Σφοδρή κακοκαιρία προ των πυλών-Από σήμερα η επιδείνωση του καιρού

0
260

Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές, χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο και πολύ ισχυρούς βόρειους ανέμους, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας,  θα “χτυπήσει” από σήμερα την Κρήτη.

Η σημαντική επιδείνωση του καιρού που αναμένεται να επηρεάσει την Κρήτη απο σήμερα Τετάρτη οφείλεται στην ταχεία εισβολή μίας ιδιαίτερα ψυχρής αέριας μάζας απο τη Βόρεια Ευρώπη προς τα Βαλκάνια και την χώρα μας.

Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ πιθανή σταδιακή ύφεση του καιρού αναμένεται από την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Τα σημαντικότερα  προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων περίπου όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν αποκλεισμοί περιοχών.

Προβλήματα αναμένεται να προκαλέσουν και οι  θυελλώδεις ανέμοι απο την Πέμπτη το μεσημέρι, καθώς η  ένταση τους ενδεχομένως θα ξεπερνά ακόμη και τα 8 Μποφώρ.

Στην Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την κακοκαιρία, ενώ προειδοποιητικές ανακοινώσεις, όπου εφιστούν την προσοχή των πολιτών, έχουν εκδόσει η Αντπεριφέρεια Χανίων και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ο Καιρός σήμερα Τετάρτη στην Κρήτη:

Νεφώσεις με βροχές  κατά τη διάρκεια της ημέρας, που  θα έχουν πρόσκαιρη ένταση κατά τόπους, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι ΒορειοΔυτικοί με ένταση τα 5 – 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα των 7 έως 14 ⁰C

Αναλυτικά η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες από το Μανώλη Λέκκα.

ΠΕΜΠΤΗ

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου

Νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα ενταθούν ενώ οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν αρκετά χαμηλότερα υψόμετρα (ενδεικτικά αναφέρονται τα 500 μέτρα) και χιονόνερο θα πέσει στις πεδινές περιοχές της Κρήτης. Οι άνεμοι θα στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν σταδιακά με την ένταση τους να φθάνει στα 6 -7 Μποφώρ σε περιοχές του νησιού, ενώ στα πελάγη θα φθάνουν ή και θα ξεπερνούν τα 7 – 8 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και θα κυμαίνεται περίπου στους 6 – 7 ⁰C στα πεδινά ενώ στα ορεινά θα είναι κοντά στους 0 ⁰C

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου

Βροχές με Χιόνια έως και σε χαμηλά υψόμετρα, πολύ Ισχυροί έως και Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού της Παρασκευής. Η θερμοκρασία θα σημειώσει ακόμη μικρή πτώση ενώ στα ορεινά θα πέσει κάτω από τους 0 ⁰C.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου

Η κακοκαιρία διατηρείται και για την ημέρα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς με την τάση των προγνωστικών μοντέλων να δείχνουν μία σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων, αν και στα ορεινά πιθανά να συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Χανίων

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες, προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα και πιο συγκεκριμένα, ισχυρές βροχοπτώσεις, πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά του νομού Χανίων.

Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη  συστήνεται στους κτηνοτρόφους να φροντίσουν για την ασφάλειά τους, καθώς και για την ασφάλεια των ζώων τους, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες ζωοτροφών, και αν είναι εφικτό, τη μεταφορά των ζώων τους στα πεδινά.

Υπογραμμίζουμε ότι από την πλευρά  της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, η δυνατότητα παροχής βοήθειας είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου, θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να μεριμνήσουν ανάλογα.

Επίσης συστήνεται στους πάσχοντες συμπολίτες μας, που κατοικούν στα ορεινά του νομού μας και χρειάζεται να μεταβαίνουν συχνά στο Νοσοκομείο Χανίων για προγραμματισμένες θεραπείες, να φροντίσουν να βρίσκονται κοντά στην πόλη των Χανίων.

Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους πολίτες του νομού μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

 

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter