Πρωτοποριακό έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης | φώτο και video

0
146

Το πρώτο και μεγάλο βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης, έγινε το πρωί της Τρίτης, με την υπογραφή στο Δημαρχείο Κισσάμου, των συμβάσεων ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου.

Οι υπογραφές για την διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο “έπεσαν” παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, του προέδρου του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκη, στελεχών της ΕΕ και της ανάδοχης εταιρείας.

Ο Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική. “Με την εξέλιξη αυτή δημιουργείται ένα ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα δημιουργήσει και προϋποθέσεις ανάπτυξης των ΑΜΠΕ και μετατροπής της Κρήτης σε έναν ισχυρό πράσινο νησί. Τα οφέλη για τους καταναλωτές θα είναι τεράστια. Όπως γνωρίζεται η Κρήτη κοστίζει 450 εκ. τον χρόνο, αυτά τα ποσά θα αποκλιμακωθούν ραγδαία μόλις ολοκληρωθεί το έργο το 2020”. 

Γιώργος Σταθάκης- Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Publiée par Kriti24 sur Mardi 27 novembre 2018

 

Το έργο θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Πρόκειται για αγωγό εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 κιλοβόλτ και μεταφορικής ικανότητας 2Χ200 ΜVA. Υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χλμ. θα ξεκινήσει από τη νότια Πελοπόννησο και θα προσαιγιαλωθεί στον κόλπο της Κισσάμου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια υπόγεια διαδρομή μήκους 32 χλμ. έως τον υποσταθμό των Χανίων. Το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων είναι 950 μέτρα, καθιστώντας το έργο ένα από τα πλέον απαιτητικά του είδους διεθνώς. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 330 εκατ. ευρώ.

Για τις δυσκολίες του έργου, αναφέρθηκε ο Αλέξης Αλεξίου- Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικά Καλώδια, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα πως παρά τις δυσκολίες το έργο θα ολοκληρωθεί στον προβλεπόμενο χρόνο. “Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για ολόκληρη την χώρα. Οι δυσκολίες του έργου είναι γνωστές. Τα ελληνικά καλώδια όμως έχουν την εμπειρία και ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά και το έργο θα ολοκληρωθεί στην ώρα του” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξίου. 

Αλέξης Αλεξίου- Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικά Καλώδια

Publiée par Kriti24 sur Mardi 27 novembre 2018

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, τόνισε πως ο ΑΔΜΗΕ είναι πολύ υπερήφανος που θα υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, «Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα καλύψει σε πρώτο βαθμό τις ανάγκες επάρκειας του νησιού και στη συνέχεια θα έρθει η δεύτερη φάση, η διασύνδεση Αττικής Κρήτης ούτως ώστε η Κρήτη να είναι απολύτως ενεργειακά ασφαλής. Διασφαλίζοντας τη διενέργεια των έργων ουσιαστικά δίνουμε κάθε κίνητρο στην Κομισιόν να δώσει τη μικρή απαραίτητη παράταση που χρειάζεται, ώστε η Κρήτη να είναι ασφαλής στο μεταβατικό διάστημα το οποίο θα είναι πάρα πολύ μικρό.»

Publiée par Kriti24 sur Mardi 27 novembre 2018

 

Η ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης της διασύνδεσης (Ηράκλειο – Αττική) θα οδηγήσει στην κάλυψη της ζήτησης ρεύματος στην Κρήτη χωρίς να απαιτείται η μόνιμη λειτουργία των ακριβών και ρυπογόνων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό θα επιτρέψει τη δραστική μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ (της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως) για όλα τα νοικοκυριά και την περαιτέρω αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της Κρήτης, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση το νησιού.

Η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση, όταν περατωθεί, θα καταρρίψει το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε μήκος καλωδιακής διασύνδεσης εναλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο. Η μεγάλη διασύνδεση είναι το μεγαλύτερο project στην ιστορία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ύψους 1 δισ. ευρώ.