Σε βαρύ κλίμα για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ συναντούνται σήμερα Τσακαλώτος- Σταθάκης με το Μοσκοβισί

0
62

Σε βαρύ κλίμα, στη σκιά της ανταλλαγής επιστολών για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γώργο Σταθάκη θα έχουν σήμερα Δευτέρα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Μοσκοβισί, την ωρα που ο Γιώργος Χουλιαράκης θα συμμετέχει στο EuroWorkingGroup, ανοίγοντας την αυλαία ενός νέου γύρου διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει για άλλη μια φορά στο τραπέζι το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης, δεδομένης της νέας αστάθειας στην περιοχή με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τη στάση της Τουρκίας. Στο πλαίσο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται στις 9 Σεπτεμβρίου τους ηγέτες του Ευρωπαικού Νότου,  αλλά την ίδια μέρα αναμένεται η φθινοπωρινή άφιξη των κλιμακίων της Τρόικας, που θα βάλουν στο μικροσκόπιό τους τις καθυστερήσεις για την εκταμίευση της υποδόσης. Ο χρόνος είναι στην κυριολεξία χρήμα αφού όσο καθυστερεί το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, τόσο καθυστερεί η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης σε μια δοκιμαζόμενη οικονομία.

Η Αθήνα όμως είναι σε δύσκολη λόγω και των χειρισμών της στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η αναγνώριση των στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010- 2015 αποτελεί άλλο ένα προαπαιτούμενο για τις Βρυξέλλες και είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup, που επίσης θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Επομένως το ραντεβού Τσακαλώτου- Μοσκοβισίίσως αποδειχθεί καθοριστικό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να  έχει παγιδευτεί. Από τη μια οι Βρυξέλλες, απο την άλλη το εσωτερικό μέτωπο και οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Νίκου Βούτση: «Προκαλεί μεγάλα ερωτήματα το ύφος και η απολυτότητα με την οποία επιχειρείται η ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας» δηλώνει  στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο,  ερωτηθείς για την επιστολή της Κομισιόν στον υπουργό Οικονομικών

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει «αμφιλεγόμενο πρόσωπο» τον κ. Γεωργίου, λέγοντας ότι ταυτόχρονα με τη θέση του ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ήταν και υπάλληλος του ΔΝΤ για να συμπληρώσει τα συντάξιμά του χρόνια.  Αναφορικά με την επιστολή της Κομισιόν, τη χαρακτηρίζει ανοικτή και εκτός ορίων υποστήριξη στον Αν. Γεωργίου.

Οι ουρές της πρώτης αξιολόγησης

Σε αυτό το σκηνικό, η Αθήνα θα πρέπει μέχρι και τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρώσει 15 προαπαιτούμενα-ουρές της πρώτης αξιολόγησης ώστε να πάρει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Από τις δράσεις αυτές, που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ., ευρώ μόνο μία είναι έτοιμη: η έγκριση από την Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ της πώλησης τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τα 15 προαπαιτούμενα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης

Ποιά είναι αυτά τα προαπαιτούμενα; Περιλαμβάνουν:

1. Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.

2. Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.

3. Την αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπήν ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

4. Την αναθεώρηση -και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών αλλά και του ΤΧΣ. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

5. Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.).

6. Την τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

7. Πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Για την ακρίβεια οι θεσμοί θέλουν με την επιστροφή τους στην Αθήνα να ενημερωθούν για τον διαγωνισμό που θα πρέπει να γίνει μέσα στο φθινόπωρο.

8. Την εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.

9. Τις υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

10. Τη σύσταση και λειτουργία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ ΑΕ) και τη μεταφορά σε αυτήν μιας «ομάδα ΔΕΚΟ» με πρώτες τις εταιρείες συγκοινωνιών του λεκανοπεδίου της Αττικής.

11. Την έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό.

12. Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

13. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων.

14. Την παροχή πόρων για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

15. Την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr