“Σκοντάφτει” το εγχείρημα για τα ειδικά δωμάτια συνέυρεσης στο σωφρονιστικό κατάστημα “ΚΡΗΤΗ 1”

0
67

Την ώρα που οι κρατούμενοι των Φυλακών Κρήτη 1, στην Αγιά Χανίων, αδημονούν να λειτουργήσουν τα δύο ειδικά δωμάτια για να μπορούν να συνευρίσκονται με τις συζύγους ή τις συντρόφους τους, η εφαρμογή του μέτρου «σκοντάφτει» στην έλλειψη υπουργικής απόφασης, ίσως λόγω των ενστάσεων που προβάλλουν η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και η τοπική κοινωνία.

Η διεύθυνση του καταστήματος κράτησης θέλει να διαμορφώσει συνθήκες που να ευχαριστούν τους κρατουμένους. Μιλώντας στην «Espresso», ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης Γιάννης Κλαπάκης, ανέφερε ότι τα δύο δωμάτια ήταν στο αρχικό σχέδιο, με την παράδοση της φυλακής το 2012: «Ολα είναι έτοιμα εδώ και πέντε χρόνια, αλλά δεν υπάρχει κάποια υπουργική απόφαση για να γίνει η υλοποίηση του σχεδίου. Οι φυλακές στην Αγιά Χανίων. Δεξιά: Ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης Γιάννης ΚλαπάκηςΕίναι ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και δίνει τη δυνατότητα να συνευρίσκονται οι κρατούμενοι με τη σύζυγο ή τη σύντροφό τους. Δεν ξέρω ποιες ακριβώς θα είναι οι προϋποθέσεις, αλλά είναι ένα αίτημα των κρατουμένων».

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με τον διευθυντή, δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις: «Ωστόσο, είναι κάτι διαφορετικό, που πρέπει όλοι να το αποδεχτούμε, όχι μόνο η ομοσπονδία αλλά και εμείς οι υπάλληλοι και η κοινωνία. Χρειάζεται χρόνος γι’ αυτό, καθώς ορισμένοι θεωρούν λίγο υπερβολικό να παρέχουμε τέτοια δυνατότητα στους φυλακισμένους. Εμείς, βέβαια, που ασκούμε σωφρονισμό, θεωρούμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει».

Ο κ. Κλαπάκης μίλησε και για τις άλλες δράσεις που θεωρεί ότι είναι σημαντικές, όπως τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας: «Εχει ξεκινήσει ως μια μόνιμη δομή μέσα στη φυλακή και είναι η πρώτη χρονιά που λειτουργεί. Επίσης, έχουμε προχωρήσει και σε ένα βήμα παραπάνω, με τη λειτουργία παιδικού επισκεπτηρίου, που δίνει τη δυνατότητα σε κρατουμένους να βρεθούν με τα παιδιά και τη γυναίκα τους σε δύο δωμάτια εκτός των χώρων κράτησης όχι μέσα από μία τζαμαρία, αλλά ούτε με την επίβλεψη σωφρονιστικού υπαλλήλου (υπάρχει οπτική επίβλεψη). Το παιδικό επισκεπτήριο λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες, στο πλαίσιο ενός πιο ανθρώπινου συστήματος επισκεπτηρίου, και υπάρχει θετική ανταπόκριση».

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, αφού από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν εγκαινιάστηκε η φυλακή, δεν έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη, παρά μόνο αποσπάσεις προσωπικού από άλλες. Στη Φυλακή των Χανίων εκτίουν την ποινή τους 300 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων επικίνδυνοι βαρυποινίτες. Ομως, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν ξεπερνούν τους 50 για τις τρεις πτέρυγες!

«Όταν οι υπάλληλοι που βρίσκονται στη Φυλακή Χανίων με απόσπαση επιστρέψουν στη θέση τους, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας» εκτιμά ο διευθυντής της Φυλακής Αγιάς.

Πηγή espressonews.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter