Σε κακή κατάσταση οι δικαστικοί υπάλληλοι των Χανίων

0
36

Ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, για την κατάσταση των δικαστικών υπαλλήλων στα Χανιά, λόγω φόρτου και κακών συνθηκών εργασίας.

Αναλυτικά:

«Σε κακή κατάσταση οι δικαστικοί υπάλληλοι Χανίων, λόγω φόρτου και άσχημων συνθηκών εργασίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι δικαστικοί υπάλληλοι της πόλης. Αιτία της όλης αρνητικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι ο υπερβολικός φόρτος εργασίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στα Δικαστήρια.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι χρόνιο, όμως το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί επικίνδυνα. Όπως καταγγέλλει η πρόεδρος του συνδικαλιστικού τους φορέα, οι δικαστικοί βρίσκονται σε μια βαλτωμένη κατάσταση τα τελευταία χρόνια και δε βλέπουν κάποια διέξοδο. Έχουν 2.803 κενές οργανικές θέσεις και σ’ αυτές δεν περιλαμβάνονται οι αυριανοί συνταξιούχοι που καταθέτουν αίτημα συνταξιοδότησης στις 31 Δεκεμβρίου.

Είναι σύνηθες φαινόμενο, όπως λένε, να φεύγουν οι δικαστικοί από τον χώρο εργασίας τους με δικογραφίες ανά χείρας για δουλειά στο σπίτι. Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεχάσει Σαββατοκύριακα ή αργίες. Από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη κατανόησης της τοπικής κοινωνίας για τις αργοπορίες στην εκδίκαση υποθέσεων αλλά και των οικογενειών τους για παραμέληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους τρεις τελευταίους προκηρυχθέντες διαγωνισμούς, αρκετοί από όσους προσελήφθησαν στα Δικαστήρια, μην αντέχοντας την πίεση, παραιτήθηκαν λόγω του φόρτου εργασίας.

Ακόμη, όπως αναφέρουν οι δικαστικοί, πέραν του φόρτου εργασίας, της υποστελέχωσης και των παραπόνων που υφίστανται, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη ασφάλειας στο κτήριο που εργάζονται, καθώς και τις απαρχαιωμένες μεθόδους εργασίας που εφαρμόζονται. Οι δικαστικοί Χανίων υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας του κτηρίου που εργάζονται. Όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος για άτομα που έρχονται και φεύγουν, δεν υπάρχει ανιχνευτής μετάλλων, όπως στην Ευελπίδων.

Όμως επισημαίνουν και την ανάγκη αναβάθμισης του τρόπου εργασίας τους, αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες. Ενώ υπάρχουν πιλοτικά προγράμματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, δεν έχει υπάρξει ακόμη μέριμνα για τα Χανιά. Από τα προαναφερθέντα γίνεται κατανοητή η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπηρέτες της Θέμιδος. Η Πολιτεία επιδεικνύοντας ανακλαστικά πρέπει να κατανοήσει ότι δε φθάνει μόνο η αυταπάρνηση, το φιλότιμο και το υψηλό αίσθημα ευθύνης των δικαστικών λειτουργών για να προχωρήσει το σύστημα Δικαιοσύνης στη χώρα.

Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, μαζικοί διορισμοί, αίσθημα ασφάλειας και εκσυγχρονισμός των ελληνικών Δικαστηρίων. Το ζήτημα είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις ή όχι.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να βελτιώσετε τις εργασιακές συνθήκες των δικαστικών λειτουργών Χανίων;
Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες μαζικών διορισμών και στελέχωσης των κενών που υπάρχουν, ούτως ώστε να αποφορτίσετε τους ήδη καταπονημένους δικαστικούς των Χανίων;
3. Σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει τα αργά ανακλαστικά και το μακρύ χρόνο απόκρισης της Δικαιοσύνης στην απόδοση δικαίου στις καθημερινές σας επαφές με πολίτες. Τι σκοπεύετε να κάνετε σχετικά προς βελτίωση αυτού;
Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter