Συνεχίζονται οι εργασίες του 12ου Κρητολογικού Συνεδρίου

0
69

Από την προϊστορική-αρχαία ελληνική, στη βυζαντινή-μεσαιωνική και τη νεότερη ιστορία, το ταξίδι στο πολυκύμαντο παρελθόν της νήσου, με κεντρικό θεματικό άξονα τις «μετακινήσεις» συνεχίζεται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, όπου οι εργασίες του 12ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, βρίσκονται στην τρίτη από πέντε συνεχόμενες μέρες.

Σήμερα, και σύμφωνα με το πρόγραμμα, χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και οι επτά συνεδριακές αίθουσες: δύο για τις εργασίες που αφορούν στην κρητική αρχαιότητα (στους προϊστορικούς και κλασικούς χρόνους), δύο για τους μέσους χρόνους (Βυζάντιο και ενετοκρατία), μία για τους νεότερους χρόνους (από την πρώιμη Οθωμανική περίοδο έως τα τέλη του 20ού αι.), μία για τις αναρτημένες ανακοινώσεις (όπου πλέον αναπτύσσεται το σύνολο των posters για την  αρχαιότητα), και μία για τα εργαστήρια (προϊστορική και αρχαία ελληνική περίοδος).

 

krit2

Η θεματολογία των σημερινών συνεδριών εστιάζει για το Τμήμα Α΄ στις οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές σχέσεις και επιρροές εντός και εκτός Κρήτης, για το Τμήμα Β΄ στη ζωγραφική-εικονογραφία, την ποίηση και τη γλώσσα και για το Τμήμα Γ΄ στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας και τις προσφυγικές μετακινήσεις κατά τον 19ο και 20ό αι.

krit1

Οι εργασίες της ημέρας αυτής θα ολοκληρωθούν με την τρίτη Ολομέλεια που αφορά το Τμήμα Γ΄ και περιλαμβάνει δυο θεματικούς άξονες. Στον πρώτο, που εστιάζει στην πρώιμη Οθωμανική περίοδο, ομιλητές είναι οι επίκουροι καθηγητές Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Αναστασόπουλος και Ηλίας Κολοβός και ο Μαρίνος Σαρηγιάννης, Ερευνητής Β΄ στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών. Στον δεύτερο, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διατυπώνει ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με τη νεότερη ιστορία της Κρήτης.

Οι συνεδρίες είναι ανοικτές για τους ενδιαφερόμενους ακροατές.

politirio-12ou-dks-1

Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα και τις εργασίες του Συνεδρίου από την ιστοσελίδα του 12ου ΔΚΣ www.12-ICCS.gr και το twitter www.twitter.com/12iccs (#12ICCS)