Πρωτοβουλία πολιτών: «Στρατόπεδο Μαρκοπούλου – Μια ιστορική δικαίωση των αγώνων των χανιωτών!»

0
21

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, σχολιάζει την υπογραφή της παραχώρησή του στον Δήμο Χανίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τον Οκτώβριο του 2006 ανακοινώθηκε στον τύπο των Χανίων, το σχέδιο πολεοδόμησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Ο τότε Δήμαρχος κύριος Βιρβιδάκης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κύριος Παπαδογιάννης, θριαμβολογώντας το θεώρησαν ως μέγιστη επιτυχία του Δήμου. Από την πρώτη ματιά όμως, αντιληφθήκαμε τον εμπαιγμό και την προσπάθεια απίστευτης τσιμεντοποίησης του χώρου των 52 στρεμμάτων. Διαπιστώσαμε ότι δίνεται αντιπαροχή στο ΥΠΕΘΑ ένα φιλέτο 17 στρεμμάτων, για το χτίσιμο πολυκατοικιών προς εκμετάλλευση, και ότι ο μοναδικός εν δυνάμει ελεύθερος χώρος της πόλης μας υφίσταται έναν απίστευτο βιασμό τσιμέντου!

Για τους παραπάνω λόγους γράψαμε, μαζί με τον φίλο μου, Γιάννη Τοράκη, μια επιστολή διαμαρτυρίας και προσπαθήσαμε κατ΄αρχήν να τη δώσουμε για δημοσίευση στην τότε «χανιώτικη ελευθεροτυπία» στην οποία εργαζόταν ως γραμματέας μια φίλη μας. Ο διευθυντής της εφημερίδας όμως μας είπε ότι επειδή είναι προεκλογική περίοδος δεν ήθελε να την δημοσιοποιήσει και καλό θα ήταν να δούμε το θέμα μετά τις εκλογές. Τότε πήγα στα χανιώτικα νέα και ζήτησα να συναντήσω τον διευθυντή της, τον κύριο Γαρεδάκη. Ο κύριος Γαρεδάκης με δέχτηκε και συζητήσαμε για περισσότερο από δύο ώρες. Του έδωσα την επιστολή την οποία διάβασε με ιδιαίτερη προσοχή και στη συνέχεια του έδωσα και τον σχετικό νόμο περί μετεγκαταστάσεων των στρατοπέδων και του εξήγησα ότι αυτή η συμφωνία του δήμου είναι καταστροφική γιατί από την μια τσιμεντοποιεί απίστευτα την περιοχή χάνοντας οριστικά η πόλη μας την ευκαιρία για ένα πάρκο και από την άλλη παραχωρεί 17 στρέμματα για πολυκατοικίες στον στρατό, πράγμα που θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε σύμφωνα και με τον ίδιο το νόμο.

Ο κύριος Γαρεδάκης μου είπε ότι θα την δημοσιοποιήσει άμεσα και ότι συμφωνεί και αυτός ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα το στηρίξει. Πράγματι, όχι μόνο δημοσιοποίησε την επιστολή άμεσα αλλά και στη συνέχεια μόλις δημιουργήσαμε την πρωτοβουλία χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και του έστειλα τις θέσεις της πρωτοβουλίας τις φιλοξένησε στη πιο περίοπτη θέση, στο σαλόνι της εφημερίδας σε διπλή σελίδα!!! Έτσι ξεκίνησαν όλα…
Παράλληλα με την δημιουργία της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ξεκινήσαμε και να μαζεύουμε υπογραφές κάτω από το παρακάτω κείμενο:
ΟΧΙ ΣΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Εμείς οι Χανιώτες που υπογράφουμε το κείμενο αυτό είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια οικοπεδοποίησης και τελικά τσιμεντοποίησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
Είμαστε αντίθετοι στις αποσπασματικές, πρόχειρες, ευκαιριακές και βιαστικές λύσεις, που καταδικάζουν το μέλλον της πόλης μας. Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου είναι ένας από τους τελευταίους δημόσιους χώρους, είναι Χανιώτικη γη που ανήκει στους δημότες της, αναπόσπαστο τμήμα του αστικού ιστού και γι αυτό πρέπει να παραμείνει δημόσιος. Βασικό κριτήριο και χαρακτηριστικό της όποιας αξιοποίησης πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Χανιωτών και η περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης, με αποκλειστικές χρήσεις πρασίνου, εκπαίδευσης, μαζικού αθλητισμού και αναψυχής, με ΑΠΟΛΥΤΟ σεβασμό στο περιβάλλον.

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή στους χανιώτες. Τις θέσεις της πρωτοβουλίας για την παραχώρηση ολόκληρου στου στρατοπέδου για πάρκο και το πολύ ένα σχολείο, αν και τις αγκάλιασε σύσσωμος ο χανιώτικος λαός, (συγκεντρώσαμε πάνω από 15 χιλιάδες υπογραφές, οι αλλεπάλληλες γιορτές διεκδίκησης έξω από την πύλη του στρατοπέδου ήταν ιδιαίτερα μαζικές και όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς της πόλης εξέδωσαν ψηφίσματα συμπαράστασης) τις πολέμησε με ιδιαίτερη εμμονή ο τότε δήμαρχος κύριος Βιρβιδάκης με τον αντιδήμαρχο κύριο Άρη Παπαδογιάννη και σύσσωμη τη δημοτική τους παράταξη. Αποτέλεσμα ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28/12/2006, όπου με απίστευτη αδιαλαξία, αυταρχικότητα και προκλητικότητα, δεν δέχτηκαν να αναβάλουν τη συζήτηση του θέματος της πολεοδόμησης με συνέπεια να προκαλέσουν τα γνωστά επεισόδια.

Στη συνέχεια κάτω από την πίεση της κοινωνίας των Χανίων και λόγω της πολιτικής τους απομόνωσης, ξαναέφεραν το θέμα άλλες δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, προτείνοντας μόνο μερικές βελτιώσεις και κρατώντας πάντα το ίδιο πλαίσιο πολεοδόμησης (μειώσαν τα στρέμματα για τις πολυκατοικίες του στρατού, από τα 17 στα 10 και επίσης το δικαστικό μέγαρο από 13 στρέμματα σε 7).
Η πρώτη σημαντική νίκη για τον χανιώτικο λαό έγινε τον Φεβρουάριο του 2010, όταν συνειδητοποίησε πλέον ο Δήμαρχος ότι το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου θα λειτουργήσει ως «μπούμερανγκ» για τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, λύγησε και αναγκάστηκε να συνταχθεί κι αυτός με τη θέληση του χανιώτικου λαού και βγήκε πανηγυρικά η πρώτη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου για συνολική παραχώρηση του στατοπέδου για πάρκο.

Ο νέος δήμαρχος της πόλης μας κύριος Σκουλάκης, ο οποίος είχε από την αρχή συνταχθεί στις θέσεις τις πρωτοβουλίας και είχε ήδη κάνει ως βουλευτής επερώτηση στη βουλή για την παραχώρηση, παρά τις διαβεβαιώσεις του και τις προσπάθειές του, δεν μπόρεσε τα επόμενα χρόνια να καταφέρει κάτι σημαντικό ως προς την εξέλιξη του θέματος μία και το υπουργείο άμυνας δεν συναινούσε…

Έτσι φτάσαμε στη δημαρχία Βάμβουκα και στην χθεσινή τελική συμφωνία με το Υπουργείο Άμυνας. Παρά τις διαφωνίες κάποιων για το θέμα του ενοικίου, (που με βάση την έκταση και τη θέση του στρατοπέδου πρόκειται για πολύ μικρό ποσό, που δήλωση του π. αντιδημάρχου κου Βλαχάκη κυμαίνετα γύρω στο 0.066% με 0,12% του προϋπολογισμού του δήμου Χανίων, και το οποίο με βάση τον υπάρχον νόμο είναι αναγκαίο) και για το θέμα των χρήσεων που αποφάσισε η δημοτική αρχή (γνώμη μας είναι ότι τηρείται το πνεύμα του κειμένου των υπογραφών για το «βασικό κριτήριο της όποιας αξιοποίησης που θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Χανιωτών και η περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης, με αποκλειστικές χρήσεις πρασίνου, εκπαίδευσης, μαζικού αθλητισμού και αναψυχής, με ΑΠΟΛΥΤΟ σεβασμό στο περιβάλλον»), θεωρούμε ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα και μια ιστορική νίκη των πολιτών αυτού του τόπου!!!!

Αθανασάκης Αντώνης Εκπαιδευτικός, Τοράκης Γιάννης Γεωπόνος
Ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου»

term_id; ?>