφιότητα μόνο εάν αναλάμβανε και την προεδρία του κόμματος. Ο Γκάμπριελ θα μπορούσε να παραμένει Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας θα έχανε όμως μεγάλη επιρροή».

Σε άνοδο η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ

Καθώς η προσφυγική κρίση δείχνει να «καταλαγιάζει» στη Γερμανία, η δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ διαγράφει και πάλι ανοδική πορεία. Αυτό δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Dimap για το ARD. Μόλις ένα μήνα πριν, το τοπίο ήταν διαφορετικό.

Άλμα έκανε η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ μέσα σε ένα μόλις μήνα φθάνοντας το 54%. Μετά το ναδίρ πενταετίας τον Σεπτέμβριο με 45% λόγω της προσφυγικής πολιτικής, νέα δημοσκόπηση του γερμανικού ινστιτούτου Dimap για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης του ARD δείχνει ότι οι Γερμανοί είναι κατά πλειοψηφία ευχαριστημένοι με το έργο της καγκελαρίου.

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο ότι στην πρόθεση ψήφου οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν σταθεροί στο 33%, ενώ οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες χάνουν μια ποσοστιαία μονάδα πέφτοντας στο 22%. Την ίδια στιγμή σταθερά στο 11% παραμένουν τα ποσοστά των Πρασίνων και της Αριστεράς, οι Φιλελεύθεροι ανεβαίνουν στο 6%, ενώ το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» παραμένει στο 14%. Το εντυπωσιακό ποσοστό του AfD οφείλεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημοσκοπικού ινστιτούτου στο χάσμα μεταξύ της πολιτικής των μεγάλων κομμάτων και των πολιτών. Χάσμα το οποίο καρπώνεται το λαϊκιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των οπαδών του AfD δηλώνει δυσαρεστημένο από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατία στη Γερμανία.

Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός ο Σόιμπλε

Ανοδική είναι η δημοτικότητα του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, ο οποίος σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι σήμερα ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γερμανία, αφού το 75% των ερωτηθέντων να δηλώνει ευχαριστημένο ή πολύ ευχαριστημένο με το έργο του.

Ίσως και λόγω της ευρείας αποδοχής της στην γερμανική κοινωνία ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, να συγκαταλέγεται, μέχρι στιγμής ανεπίσημα, στους υποψηφίους για το αξίωμα του Ομοσπονδιακού Προέδρου.

Οι ερωτηθέντες δίνουν πάντως τη δεύτερη θέση των πιο δημοφιλών γερμανών πολιτικών στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πέφτει τον Οκτώβριο κατά δύο μονάδες φθάνοντας στο 63%.
Αντιστρόφως ανάλογα διαμορφώνεται στην δημοσκόπηση η δημοτικότητα του προέδρου των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών και Βαυαρού πρωθυπουργού Χορστ Ζέεχοφερ.

Με άλλα λόγια όσο αυξάνεται η δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ τόσο πέφτει η δημοτικότητα του Χ. Ζέεχοφερ, ο οποίος ζητά επίμονα μια πιο σκληρή γραμμή στην προσφυγική πολιτική. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Dimap η δημοτικότητα του Βαυαρού πρωθυπουργού μειώνεται κατά εννέα μονάδες και διαμορφώνεται πλέον στο 37%. Μόλις τον Σεπτέμβριο η δημοτικότητα του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών βρισκόταν στο ζενίθ της με 44%.

Δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση. Το 63% δηλώνει ότι στο άμεσο μέλλον οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Πηγή: zougla.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter