Πρωτιά μαθητών από την Κρήτη σε Πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής (φώτο)

0
80

Την 1η θέση κατέκτησαν μαθητές από την Κρήτη στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής 2019 του πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η ομάδα Robonerds του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κρήτης συμμετείχε για πρώτη φορά στον τρίτο πανελλήνιο διαγωνισμό του ακαδημαϊκού ιδρύματος που έλαβε χώρα τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο 2019. Έξι μικροί μαθητές (Γ΄έως Ε΄ Δημοτικού), σχεδίασαν και παρουσίασαν το project “Επαναχρησιμοποίηση αστικών αποβλήτων για αστικές λύσεις μεγάλης κλίμακας”.

Αρχικά, κατασκεύασαν ένα αυτόματο ΑΤΜ χωριστά για κάθε υλικό από τα απορρίμματα των μπλε κάδων, όπου ο πολίτης τοποθετεί τα απορρίμματα και επιβραβεύεται με εκπτωτικά κουπόνια/δωροεπιταγές ενώ στη συνέχεια, σχεδίασαν λύσεις για την ανακύκλωση του πλαστικού που, σύμφωνα με έρευνες, προκαλεί τη μεγαλύτερη μόλυνση. Συγκεκριμένα, μετά τη διαλογή στους κάδους, το πλαστικό μεταφέρεται σε μια μονάδα επεξεργασίας όπου με την βοήθεια μιας μηχανής άλεσης μετατρέπεται σε τρίμμα-πέλλετ. Το πλαστικό αυτό πέλλετ μετασχηματίζεται μέσω ενός 3D printer σε χρηστικές λύσεις για τις πόλεις, όπως παγκάκια, λάμπες οδοφωτισμού, εξοπλισμό για πάρκα κ.α. Επιπλέον, οι μαθητές πρότειναν την ανακύκλωση του πέλλετ μέσω μιας πρέσσας-καλούπι σε πλαστικό οδόστρωμα, μια σύγχρονη και οικολογική λύση στην κατασκευή των δρόμων. Συμπεριέλαβαν τέλος, μία μονάδα επεξεργασίας του πλαστικού σε καύσιμο, καθώς οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι το πλαστικό καύσιμο (θέρμανση, μετακινήσεις), έχει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε αντίθεση με το πετρέλαιο.

Το project των μικρών μαθητών του Ηρακλείου έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από την επιστημονική επιτροπή και σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική ψηφοφορία του κοινού, επιβραβεύθηκε με την 1η θέση πανελλαδικώς.