Συνάντηση Ομπάμα-Τραμπ στο Λευκό Οίκο

0
53

Την πρώτη του συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο είχε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο πολιτικοί άνδρες συνομίλησαν στο Οβάλ Γραφείο για περισσότερη από μία ώρα, παρότι η συνάντησή τους είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει δέκα λεπτά, ενώ οι «πρώτες» κυρίες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στην προεδρική κατοικία του Λευκού Οίκου.

Ενώπιον δημοσιογράφων, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν πως είχαν διάλογο σχετικά με θέματα που αφορούν στην εξωτερική και την εσωτερική πολιτική, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη συνομιλία τους «εξαιρετική».

Την ίδια στιγμή, ο Ομπάμα δήλωσε πως η πρώτη προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση εξουσίας, ώστε ο Τραμπ να γίνει ένας επιτυχημένος πρόεδρος. «Αν επιτύχει ο πρόεδρος, η χώρα θα επιτύχει», είπε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: «Μιλήσαμε για οργανωτικά θέματα για τη συγκρότηση του Λευκού Οίκου. Μιλήσαμε για την εξωτερική πολιτική. Μιλήσαμε για την εσωτερική πολιτική. Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι τους ερχόμενους δύο μήνες να προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε μία μετάβαση που διασφαλίζει ο νεοεκλεγείς πρόεδρός μας να είναι επιτυχημένος και με ενθάρρυνε πολύ το ενδιαφέρον του νεοεκλεγέντα προέδρου να θέλει να εργαστεί με την ομάδα μου γύρω από πολλά ζητήματα που αυτή η σπουδαία χώρα αντιμετωπίζει. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για όλους ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων μας να ενωθούμε, να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις. Η Μισέλ καλωσόρισε την μέλλουσα πρώτη κυρία και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα νιώθουν ευπρόσδεκτοι εδώ. Κύριε πρόεδρε θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να πετύχετε, γιατί αν πετύχετε, η χώρα θα επιτύχει».

Ο Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε πως έχει «σεβασμό για τον πρόεδρο» και πρόσθεσε ότι παρότι η συνομιλία είχε προγραμματιστεί μόνο για δέκα λεπτά, τελικά συζήτησαν επί μιάμιση ώρα για «υπέροχα, αλλά και δύσκολα πράγματα και διαφορετικές καταστάσεις».

Στη συνέχεια, είπε: «Πρόεδρέ μου, ήταν μεγάλη τιμή να είμαι μαζί σας και προσμένω να είμαι μαζί σας πολλές ακόμα φορές στο μέλλον».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν θα ζητήσει συμβουλή από τον πρόεδρο Ομπάμα, ο Τραμπ απάντησε: «Είναι πολύ καλός άνθρωπος».

Χαριτολογώντας και ενώ οι δημοσιογράφοι έθεταν ερωτήματα, ο Ομπάμα απευθύνθηκε στον Τραμπ και του έδωσε την πρώτη συμβουλή: «Να ένας καλός κανόνας, μην απαντάς στις ερωτήσεις όταν αρχίζουν να φωνάζουν».

Βέβαια, η αμηχανία ανάμεσα στους δύο άνδρες ήταν έκδηλη με την χειραψία τους να προδίδει το πόσο άβολα ένιωθαν, αν σκεφτεί κανείς όσα πυρά εκτόξευαν ο ένας στον άλλο κατά την προεκλογική περίοδο.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