Πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης-Εσπερίδα στο ΤΕΕ/ΤΔΚ

0
130

Αποτελεί γενική παραδοχή πως η καταστροφή του περιβάλλοντος σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η τεχνολογική έκρηξη του 20ου αιώνα, οδήγησε σε μία σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή την οποία εδώ και μερικές δεκαετίες η ανθρωπότητα, προσπαθεί να διαχειριστεί και να περιορίσει, χρησιμοποιώντας πάλι την τεχνολογία.

Ο 21ος αιώνας είναι ένας αιώνας στον οποίο η ανθρωπότητα έχει κατανοήσει πλέον πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η ανεξέλεγκτη καταστροφή της γης και των φυσικών της πόρων.

Έτσι παρά τις σημαντικές αντιδράσεις που καταγράφονται κυρίως από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, η επιστήμη σήμερα κινείται στην κατεύθυνση να συμβάλει με τις απίστευτες δυνατότητες της, στην ανάπτυξη τεχνολογιών, φιλικών προς το περιβάλλον, οι οποίες θα αποτελούν παράλληλα και σημαντικά εργαλεία για την προστασία του.

Στα εργαστήριασ των επιστημονικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες αναπτύσσουν τεχνολογίες, οι οποίες έχουν στόχο να συμβάλλουν στην πρόληψη και προστασία του περιβάλλοντος, πριν οι βλάβες που έχει προκαλέσει η ανθρωπότητα σε αυτό να είναι μη αναστρέψιμες.
Σημαντική είναι και η ανάπτυξη τέτοιων πρωτοπόρων τεχνολογιών, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κρήτης.

Το θέμα αυτό αποτέλεσε το αντικείμενο εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, με θέμα: «Τεχνολογίες παρακολούθησης και προστασία του περιβάλλοντος- Μία διεπιστημονική προσέγγιση».
Την εσπερίδα διοργάνωσαν το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων.

Συνολικά 14 ομιλητές ανέπτυξαν θέματα και παρουσίασαν προγράμματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη πρωτοπόρων τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται σε ερευνητικό ακόμη στάδιο, ενώ άλλες ήδη έχουν αρχίσει να βρίσκουν πρακτική εφαρμογή, σε θέματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, την καταγραφή πηγών ρύπανσης, όπως για παράδειγμα τα απόβλητα των ελαιουργείων, κ.α.

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα μοναδικό στην Ευρώπη, αναπτύσσει αυτήν την περίοδο το ΙΤΕ, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως αποτελεί ένα πρωτοποριακό τεχνολογικό ίδρυμα παγκόσμιας κλάσης.

Το πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, έχει σαν στόχο να καταγράψει χρησιμοποιώντας μεθόδους τηλεπισκόπησης και δορυφορικά γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, όλες τις πηγές θερμότητας στην πόλη του Ηρακλείου, που συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Στόχος είναι να μετρηθεί παράλληλα η σημαντική κατανάλωση ενέργειας, κυρίως από τη λειτουργία των κλιματιστικών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που υπάρχει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού λόγω του τουρισμού.

Ένα δεύτερο επίσης πρωτοποριακό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του Τμήματος ΜΗΧΟΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης Παναγιώτη Παρτσινέβελο, αφορά την ανάπτυξη μη επανδρωμένων ιπτάμενων συστημάτων, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων του περιβάλλοντος, όπως η πρόληψη των πυρκαγιών ή η ρύπανση από απόβλητα ελαιουργείων.

Σε ερευνητικό επίπεδο έχει ήδη αναπτυχθεί η τεχνολογία, ώστε αυτά τα ιπτάμενα συστήματα με την ανάπτυξη αυτόνομης νόησης μπορούν σε πραγματικό χρόνο να στέλνουν όλες τις απαραίτητες τις πληροφορίες, έτσι ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς καθυστέρηση, καθώς όλη η επεξεργασία των δεδομένων θα έχει ήδη γίνει την επί της πτήσης.

Την τεχνολογία αυτή έχει ήδη αναπτύξει πρωτοποριακά και έχει δημοσιεύσει το Εργαστήριο Γεωδεσίας και Γεωπληροφορικής του Πολυτεχνείου Κρήτης.