Σύσκεψη για τους πρόσφυγες στο Εργατικό Κέντρο Χανίων

0
86

Ανοιχτή σύσκεψη για τους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε απόψε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από το Δήμο, τους Κοινωνικούς φορείς και τις συλλογικότητες, για την ομαλή ένταξη των 500 προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν στα Χανιά, με την δημιουργία κατάλληλων υποδομών για να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε θέματα υγείας, στέγασης, σίτισης αλλά και σε επίπεδο κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης.

siskepsi-prosfiges-2

Όπως έχει ανακοινωθεί στην Κρήτη να έρθουν 2.000 πρόσφυγες και οι 500 από αυτούς στα Χανιά.

Στη σύσκεψη τονίστηκε πως τα Χανιά θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα και να αγκαλιάσουν αυτούς τους ανθρώπους, αποτρέποντας ζητήματα ρατσισμού ή κοινωνικού κανιβαλισμού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Πρώτα ο Άνθρωπος» Γιάννης Σαρρής, παρουσίασε αναλυτικά τις απαντήσεις που δόθηκαν στο Ηράκλειο από Ύπατη Αρμοστεία και το αρμόδιο υπουργείο στην ημερίδα που έγινε στο Ηράκλειο από την ΠΕΔ Κρήτης, για το λεπτό ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων.

siskepsi-prosfiges-5

Για το ίδιο θέμα μάλιστα η Πρωτοβουλία Πολιτών απέστειλε και αναλυτικό δελτίο τύπο το οποίο και δημοσιεύεται παρακάτω, για την ενημέρωση των δημοτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών

Στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε στις 21.09, ο Δήμος Χανίων αποφάσισε να υιοθετήσουμε τις αποφάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη κατά το μέρος που μας αναλογεί. Στις 11.10 διοργανώθηκε από την ΠΕΔ Κρήτης μια ημερίδα με προσκεκλημένους τους δημάρχους της Kρήτης για να υποβάλουν ερωτήσεις και να ενημερωθούν σε πρακτικά θέματα που αφορούν το λεπτό ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων. Για το σκοπό αυτό είχαν προσκληθεί και παρίσταντο ο πρόεδρος μαζί με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη χώρα μας, καθώς και η διευθύντρια του τμήματος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ασχολείται με τη διαχείριση του προσφυγικού.

Επειδή θεωρούμε πως οι δημότες μας πρέπει να έχουν επίγνωση των όσων συζητήθηκαν, ώστε να διαμορφώσουν γνώμη με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι από πηγές που με απαράδεκτο τρόπο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων καλλιεργώντας κλίμα φόβου, με αοριστολογίες και ρατσιστικές κραυγές, οι απαντήσεις που δόθηκαν στο Ηράκλειο από Ύπατη Αρμοστεία και το αρμόδιο υπουργείο αναφέρουν τα εξής:

* Οι πρόσφυγες που θα έρθουν έχουν ονοματεπώνυμο, διαθέτουν κάρτα εργασίας, μερικοί έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και για αυτούς που πρόκειται να υποβάλουν, δεσμεύτηκε το υπουργείο να ανοίξει γραφείο ασύλου στο Ηράκλειο μέχρι το τέλος του Νοέμβρη 2016.

siskepsi-prosfiges-4

* Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επιδοτεί:
-Τα διαμερίσματα και τα μικρά ξενοδοχεία που θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες καθώς και τις οικοσκευές και την επίπλωση όπως και μικρές επιδιορθώσεις των κτισμάτων, όπου αυτές απαιτούνται.

-Επίσης, επιδοτεί την τροφή (με κουπόνια για τα σούπερ μάρκετ που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ή με προπληρωμένες κάρτες για να ψωνίζουν από όπου θελήσουν)
-Παρέχεται επιπλέον ποσόν για τα είδη προσωπικής υγιεινής.
-Επιδοτείται η δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία με μηνιαίες κάρτες ή εισιτήρια.
-Τα πρόσωπα που θα εργαστούν στην υπηρεσία που θα δημιουργήσει ο φορέας διαχείρισης του προγράμματος φιλοξενίας, για να υποστηρίξει το πρόγραμμα σε κάθε Δήμο, θα επιλέγονται από το φορέα, αλλά θα αμείβονται από την Ύπατη Αρμοστεία.

