Σημαντικά ευρήματα στον Ανάβλοχο από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

0
416

Στο πλαίσιο ενός νέου πενταετούς ερευνητικού προγράμματος, μια ομάδα από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών πραγματοποίησε αυτό το καλοκαίρι ανασκαφή στον ορεινό όγκο του Ανάβλοχου (Βραχάσι Λασιθίου), με επικεφαλής την Florence Gaignerot- Driessen.

Στη δυτική πλευρά της κορυφής του όρους, η ομάδα εντόπισε κατά την επιφανειακή έρευνα της περιόδου 2015-2016, δύο περιοχές όπου βρέθηκε μεγάλος αριθμός αναθηματικού υλικού.

Στην πρώτη περιοχή, βρέθηκαν 350 ειδώλια, αγαλματίδια και πλακίδια που αναπαριστούν γυναικείες μορφές και χρονολογούνται τα περισσότερα στην Αρχαϊκή και Κλασική περίοδο.

Στη δεύτερη περιοχή, που βρίσκεται ανατολικά της πρώτης και σε απόσταση 200 μ., βρέθηκε ένα σύνολο ειδωλίων και ζωόμορφων που σχετίζονται με κεραμική της Ύστερης Μινωικής ΙΙΙ Γ.

Στην περιοχή του νεκροταφείου, που εκτείνεται στους πρόποδες του όρους, αναγνωρίστηκαν αρκετές ομάδες τάφων. Η ανασκαφή μίας εξ αυτών έφερε στην επιφάνεια κυκλικά ταφικά αρχιτεκτονήματα με επίπεδα, στην κορυφή των οποίων βρέθηκαν μεγάλα αγγεία της Ύστερης Γεωμετρικής περιόδου.

Τέλος, στην πλαγιά του βουνού, στη θέση με το όνομα «Κακό Πλάι» που δεσπόζει πάνω από το νεκροταφείο, ανασκάφθηκε κτίριο με πάγκο, όπου βρέθηκε αρχαιολογικό υλικό που χρονολογείται από την Πρωτογεωμετρική έως και την Αρχαϊκή περίοδο. Το κτίριο βρίσκεται πάνω από τις τομές που είχαν ανοιχτεί από τον Pierre Demargne το 1929 και εντοπίστηκαν ξανά κατά την επιφανειακή έρευνα 2015-2016. Αυτές οι θέσεις είχαν φέρει στο φως ευρήματα αναθηματικού χαρακτήρα από την Γεωμετρική έως την Κλασική περίοδο.

Πηγή anatolh.com

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter