Σαν σήμερα: Η έκρηξη στο πλοίο Πανορμίτης-Μία ημέρα που θα θυμάται η Σούδα| φωτο

0
319

Ήταν ένα ήσυχο πρωινό της πρώτης ημέρας του Οκτωβρίου του 1979, όταν ξαφνικά μια μεγάλη έκρηξη συγκλόνισε τη Σούδα των Χανίων. Για την ακρίβεια, ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη που έγινε σε κατοικημένη περιοχή εν καιρώ ειρήνης.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 9 το πρωί στο μότορσιπ «Πανορμίτης», το οποίο ήταν δεμένο στην προβλήτα μπροστά από την κεντρική πλατεία της περιοχής. Σύμφωνα με αναφορές, το πλοίο μετέφερε 500 φιάλες με υγραέριο, 4,5 τόνους σίδερα, ενώ στα αμπάρια του υπήρχαν κιβώτια με δυναμίτιδα, βαρέλια γεμάτα βενζίνη και διάφορα εμπορεύματα που είχαν προορισμό το Ηράκλειο….

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, 138 τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι τρεις ακρωτηριάστηκαν. Σαν από θαύμα δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα. Μία ώρα νωρίτερα είχαν αποβιβαστεί όλοι οι επιβάτες και τα οχήματα του πλοίου της γραμμής Πειραιάς – Σούδα….

Στην περιοχή επικράτησε πανικός και ο νομάρχης την κήρυξε αμέσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών φρόντιζαν τους τραυματίες. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του νομού, στρατιώτες, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και δημόσιοι υπάλληλοι έσπευσαν να δώσουν αίμα για τους τραυματίες….

Ένας καπετάνιος ρυμουλκού, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση 150 μέτρων από τον “Πανορμίτη” όταν έγινε η έκρηξη, ανέφερε στην ίδια εφημερίδα: «Μόλις είδα τη φλόγα και τους καπνούς, επειδή ήξερα ότι το μότορσιπ είχε εύφλεκτα υλικά μέσα, δυναμίτες και τέτοια, τραβηχτήκαμε προς τα ανοιχτά. Δεν περάσανε δέκα δώδεκα λεπτά, γίνανε τρεις τέσσερις μικροεκρήξεις και μετά έγινε ο χαλασμός. Λες και έπεσε ατομική βόμβα. Ο καπνός σκέπασε τη θάλασσα και τη στεριά. Κλείσαμε τα μάτια μας, πέσαμε μπρούμουτα με τα χέρια στο κεφάλι να γλυτώσουμε. Τα κομμάτια από τα σίδερα πέφτανε βροχή γύρω μας. Υπεύθυνοι για όλα αυτά που γίνανε είναι εκείνοι που αφήνουν να έρχονται στο λιμάνι καράβια με τέτοιο φορτίο».

Ο στρατός έστησε σκηνές και διέθεσε κλινοσκεπάσματα, ενώ δόθηκε εντολή για όσους τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές να στεγαστούν σε ξενοδοχεία των Χανίων. Για πολύ καιρό ήταν εμφανή τα σημάδια της έκρηξης στην περιοχή….

Εκδήλωση μνήμης στη Σούδα

Η Δημοτική Κοινότητα Σούδας, οι Ενορίες της Σούδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Σούδας, με αφορμή τη μεγαλύτερη – εν καιρώ ειρήνης – έκρηξη πλοίου πλησίον κατοικημένης περιοχής, διοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης στο λιμάνι της Σούδας, σήμερα Σάββατο 1η Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από mixanitouxronou.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter