Πρότυπα και πειραματικά σχολεία…

0
34

Γράφει ο Γρηγόρης Γκουλούσης*

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι εμπλεκόμενοι με την εκπαίδευση απευθύνουμε το ίδιο πάντα ερώτημα: «Τί εκπαίδευση θέλουμε; Τί σχολεία ζητάμε για τους μαθητές μας;»

Φέτος μας δίδεται μία ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Κάποιοι όμως αποφασίζουν να κόψουν τα φτερά των μαθητών με μοναδικό σκοπό απλά να παραμείνουν στη νιρβάνα τους.

Και τα δέκα χρόνια που βρίσκομαι στο ΔΣ της Ένωσης κάθε Σεπτέμβριο το θέμα που μας απασχολούσε ήταν ο αριθμός των μαθητών της Α’ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Όλο το καλοκαίρι προσπαθούσαμε να πείσουμε τους κατοίκους της περιοχής για τις δυνατότητες του σχολείου και την αρτιότητα των εκπαιδευτικών. Φέτος ήρθε η πρόταση που θα έλυνε το πρόβλημα δια παντός. Η μετατροπή του 7ου Δημοτικού σε Πειραματικό. Και οι μάσκες έπεσαν!!!!!!!!!! Αυτοί που «νοιάζονταν» για το σχολείο και το «καλό» του στέκονται ενάντια σε κάθε πρόοδο. Αρνούνται απλά να μετακινηθούν, λόγω έλλειψης προσόντων σε όμορα σχολεία, και να ανοίξουν στα παιδιά το «παράθυρο στο μέλλον». Στύλωσαν τα πόδια κόντρα στη θέληση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων. Κρατάνε την πόλη πάλι πίσω.

Άραγε ξέρουν τι σημαίνει «Πειραματικό Σχολείο»; Ξέρουν πόσο βοηθάει στην πρόοδο όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις συνέργειες και τις πολλαπλές συνεργασίες;

Το 7ο είναι από τα πλέον ιστορικά σχολεία της πόλης και είναι κρίμα για το πείσμα ορισμένων να κλείσει( γιατί είναι δεδομένο ότι εκεί θα καταλήξει). Ελπίζω έστω και αυτή την ύστατη στιγμή θα αλλάξουν την απόφαση τους.

Θα ήθελα όμως να θίξω και την πρόταση για το γυμνάσιο. Προσωπικά θα ήθελα ένα Πρότυπο Γυμνάσιο με σύγχρονη λειτουργία και συστέγαση ενός Πρότυπου Λυκείου ολοκληρώνοντας την εκπαιδευτική αναβάθμιση της πόλης μας δίνοντας την δυνατότητα σε παιδιά να γνωρίσουν μία άλλη Παιδεία, αυτή που πραγματικά ονειρεύομαι για όλους τους μαθητές της πόλης. Δεν πρόκειται να μπω σε κύκλο άγονης αντιπαράθεσης προσπαθώντας να πείσω οπισθοδρομικά μυαλά και ξύλινες γλώσσες για το πόσο μεγάλο βήμα είναι η ίδρυση Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Απλά ελπίζω να βάλλουν στην άκρη κάθε σκοπιμότητα και να δούνε μέσα από τα μάτια των μαθητών. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτά τα σχολεία έχουν μία τεράστια λίστα αιτήσεων κάθε χρόνο, αυτό σίγουρα δείχνει κάτι.

Ελπίζω να μην είναι τα Χανιά η μόνη πόλη του νησιού χωρίς Πειραματικό Δημοτικό σχολείο το επόμενο σχολικό έτος.

*Γρηγόρης Γκουλούσης, Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Χανίων