«Κραυγή αγωνίας» των κατοίκων Κάτω Σταλού στο Δ.Σ Χανίων – Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές

0
112

Δυναμική ήταν την Τετάρτη η παρουσία των εκπροσώπων της Διαμαρτυρίας Πολιτών Σταλού, στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, όπου οι πολίτες στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας, που είχαν εξαγγείλει εξέφρασαν την αγωνία τους για την απειλή ανθρωπίνων ζωών και κατοικιών, ενώ ζήτησαν να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα με τις κατολισθήσεις που έχει κλείσει τον δρόμο, στην οδό Μαλινδρέτου. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις ζημιές που έχουν υποστεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις σε σχολεία στον Κουμπέ.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Κάτω Σταλού, που ήδη έχουν συγκεντρώσει πάνω από 500 υπογραφές, εξέφρασαν παράλληλα την αγανάκτησή τους, για το γεγονός ότι από την τοπική αυτοδιοίκηση, μέχρι την Κυβέρνηση, ουδείς αρμόδιος έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, αφού το μόνο που συμβαίνει είναι να «πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον».

Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας ακούγοντας τους εκπροσώπους της Διαμαρτυρίας Πολιτών Σταλού, τόνισε πως προτίθεται να σταθεί στο πλευρό τους και να κάνει το καλύτερο, όχι όμως και να αναλάβει εξ ολοκλήρου έξοδα και ευθύνες άλλων:«Η  Μαλινδρέτου, ήταν ένα συνοδό έργο της εθνικής οδού όταν κατασκευάστηκε τη δεκαετία  του 90, το έργο ήταν ημιτελές και είχε γίνει και δικαστήριο. Ο μόνος που δεν είναι υπεύθυνος είναι ο δήμος. Ωστόσο, ο δήμος δεν θα αφήσει τους ανθρώπους έτσι, αν χρειαστεί θα πληρώσουμε εμείς την μελέτη, δεν θα κολλήσουμε στις 20.000 αυτό, όμως δεν θα σημαίνει ότι θα δεχτούμε όλο το κόστος.

Το θέμα έχει πάει στο υπουργείο εσωτερικών και υπάρχει η βούληση και η θέληση να συνεισφέρουν σε αυτό το θέμα. Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Έχουν χτιστεί με ακατάλληλο τρόπο τα σπίτια, ωστόσο θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα πράγματα, αλλά δεν θα γίνουμε τα «κορόιδα» και να αναλάβουμε το κόστος εξολοκλήρου σας δήμος, ενώ έχουν άλλοι τις ευθύνες» επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας, που φάνηκε πρόθυμος να βοηθήσει στην επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών. 

Στην ανάγκη να βρεθούν άμεσα λύσεις, με πρωτοβουλία του Δήμου στάθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους:  

Γ. Σχοινοπλοκάκης: «Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας να πράξουμε το καλύτερο που μπορούμε».

Γ. Σαρρής: «Σεβόμενοι την αγωνία των ανθρώπων να πρέπει να βρούμε λύσεις, αυτή η μεταφορά ευθυνών πρέπει να επιλυθεί. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι, σε τέτοιου είδους θέματα, θα πρέπει να αναλαμβάνουμε σαν δήμος την ευθύνη να δούμε τι θα γίνει. Η εταιρεία που θα φέρει τα γεωτρύπανα στον ΒΟΑΚ, να κάνει έλεγχο στον Σταλό. Χρειάζονται 20.000 ευρώ για να γίνει η μελέτη και ο δήμος πρέπει να την αναλάβει».

Ν. Αγγελάκη: «Ο δήμος οφείλει να πιέσει την κυβέρνηση να επιλύσει το θέμα, με σθεναρή φωνή και όχι μέσω εγγράφων».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα ερωτήματα που έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι σχετικά με το κατεστραμμένο σχολικό κτίριο στον Κουμπέ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Γ. Ξανθουδάκης, τόνισε: «Ανέκαθεν υπήρχαν προβλήματα στο κτίριο υπήρχαν  και έπειτα από αυτοψία μηχανικών, ελήφθη η απόφαση να καθαιρεθούν τα στηθαία. Η έκταση των φθορών ωστόσο δημιούργησε την ανάγκη για συνολικότερη παρέμβαση για την αποκατάσταση του κτιρίου, που στεγάζει το 3ο και 4ο Γυμνάσιο και για αυτό είχε υποβληθεί αίτηση να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Σύντομα οι ζημιές θα αποκατασταθούν…»