Δηλαδή δεν θα επιβαρύνουν τα οικονομικά των Δήμων. Ως παράδειγμα, οι υπεύθυνοι διαχείρισης των διαμερισμάτων θα αναλάβουν να παρακολουθούν τις συνθήκες διαβίωσης (μαζί με τους κοινωνικούς λειτουργούς), αλλά και θα πληρώνουν το ρεύμα, το νερό και τη θέρμανση καθώς και τις επιδιορθώσεις τυχόν ζημιών, με έξοδα της Ύπατης Αρμοστείας.

Στο προσωπικό που θα εργαστεί περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι που θα συνοδεύουν τους πρόσφυγες στα νοσοκομεία και στις υπηρεσίες που θα χρειαστούν για τις υποθέσεις τους. Οι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και τα παιδιά τους θα φοιτούν στα δημόσια σχολεία, ενώ την ευθύνη για τις παραπάνω υπηρεσίες την έχουν τα αρμόδια υπουργεία.

Όπως τονίστηκε από τους υπαλλήλους του υπουργείου, το κεντρικό χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης της φιλοξενίας θα είναι η κανονικότητα, δηλαδή η διαβίωση της καθημερινότητας των προσφύγων με όρους μια φυσιολογικής ζωής, εργασία, βόλτα, ψώνια κ.λπ. Μιλάμε, δηλαδή, για ελεύθερες ανοικτές δομές φιλοξενίας που δεν έχουν καμία σχέση με απάνθρωπα κλειστά κέντρα εγκλεισμού. Το παραπάνω πρόγραμμα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2017 και θα αφορά 2000 πρόσφυγες.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος ήταν παρούσα στην ενημέρωση του Ηρακλείου και πιστεύουμε ότι η σωστή ενημέρωση των δημοτών είναι πρώτα και κύρια ευθύνη του Δήμου. Ως Δήμος πρέπει άμεσα να δημιουργήσουμε το φορέα συνεργασίας με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και στη συνέχεια να κάνουμε πρόσκληση ενδιαφέροντος ώστε να βρεθούν οι δημότες ή οι ξενοδόχοι που επιθυμούν να συνεργαστούν με το πρόγραμμα, όπως επίσης χρειάζεται να αξιοποιηθεί η εμπειρία των δομών αλληλεγγύης της πόλης.

Θεωρούμε απαράδεκτη την καθυστέρηση της λειτουργίας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και περίεργη τη σιγή του δημάρχου δύο εβδομάδες μετά τη σύσκεψη του Ηρακλείου. Να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι τελικά ο φορέας διαχείρισης του προγράμματος με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

siskepsi-prosfiges-3

Δηλώνουμε εξ αρχής πως είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδέα ανάθεσης του φορέα διαχείρισης σε ΜΚΟ, που όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί οι περισσότερες από αυτές βλέπουν την κρίση σαν επιχειρησιακή ευκαιρία και τους πρόσφυγες σαν εμπορεύματα. Άλλωστε, όπως ενημερωθήκαμε ο ίδιος ο Δήμος μπορεί να το διαχειριστεί και για να αποφύγει την έντονη γραφειοκρατία μπορεί να το αναθέσει σε μια αναπτυξιακή ή σε μία κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου.

Ως δημοτική κίνηση θεωρούμε ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα προέχει η σωστή προετοιμασία για την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων, αφού οι συνθήκες στα νησιά είναι απάνθρωπες για τους πρόσφυγες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου είναι δυσβάσταχτα. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες είναι θύματα της φτώχειας και του πολέμου. Τα σπίτια τους, οι πόλεις και τα χωριά τους γκρεμίζονται στο βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων για τον έλεγχο των πετρελαίων.

Αυτοί που με τις πολεμικές μηχανές τους ισοπεδώνουν τις χώρες τους, στη συνέχεια κλείνουν τα σύνορα, ορθώνουν φράκτες, υψώνουν συρματοπλέγματα εγκλωβίζοντας τους απελπισμένους, τους αφαιρούν το δικαίωμα να βαδίσουν στους τόπους προορισμού τους και τους αναγκάζουν να πνίγονται στα νερά της Μεσογείου.

Συνεπώς, πέρα από τη στήριξη των προσφύγων, χρειάζεται να δυναμώσουμε τις προσπάθειες μας για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων, που στο βωμό του κέρδους αδιαφορούν για την τήρηση των συνθηκών του διεθνούς δικαίου, να αγωνιστούμε να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στον τόπο μας και να απαιτήσουμε να σταματήσουν οι δολοφονικοί πόλεμοι.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter