Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την «Επιχείρηση Ερμής» στην Κρήτη το Μάιο του 1941

0
202

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό, διαθέτει στη συλλογή του ο Ιταλός Paolo Marzioli από μια εκ των λαμπρότερων σελίδων της αντίστασης των Κρητικών ενάντια στους Γερμανούς. Πρόκειται για την «Επιχείρηση Ερμής» που έμελλε, λόγω της αντίστασης που προέβαλλαν τότε οι συμπατριώτες μας και οι σύμμαχοι τους, να γίνει ο τάφος για χιλιάδες Γερμανούς στρατιώτες.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες, που κυρίως αφορούν στα Χανιά, και μια από την είσοδο Γερμανών στο βομβαρδισμένο Ηράκλειο.

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως στις 20 Μαΐου 1941 οι Γερμανοί επιχείρησαν την κατάληψη της Κρήτης πραγματοποιώντας τη μοναδική αεροπορική επιδρομή -απόβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία τους στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και έγινε αφορμή κάτι τέτοιο να μην επιχειρηθεί ξανά.

Η «Επιχείρηση Ερμής» για την κατάληψη του νησιού μας έγινε νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας με την πρώτη δύναμη των Γερμανών να προσγειώνεται κοντά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μερικές ακόμα χιλιάδες αλεξιπτωτιστές να πέφτουν πάνω από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Οι γερμανικές δυνάμεις αριθμούσαν 29.000 άνδρες και οι ιταλικές 3.000 . Στην Κρήτη εκείνο το διάστημα βρίσκονταν 40.000 Σύμμαχοι και Έλληνες υπερασπιστές της. Αν και υπήρχε διαταγή οι άμαχοι να μην εμπλακούν στη μάχη, οι Κρητικοί πήραν ότι εργαλείο και παλιό όπλο είχαν και σαν λιοντάρια στάθηκαν απέναντι στον εχθρό.

 

Μέσα σε μια μέρα οι Γερμανοί, που νόμιζαν πως θα έκαναν περίπατο στην Κρήτη, είχαν 1.800 απώλειες. Στη συνέχεια οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το αεροδρόμιο στο Μάλεμε και μέσω αυτού να φέρουν περισσότερους άνδρες με τους οποίους πέτυχαν την κατάληψη ολόκληρου του νησιού.

Την 1η Ιουνίου 1941 η Κρήτη ήταν υπό την κατοχή των Γερμανών που μετρούσαν, με βάση τα δικά τους στοιχεία, 3.986 νεκρούς και αγνοούμενους, 2.594 τραυματίες, ενώ είχαν χάσει 370 αεροπλάνα. Οι σύμμαχοί ωστόσο ανέφεραν πως οι γερμανικές απώλειες ξεπέρασαν τις 16.000.

Πηγή: e-storieskritis.gr