«Ας προσέξουν να μην έχουμε κάποιο πνιγμένο»: Τι είπε ο Υπουργός Υποδομών για το δρόμο στον Kερίτη| video

0
604

Στον «πρόχειρο» δρόμο που κατασκεύασαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στην γέφυρα του Κερίτη αναφέρθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στην ενημέρωση που έκανε σε τοπικούς φορείς και στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Υπουργός σχολίασε ότι θα πρέπει, αυτοί που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, να προσέξουν μην έχουμε κάποιο συμπολίτη μας πνιγμένο…

«Σε σχέση με την «πρωτοβουλία» κάποιων πολιτών, εγώ αυτό που θέλω να πως είναι να προσέχουν να μην έχουμε κανένα συμπολίτη μας πνιγμένο, στην πρώτη νεροποντή. Όλα τα άλλα δεν είναι θέμα του Υπουργείου Υποδομών, δεν έχω ενημερωθεί αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί σε τέτοιες πρωτοβουλίες που ναι μεν μπορεί να δίνουνε μία εύκολη λύση αλλά δεν είναι ο τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε…»

Ο κ. Σπίρτσης αναφέρθηκε επίσης στα θέματα που αφορούν τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη θεομηνία στο Νομό Χανίων. 

 

Σε ότι αφορά τα πιο επείγοντα προβλήματα που είναι οι κατολισθήσεις στο ΒΟΑΚ ο Υπουργός είπε:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε έξι θέσεις του ΒΟΑΚ στο Νομό Χανίων που είναι συμβασιοποιημένες οι μελέτες και εκπονούνται. Από αυτά που είναι πιο κρίσιμα, οι δύο κατολισθήσεις που έχουμε τόσο στον Σταλό όσο και στον Γαλατά έχουν παραδοθεί. Έχει γίνει μία προκαταρκτική μελέτη για τα Μεγάλα Χωράφια. Μόλις εγκριθεί το τεχνικό δελτίο, αυτά τα τρία έργα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται».

Για τα έργα αποκατάστασης που ζητούν οι πληγέντες Δήμοι του Ν. Χανίων, με την κατάθεση σχετικών τεχνικών δελτίων, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι αυτά ανέρχονται σε:

33 εκατ. για τον Δήμο Πλατανιά,

17,5 εκατ. για τον Δήμο Χανίων,

12 εκατ. για τον Δήμο Κισάμου,

4,5 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου,

3,8 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Αποκορώνου και

1 εκατ. περίπου για τον Δήμο Σφακίων.

Όπως διευκρίνισε:

«Μετά την ιεράρχηση, την ερχόμενη εβδομάδα, και ανάλογα με τη σπουδαιότητα κάθε έργου, θα αποφασιστεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους, ποια έργα θα εκτελεστούν από τους Δήμους, ποια από την Περιφέρεια, ποια από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και ποια από το Υπουργείο».

Ο Υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στο ποιος θα αναλάβει να εκτελέσει τα έργα:

«Μέχρι στιγμής μπορούμε να σας πούμε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει τα έργα της αποκατάστασης του ΒΟΑΚ και της γέφυρας Κερίτη. Εντός της εβδομάδας θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών, του Υπουργείου Πολιτισμού και θα κληθούν να συμμετάσχουν η Περιφέρεια, ο Δήμος Πλατανιά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης για να αποκατασταθεί η γέφυρα με τις ίδιες διαδικασίες που αποκαταστάθηκε και η γέφυρα της Πλάκας».

Ο κ. Σπίρτζης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αγωνία που εκφράζουν οι κάτοικοι και οι φορείς διαφόρων περιοχών του Νομού για το πότε θα εκτελεστούν τα έργα ξεκαθάρισε ότι: «οι αποκαταστάσεις πρέπει να γίνουν με τεχνικά άρτιο τρόπο. Θα υπάρξει ενιαίο Κέντρο Συντονισμού μεταξύ του Υπουργείου, του ΟΑΚ, της Περιφέρειας και των Δήμων, ώστε να υπάρχει καλή διασπορά όσων αναλάβουν ή έχουν αναλάβει εργασίες αποκατάστασης, για την ταχεία υλοποίησή τους».

 

 Ο Υπουργός Υποδομών μίλησε ακόμη για την ίδρυση Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, με έδρα τα Χανιά.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σπίρτζης, υπέγραψε -στις 4 Μαρτίου- τη σχετική υπουργική απόφαση, που έχει ήδη δημοσιευτεί σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

«Πλέον αναμένουμε την έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της αντίστοιχης δαπάνης -το αίτημα υποβλήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου- προκειμένου να ενεργοποιηθεί. Προβλέπεται η στελέχωση με εξήντα άτομα. Οι 40 είναι διπλωματούχοι μηχανικοί, οι 10 τεχνολόγοι μηχανικοί και θα υπάρχει και η αντίστοιχη στελέχη για τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του αντίστοιχου τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα ξαναέρθει στα Χανιά για να ενημερώσει για την πορεία των αποκαταστάσεων.

Πριν ξεκινήσει η ενημέρωση από τον Υπουργό στην αίθουσα βρέθηκαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης και ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής.