Σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαΐου στις 13:30, στο Ελληνοαυστραλιανό Πάρκο Μνήμης στο Ρέθυμνο, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινάκης θα απονείμει το Μετάλλιο της Μάχης της Κρήτης σε απογόνους 15 Αυστραλών στρατιωτών που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Ρεθύμνης, ως φόρος τιμής στους Αυστραλούς στρατιώτες που συμμετείχαν στις μάχες στο πλευρό της Ελληνικής Χωροφυλακής, του Ελληνικού Στρατού και των κατοίκων του Ρεθύμνου κατά τη γερμανική εισβολή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τους 274 Αυστραλούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Μάχη της Κρήτης, οι 120 έχασαν τη ζωή τους στο Ρέθυμνο.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης ανέφερε πως η απονομή αποτελεί ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς και της αυτοθυσίας των Αυστραλών πολεμιστών που υπερασπίστηκαν, όπως σημείωσε, τις αξίες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.
Ο Δήμος Ρεθύμνης πραγματοποιεί για δεύτερη φορά αντίστοιχη τιμητική εκδήλωση για τους Αυστραλούς στρατιώτες της Μάχης της Κρήτης, μετά την πρώτη που είχε γίνει το 1975 παρουσία βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στη μάχη του Ρεθύμνου είχαν συμμετάσχει αυστραλιανές στρατιωτικές μονάδες, μεταξύ των οποίων το 2/1ο και το 2/11ο Τάγμα Πεζικού, το 2/1ο Τάγμα Πολυβόλων, το 2/3ο Σύνταγμα Πεζικού, ο 2/8ος Λόχος Πεζικού και το 2/7ο Ασθενοφόρο Πεζικού.
Τα Μετάλλια της Μάχης της Κρήτης κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα απονομής τους και σε επιπλέον απογόνους Αυστραλών πολεμιστών μέσω συνεργασίας του Δήμου Ρεθύμνης με τον αυστραλιανό οργανισμό «The Joint Committee for the Commemorative of the Greek Campaign and the Crete Match in Sydney».
















