Σε εξέλιξη η ανάρτηση στο Τaxisnet των εκκαθαριστικών του ΕΜΦΙΑ

0
2590

Άρχισε από τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ανάρτηση στο Taxisnet των 6,4 εκατομμυρίων χρεωστικών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως εισπρακτικό στόχο για το 2016 τα 3,3 δισ.ευρώ και η επιτυχία του εγχειρήματος θα κρίνει πολλά για την πορεία του προϋπολογισμού και για τα εν γένει σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Περίπου το 30% των 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο ακινήτων (έως και 20%), ενώ υπάρχουν φορόεκπτώσεις ή και απαλλαγές, για άτομα με βαριές αναπηρίες, χαμηλόμισθους και τρίτεκνους ή πολύτεκνους.

Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι ο φετινός ΕΝΦΙΑ να είναι λιγότερο επιβαρυντικός για τους μικροϊδιοκτήτες τη «λυπητερή» να πληρώσουν κυρίως οι μεγαλοϊδιοκτήτες. Σ’ αυτούς λογίζονται πλέον και οι ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία ύψους 200.000-300.000 ευρώ, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες υπολογίζονται σε 1.700.000.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών έκανε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, ότι δεν θα ισχύσει φέτος η έκπτωση του 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων (κενών) ακινήτων, μη ηλεκτροδοτούμενων και μη προσοδοφόρων. Επιπρόσθετα δεν δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή όσοι ιδιοκτήτες αν ο ιδιοκτήτης ή οι οικογένειές τους χρωστούν σε Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχουν θέσει σε ισχύ ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών.

Σε ότι αφορά  στις φοροαπαλλαγές ή την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν είναι τα εξής:

Τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν πλέον για απαλλαγή ή έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι:

1) Έκπτωση 

Έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του εφόσον πληρούνται σωρευτικά όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ (συν 1.000 για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος),

Το σύνολο της επιφάνειας των χτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.,

Ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2) Απαλλαγή

Για έκπτωση 100% (πλήρης απαλλαγή) πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να ισούται ή να υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω,

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 (συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος),

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειάς του έως 150 τ.μ.,

Ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter