Σχέδια παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη

0
128

Πριν από έναν χρόνο (τέλη Ιανουαρίου 2022) η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφησε τον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Νόμο για τα μικροτσίπ» ο οποίος προβλέπει την αύξηση της κατασκευής ημιαγωγών στη Γηραιά Ήπειρο από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής στο 20% αυτής, ως το τέλος του 2030.

Ωστόσο, αυτό έγινε πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που επιδείνωσε την προμήθεια των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών με αυτά και επηρέασε περισσότερο τον όγκο παραγωγής οχημάτων.

Οι εταιρείες τού κλάδου πιέζουν την Κομισιόν να ψηφήσει νόμους που θα επιτρέπουν και θα διευκολύνουν καινούριες εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους στην Ευρώπη και ιδίως στις χώρες της Ε.Ε. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η εξάρτησή τους (αυτοκινητοβιομηχανίες) από την Ασία και δεν θα επηρεάζονται μελλοντικά από όποια γεωπολιτικά παιχνίδια. Όπως ανακοινώθηκε, η αμερικανική Wolfspeed, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ημιαγωγών στον κόσμο, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να επενδύσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ στο γερμανικό κρατίδιο Σαρ (νοτιοδυτική Γερμανία) για τη δημιουργία εργοστασίου που θα παράγει τσιπ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, εάν οριστικοποιηθεί η επένδυση, η έναρξη της λειτουργίας του θα μπορούσε να ξεκινήσει σε τέσσερα χρόνια από τώρα. Όπως είναι λογικό, σε περίπτωση που όλα πάνε καλά, οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι από την παραγωγή ημιαγωγών εκεί θα είναι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Αυτές θα έχουν τον πρώτο λόγο στην απορρόφησή τους και θα βοηθηθούν στην επιτάχυνση των προγραμμάτων τους για την αύξηση των ηλεκτροκίνητων μοντέλων τους. Εκτός της Wolfspeed, ενδιαφέρον για την επένδυση στην παραγωγή μικροτσίπ επί ευρωπαϊκού εδάφους έχουν εκδηλώσει και τα στελέχη της Intel.

protothema.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter