ΣΕΠΕ Χανίων: Διαμαρτυρία για την επέκταση του ωραρίου στα Νηπιαγωγεία

0
38

Καμία επέκταση του ωραρίου στα Νηπιαγωγεία και ουσιαστικά μέτρα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Ο Σύλλογος καλεί τους Νηπιαγωγούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση ΠΕ Χανίων την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 13.30 το μεσημέρι.

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, χωρίς κάποια εξήγηση η νέα Υφυπουργός Παιδείας προχώρησε σε τροποποίηση της ώρας αποχώρησης στο Νηπιαγωγείο στο υποχρεωτικό πρόγραμμα από τη 1.00μ.μ. που ισχύει σύμφωνα με το Π.Δ. 79, στη 1.10μ.μ. Χωρίς κάποια αιτιολόγηση,αυξάνει το διδακτικό ωράριο και προσθέτει ένα δεκάλεπτο σε όσους/’οσες νηπιαγωγούς υπηρετούν σε τμήματα υποχρεωτικού πρωινού προγράμματος.

Πριν από λίγες μόνο μέρες το Υπουργείο κάλεσε τους Σ.Δ. να πάρουν αποφάσεις και να οργανώσουν την σταδιακή άφιξη και αποχώρηση των μαθητών για την αποφυγή συνωστισμού στην έισοδο των σχολείων.
Οι Σ.Δ. των Νηπιαγωγείων με συνεδριάσεις στις 8-1-21 έχουν αποφασίσει και διαμορφώσει τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών με γνώμονα:

• το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων,

• το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών,

• τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας (συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, μη συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, αριθμό εισόδων, αριθμό τμημάτων, μεταφορά μαθητών με λεωφορεία – ταξί, απόσταση από όμορα δημοτικά κ. ά.)

• τη δημιουργία συνθηκών για την αποφυγή του συνωστισμού γονέων – κηδεμόνων λόγω COVID 19 έξω από τις σχολικές μονάδες, και αυτό τους καλούμε να συνεχίσουν να κάνουν.
Αυτό το μέτρο το μόνο που θα πετύχει, εκτός από αναστάτωση στην λειτουργία των σχολείων που οργανώθηκε με βάση το Υγειονομικό πρωτόκολλο κατά της διασποράς του covid-19, θα είναι μεγαλύτερο συνωστισμό εκεί όπου υπάρχουν συστεγαζόμενα δημοτικά με νηπιαγωγεία, ενώ θα δημιουργήσει δυσκολίες στους γονείς που έχουν παιδιά σε διαφορετικές βαθμίδες και φοιτούν σε μη συστεγαζόμενα σχολεία αφού θα πρέπει να βρίσκονται ταυτόχρονα και στα δύο.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Χανίων καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση αυτή του ΥΠΑΙΘ , η οποία λαμβάνεται εν μέσω πανδημίας, στη μέση ακριβώς του τρέχοντος σχολικού έτους και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας απολύτως διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότης, τις νηπιαγωγούς και το συνδικαλιστικό τους φορέα την Δ.Ο.Ε. και απαιτεί την άμεση απόσυρσή της.

Εφόσον το Υπουργείο προχωρήσει στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου, καλύπτουμε τους νηπιαγωγούς συναδέλφους της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας με 10λεπτη καθημερινή Στάση Εργασίας ώστε να μην εφαρμοστεί από κανέναν η νέα υπουργική απόφαση: «Τροποποίηση ώρας αποχώρησης νηπιαγωγείου» (Αρ.Φ7/3625/Δ1). Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα σας σταλεί και υπόδειγμα πρακτικού.

Καλούμε το Δ.Σ της ΔΟΕ και τους Συλλόγους Π.Ε να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις ώστε να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή της και να απαιτήσουμε την άμεση απόσυρσή της