Ψήφισμα ΕΛΜΕΡ για την κινητοποίηση στη ΔΔΕ

0
36

Για ακόμα μία χρονιά είμαστε παρατηρητές αλλά και θύματα μιας καλοστημένης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, που πλήττει ανεπανόρθωτα το δημόσιο σχολείο. Χρόνο με τον χρόνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας αυξάνονται. Η εργασιακή ανασφάλεια, οι καθυστερημένες προσλήψεις, η ανισότητα στα δικαιώματά τους σε σχέση με αυτά των μονίμων εκπαιδευτικών, οι ψεύτικες υποσχέσεις του εκάστοτε υπουργού για μόνιμους διορισμούς, συνθέτουν έναν κατάλογο ντροπής.

Απέναντι στα προβλήματα αυτά υπάρχει μόνο ο δρόμος του αγώνα, με την ενεργή συμμετοχή μας στις γενικές συνελεύσεις του σωματείου μας, με τη δυναμική παρουσία μας στους συλλόγους διδασκόντων στα σχολεία μας, με την ενημέρωση και κινητοποίηση των συλλόγων γονέων και των μαθητικών συμβουλίων, με συνεχείς καταγγελίες προς όλους εκείνους που ζουν από τον ιδρώτα μας. Με ένα σωστό συντονισμό, μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική της λιτότητας της κυβέρνησης που υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση.

Παράλληλα ως ΕΛΜΕΡ διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη συνεχιζόμενη κοροϊδία στο θέμα της προτεινόμενης μοριοδότησης των σχολείων της Π.Ε. Ρεθύμνης όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠ.Π.Ε.Θ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017. Η μοριοδότηση αυτή κατέδειξε την άγνοια των τοπικών ιδιαιτεροτήτων του καθενός από τα σχολεία της Π.Ε. Ρεθύμνης και ειδικά των περιφερειακών και οδηγεί στην αποδυνάμωσή τους αφού λόγω χαμηλής μοριοδότησης δεν θα προτιμώνται για στελέχωση, ώστε να εμφανιστεί ως αναπόφευκτο το κλείσιμό τους στο επόμενο κύμα συγχωνεύσεων. Επιπλέον, η υπομοριοδότησή τους από το ΥΠ.Π.Ε.Θ θα αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο για καταργήσεις τμημάτων ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων και κατ’ επέκταση για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Η τακτική αυτή ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ και συνάντησε, εξαρχής, την ομόθυμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

Σύσσωμοι οι εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς απαίτησαν την επανεξέταση της ανορθολογικής πρότασης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και την εφαρμογή των εμπεριστατωμένων εισηγήσεων του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου για την αναλογική αύξηση των Μορίων Δυσμενών Συνθηκών των σχολικών μονάδων του Ρεθύμνου (4-4-2017 Αρ. Πρωτ. Φ.11.2/2217) και για τον επανακαθορισμό των Δυσπρόσιτων Σχολικών Μονάδων της Δ.Δ.Ε. Π.Ε. Ρεθύμνης (3-4-2017 Αρ. Πρωτ. Φ.11.2/2155). Κατά την κοινή σύσκεψη όλων των φορέων με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στις 23/1/2018 ο κ. Τερζάκης αρκέστηκε σε γενικόλογες υποσχέσεις και, μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να αγνοεί την αγωνία της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα αρνείται να κοινοποιήσει την εισήγησή του προς το ΥΠ.Π.Ε.Θ όπως για λόγους διαφάνειας ζήτησε η ΕΛΜΕΡ ώστε να φανεί η αξιοπιστία των δεσμεύσεών του κατά την προαναφερθείσα σύσκεψη.