Σήμερα το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο Ρέθυμνο

0
69

«Να σπάσουμε τον φόβο, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες»

Κάλεσμα για ένα μαζικό ειρηνικό συλλαλητήριο, ένα συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους ξεριζωμένους από τον πόλεμο και την ανέχεια πρόσφυγες, και ενάντια στον φασισμό, την τρομοκρατία και την καταστολή, απευθύνουν δεκάδες σωματεία και συλλογικότητες από το Ρέθυμνο και την υπόλοιπη Κρήτη στους πολίτες του νησιού.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι με αφετηρία το δημαρχείο Ρεθύμνου και διοργανώνεται με αφορμή τα επεισοδιακά γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας με τις συγκρούσεις αντιφασιστών με άτομα που εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη και επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου στην κοινωνία, τα οποία, όπως έχει καταγγελθεί, έτυχαν και αστυνομικής προστασίας.

Οι συλλογικότητες που καλούν στη διαδήλωση τονίζουν πως η κοινωνία πρέπει να απομονώσει όσους δημιουργούν αυτό το κλίμα στην πόλη και προσπαθούν να επιβληθούν με τη βία και να διατρανώσει την αλληλεγγύη της στα θύματα του πολέμου.

«Απευθυνόμαστε σε κάθε ελεύθερη δημοκρατική συνείδηση, σε κάθε κρητικό που θέλει να μείνει ο τόπος του φωτεινός, ελεύθερος και δημοκρατικός», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου Γιάννης Σαριδάκης, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε όλοι θύματα μια κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες. Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι ευθύνονται, οι ΝΑΤΟικες βάσεις του θανάτου είναι δίπλα μας. Το αδηφάγο τραπεζικό κεφάλαιο και οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απέναντί μας. Είναι αυτοί που γεννούν πολέμους και από την άλλη κλείνουν την πόρτα στα θύματα αυτών των πολέμων. Είναι ο φασισμός που τρέφεται μόνο από τη βία και τον πόλεμο. Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία και δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν. Είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε την πόλη μας από την κόπρο του φασισμού, της βίας και της τρομοκρατίας».

H πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, Δέσποινα Νικολάου τόνισε πως τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού καλούν τον ρεθυμνιώτικο λαό να πάρει μέρος σε μια μεγάλη ειρηνική πορεία. «Οι συγκρούσεις που έγιναν στην πόλη τις προηγούμενες μέρες μεταξύ χρυσαυγιτών και αντιφασιστών είναι γνωστές. Εμείς καταγγείλαμε και την αστυνομική βία και τη βία από όπου και αν προέρχεται και πιστεύουμε ότι θα διαδηλώσουμε ειρηνικά. Τους πρόσφυγες τους καλοδεχόμαστε γιατί στην πραγματικότητα όλοι είμαστε πρόσφυγες ή θα γίνουμε πρόσφυγες κάποια στιγμή στη ζωή μας».

«Ο ΦΟΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ»

Κάλεσμα σε όλους τους κρητικούς να συμμετάσχουν σε μια ειρηνική και μαζική πορεία για να διατρανώσουν ένα μεγάλο όχι στον φασισμό, απευθύνει και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου Χωρίς Μεσάζοντες. Ο Νίκος Μπεκάκος, μέλος του Δικτύου, θέλησε να απευθυνθεί στους αγρότες που θεωρούν πως οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι εχθροί και κίνδυνος γι’ αυτούς και θεώρησαν, όπως είπε, συμφέρον τους να συγκρουστούν με τους αντιφασίστες: «Να τους θυμίσω ποιοι μαζεύουν τις ελιές, ποιος κάνει τις συγκομιδές, ποιοι είναι στα χωράφια. Ούτε το 10% δεν είναι κρητικοί. Τους χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τη δουλειά μας και το να θεωρούμε ότι ξαφνικά είναι εχθροί και θα μας ρίξουν τα μεροκάματα είναι τουλάχιστον γελοίο και εκ του πονηρού από κάποιους που παρασέρνουν αγρότες. Δεν έχουν κανένα συμφέρον με τον φασισμό και το ρατσισμό».

Επίσης, ο ίδιος ανέφερε πως αυτό που τον συγκλόνισε στα γεγονότα της Κυριακής, όταν νεαροί φοιτητές χτυπήθηκαν από ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα και γκλομπ, ήταν ο φόβος που είχαν τα παιδιά που χτυπήθηκαν. «Ήθελαν να κρυφτούν για να μην τους βρουν και τους κάνουν χειρότερα, δεν ήθελαν να πουν τα ονόματά τους. Ευτυχώς τον σπάσαμε αυτόν το φόβο και αύριο θα τον σπάσουμε ακόμα περισσότερο. Ο φόβος είναι το όπλο των φασιστών. Εμάς η απάντησή μας είναι το φως, όλα στη δημοσιότητα».

Από την πλευρά του ο Νικόλας Αλέξης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, επεσήμανε πως και στο παρελθόν φοιτητές έχουν γίνει στόχος ακροδεξιών στοιχείων και τόνισε πως τα τελευταία γεγονότα «αναδεικνύουν εκ νέου την ανάγκη η κοινωνία του Ρεθύμνου να απομονώσει αυτούς οι οποίοι παίρνουν την απόφαση και το θάρρος να βγαίνουν στην πόλη, να κάνουνε εκκαθαρίσεις, να δημιουργούν ομάδες κρούσης και να κυνηγούν κόσμο, είχαμε και περιστατικό με φοιτητή που πήγε στο νοσοκομείοo. Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην πόλη μας, η εγκατάστασή τους πρέπει να επιτευχτεί με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους γιατί πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι υπαίτιοι για αυτή τη συνθήκη που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Ευθύνεται ο πόλεμος και τα συγκεκριμένα συμφέροντα που επιλέγουν να δημιουργήσουνε εκεί αναταραχή και τους αναγκάζουν να έρχονται προς τα εδώ. Ο κρητικός λαός έχει δείξει τη φιλοξενία του πολλές φορές στο παρελθόν και δεν μπορεί αυτή τη φορά να πράξει διαφορετικά».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

«Χωρίς καμία έκπληξη παρακολουθήσαμε την Τέταρτη 28 Σεπτεμβρίου μια συντονισμένη επίθεση στο αντιφασιστικό κίνημα της Κρήτης, και συγκεκριμένα στην πόλη του Ρεθύμνου, από ομάδα ακροδεξιών, οι οποίοι με την ταμπέλα των «αγανακτισμένων πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση μεταναστών στο νησί», και με την αγαστή -για άλλη μια φορά- συνεργασία της αστυνομίας, προχώρησαν στη δημιουργία σκηνικού έντασης στο κέντρο της πόλης έξω από το δημοτικό συμβούλιο όπου συζητιόταν το θέμα.

Σε δήθεν απάντηση στις λεκτικές αντιπαραθέσεις ρατσιστών συμπολιτών μας και του αντιφασιστικού κινήματος της πόλης έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου, οι αστυνομικές δυνάμεις, αφού έτειναν χείρα βοηθείας στους «αγανακτισμένους», αντέδρασαν όπως πάντα με τη χρήση βίας και χημικών (δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο) εναντίον των συγκεντρωμένων αντιφασιστών/στριών, αλλά και περαστικών.

Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν τέσσερις προσαγωγές (οι δύο εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις) και ο σοβαρός τραυματισμός αντιφασίστριας, την οποία έσυραν από τα μαλλιά άντρες της ασφάλειας για περισσότερα από 30 μέτρα.

Γνωρίζουμε καλά τα σκηνικά εντάσεων που δημιουργούνται σε πολλές περιοχές της χώρας (και σε άλλες χώρες της Ευρώπης) κυρίως από ακροδεξιές, ρατσιστικές φωνές με κοινό παρονομαστή το δράμα των προσφύγων. Παραμένουμε σταθεροί/ές στις θέσεις μας ως αλληλέγγυοι πολίτες στον πληθυσμό εκείνο που βρίσκεται υπό διωγμό είτε για λόγους οικονομικούς είτε εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων στις πατρίδες τους. Υπενθυμίζουμε σε όσους και όσες ισχυρίζονται πως «δεν είναι ρατσιστές αλλά…» ότι στη χώρα μας αιώνες τώρα ζούσαν και ζουν αρμονικά άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο.

Καλούμε στην παγκρήτια κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 12:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΪ ΜΑΣ –
ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΥΜΑ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ».

ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

«Η κρητική φιλοξενία έχει κύρια χαρακτηριστικά της το φιλότιμο και την ανθρωπιά. Δεν μετράει πορτοφόλια και θρησκείες. Φιλοξενεί και δέχεται στην αγκαλιά της αδιαμαρτύρητα συνανθρώπους που τους έπεσε το λαχείο της προσφυγιάς. Μιας προσφυγιάς που δεν επέλεξαν οι ίδιοι, αλλά ο αδηφάγος ολοκληρωτικός καπιταλισμός της εποχής μας.
Ελευθερία, άσυλο και ίσα δικαιώματα των προσφύγων στην παιδεία και την περίθαλψη.
Το ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το Σάββατο 08-10-16 στις 12:00 στο δημαρχείο».

Συνάντηση με τις αστυνομικές αρχές

Στο μεταξύ χθες το μεσημέρι, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που διοργανώνουν το σημερινό συλλαλητήριο είχαν συνάντηση με τον Γενικό Επιθεωρητή Κρήτης Ανδρέα Δασκαλάκη και τον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου Αντώνη Ρουτζάκη.
Στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η θέση των διοργανωτών ότι για τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα έχει ευθύνες και η αστυνομία, ενώ επεσήμαναν ότι η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη. Από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν ότι θα μεριμνήσουν ώστε η πορεία να είναι ειρηνική και ζήτησαν και η αστυνομία να κάνει το ίδιο, ώστε να μην σημειωθούν επεισόδια από ακραία στοιχεία.

Επιπλέον οι εκπρόσωποι των συλλόγων ανέφεραν στις αστυνομικές αρχές τα περιστατικά επιθέσεων που έχουν γίνει σε βάρος μαθητών του ΕΠΑΛ, από ακροδεξιά στοιχεία τις τελευταίες ημέρες και ζήτησαν σε περιπτώσεις καταγγελιών που γίνονται για απειλητικές συμπεριφορές σε βάρος μαθητών η αστυνομία να παρεμβαίνει, ώστε να μη φτάσουμε να δούμε συγκρούσεις σε σχολεία.

Πηγή: GOODnet.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter