Ο Ν. ΣΕΙΡΑΓΑΚΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΣΕΛΓΕΙΣ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ
– Ο παιδεραστής υποστήριξε ότι έχει πέσει θύμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και δεν δίστασε να κάνει ακόμα και ερωτήσεις προκαλώντας την οργή δικηγόρων, έδρας και μαρτύρων
– Οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής έδωσαν σκληρή «μάχη» αναδεικνύοντας και εμποδίζοντας τελικά την προσπάθεια του Σειραγάκη να εμφανίσει τον εαυτό του ως θύμα αντί για θύτη
– Εννέα μάρτυρες κατέθεσαν και ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία
– Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη με την απολογία του κατηγορούμενου, τις αγορεύσεις των δικηγόρων και την απόφαση του εφετείου
Αμετανόητος, προκλητικός και με διάθεση να ανατρέψει ακόμα και τη δική του ομολογία προανακριτικά αλλά και στην πρώτη δίκη, ο παιδεραστής Νίκος Σειραγάκης εμφανίστηκε χθες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πειραιά περισσότερο αυθάδης από ποτέ, με αποτέλεσμα να σοκάρει και να εξοργίσει όλους όσοι βρέθηκαν μέσα στη δικαστική αίθουσα. Οι δικηγόροι, οι μάρτυρες, αστυνομικοί, μητέρα θύματος, αλλά και παράγοντες του ΑΓΟΡ, όπως επίσης και η έδρα δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο άνθρωπος που συγκλόνισε με τη δράση του την κοινωνία του Ρεθύμνου και προκάλεσε τραύματα σε δεκάδες παιδικές ψυχές, εξακολουθεί να τηρεί την αρχική του στάση και όχι μόνο δεν ζητά έστω ένα συγνώμη, αλλά αντίθετα επιχειρεί πλέον ακόμα και να ανασκευάσει όσα αρχικά είχε παραδεχθεί. Ακόμα και ερωτήσεις είχε το θράσος να απευθύνει στους μάρτυρες, προκαλώντας την αντίδραση των ίδιων αλλά και των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και επιφυλάχθηκε να μιλήσει αναλυτικότερα κατά την απολογία του.
Η δίκη ξεκίνησε χθες το πρωί λίγο μετά τις 9 και μετά την εξέταση συνολικά εννέα μαρτύρων, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να κληθούν και οι υπόλοιποι, οι οποίοι απουσίαζαν και αρχικά η έδρα είχε ζητήσει την κλήτευσή τους. Έτσι, στις 3 το μεσημέρι, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Πειραιά ουσιαστικά ολοκλήρωσε την ακροαματική διαδικασία και διέκοψε για τις 10 Νοεμβρίου, οπότε θα κληθεί ο κατηγορούμενος να απολογηθεί, θα αγορεύσουν οι δικηγόροι, θα γίνει η εισαγγελική πρόταση και το δικαστήριο θα πάρει την τελική απόφασή του.
ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΑΣΕΛΓΗΣΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ «ΚΩΔΙΚΑ»
Λίγο μετά την έναρξη της διαδικασίας, ο Σειραγάκης ρωτήθηκε από την έδρα εάν είχε κάτι να πει λίγο πριν ξεκινήσει η κατάθεση των μαρτύρων.
Ο πρόεδρος μάλιστα τον ρώτησε τι ακριβώς θέλει να πετύχει με την έφεση που έχει καταθέσει και αν αυτό που ζητάει είναι να μειωθεί η ποινή του. Του επεσήμανε, βέβαια, ότι ακόμα και αν τα 401 χρόνια – με τη συγχώνευση 220 – πέσουν στα 50 χρόνια, ο ίδιος δεν πρόκειται να εκτίσει λιγότερα από 25 χρόνια, που είναι το ανώτατο όριο έκτισης ποινής στην Ελλάδα. Ο Σειραγάκης, προσπαθώντας για μία ακόμα φορά να προκαλέσει εντυπώσεις, απάντησε πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το πρόσωπό του και να σταματήσει η διαστρέβλωση για την τιμή του! Δεν δίστασε να πει ότι έχει πέσει θύμα, ότι όλοι έχουν διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, ακόμα και ότι τα παιδιά του συμπαραστάθηκαν, πράγμα που προφανώς δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.
Υποστήριξε, δε, πως οι πράξεις που έκανε με τα παιδιά δεν είναι ασελγείς. Είναι σεξιστικές, αλλά χωρίς σεξουαλικό περιεχόμενο και τις απέδωσε στον «κώδικα», που ισχυρίζεται ότι προϋπήρχε μεταξύ των παιδιών. Επανέλαβε, όπως και στην πρώτη δίκη, ότι ήταν λάθος του που μπήκε στη διαδικασία των εφήβων. Σε παρατήρηση του προέδρου για το εάν αντιλαμβάνεται ο κατηγορούμενος ότι οι πράξεις αυτές τιμωρούνται από τον ποινικό κώδικα, ο Σειραγάκης απάντησε ότι το γνωρίζει και ότι δεν θα έπρεπε να τιμωρούνται γιατί δεν θεωρούνται ασελγείς!
Ουσιαστικά, όπως και πρωτόδικα, αποφάσισε να τηρήσει τη γραμμή που είχε και τότε: δηλαδή να ρίξει τις ευθύνες στους ανήλικους, λέγοντας πως εκείνοι μεταξύ τους είχαν έναν «κώδικα», στον οποίο τον κάλεσαν να συμμετέχει. Υπεραμύνθηκε της φιλοσοφίας των «ρούκις», αυτό δηλαδή που ισχυρίστηκε από την πρώτη στιγμή, ότι γινόταν μεταξύ του ίδιου και των παιδιών με στόχο οι ανήλικοι, όπως έλεγε, να πιστέψουν στον εαυτό τους και να αποκτήσουν θάρρος. Και όταν ισχυρίστηκε ακόμα και ότι οι πράξεις του δεν ήταν ασελγείς, τότε προκάλεσε και την αντίδραση της έδρας που τον ρώτησε πως είναι δυνατόν να δηλώνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που πρωτόδικα είχε παραδεχθεί τις πράξεις του και είχε ζητήσει να τιμωρηθεί. Απάντησε ότι είχε ζητήσει να τιμωρηθεί γι’ αυτά που έκανε και όχι γι’ αυτά που τον κατηγορούν…
Προφανής ήταν, επομένως, η προσπάθειά του να ανατρέψει κάποιες από τις αρχικές του καταθέσεις, τόσο προανακριτικά, όσο και στην κύρια ανάκριση και ακολούθως στην πρώτη δίκη, και πλέον θα «αναπτύξει» την απολογία του στις 10 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σειραγάκης έχει διαφορετικό δικηγόρο από την πρώτη δίκη, αφού πλέον τον εκπροσωπεί ο δικηγόρος Αθηνών, Δημήτρης Κάππος. Ο συνήγορός του έχει πιο επιθετική τακτική από ό,τι ο προκάτοχός του και κοντραρίστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, τους έξι ρεθυμνιώτες δικηγόρους που έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής για λογαριασμό οικογενειών θυμάτων.
ΕΞΟΡΓΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Ίσως η πιο έντονη στιγμή της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας ήταν όταν στο τέλος της κατάθεσης μίας μητέρας, ρωτήθηκε από την έδρα αν ήθελε ο ίδιος ο Σειραγάκης να κάνει ερώτηση στη μάρτυρα. Ήδη, είχε προηγηθεί μία εξαιρετικά φορτισμένη κατάθεση από τη γυναίκα και η ίδια ξέσπασε όταν άκουσε τον κατηγορούμενο από το εδώλιο να λέει ότι δεν θα κάνει ερώτηση, γιατί ..αντιλαμβάνεται ότι είναι συναισθηματικά φορτισμένη και δεν ήθελε να την επιβαρύνει. Η μάρτυρας ξέσπασε. Και φωνάζοντας προς το μέρος του, του είπε πως αν ποτέ τον αφήσουν ελεύθερο, η ίδια δεν έχει κανένα δισταγμό να αυτοδικήσει…
Προκλητικός εμφανίστηκε και απέναντι στους παράγοντες του ΑΓΟΡ. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε προς τον τότε πρόεδρο ότι ο ίδιος ως προπονητής χάρισε επιτυχίες και μετάλλια στην ομάδα. Ο μάρτυρας αντέδρασε άμεσα, λέγοντας πως «αυτά είναι μετάλλια της ντροπής». Εξίσου επιθετικός εμφανίστηκε απέναντι και στους άλλους μάρτυρες από την ομάδα, «χαμήλωσε» όμως λίγο τους τόνους όταν μπροστά από την έδρα εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί, εκείνοι οι οποίοι συμμετείχαν στις έρευνες και αποκάλυψαν την πολυετή δράση του. Παρ’ όλα αυτά, απευθυνόμενος προς αστυνομικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας που κατέθετε και από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στην ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. που είχε αναλάβει τις έρευνες, όντας και ένας από τους ανθρώπους που εισέβαλαν στο σπίτι του την ώρα της επ’ αυτοφώρω σύλληψης του την 1η Δεκεμβρίου του 2011, υποστήριξε ότι δεν τον συνέλαβαν στο κρεβάτι με τους δύο ανήλικους. Ο αστυνομικός εξοργίστηκε όταν άκουσε μάλιστα τον Σειραγάκη να υποστηρίζει ότι την ώρα που η αστυνομική δύναμη μπήκε στο σπίτι του, αυτός βρισκόταν στην πολυθρόνα του σαλονιού του ντυμένος.
Ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός. «Θα σας πω όμως αυτά που είδαν τα μάτια μου και αυτά που άκουσαν τα αυτιά μου και δεν μπορεί να τα διαψεύσει κανείς. Θα σας πω τι μου είπε η γλώσσα του σώματος των παιδιών, που όταν είδαν τους αστυνομικούς, έτρεμαν», είπε και θύμισε πως ο παιδεραστής είχε συλληφθεί να ασελγεί σε δύο ανήλικα αγόρια στην κρεβατοκάμαρά του.
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που τέθηκαν στον αστυνομικό, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής του ανέφερε την ύπαρξη ενός βίντεο, το οποίο είχε σταλεί ανώνυμα στην εισαγγελία και αυτό προωθήθηκε στην Υ.Α. Ρεθύμνου, λίγους μήνες πριν την αποκάλυψη της δράσης του κατηγορούμενου. Ο δικηγόρος ζήτησε από τον μάρτυρα να περιγράψει τι είχε δει, όταν τον κάλεσαν ο διοικητής και υποδιοικητής του στο γραφείο τους και του το έδειξαν, και είπε ότι αναγνώρισε τον κατηγορούμενο σε αυτόν να κακοποιεί έναν ανήλικο σε ένα από τα σπίτια που χρησιμοποιούσε για τις πράξεις του.
Οι καταθέσεις των μαρτύρων ήταν πιο σύντομες από την πρώτη δίκη, η οποία συνολικά χρειάστηκε πέντε δικάσιμες μέρες για να ολοκληρωθεί. Τελικά, αν και συνολικά είχαν κληθεί 18 μάρτυρες, κάποιοι εκ των οποίων επικαλέστηκαν λόγους υγείας και δεν μετέβησαν χθες στο δικαστήριο, η έδρα αποφάσισε μετά τις εννέα καταθέσεις ότι αυτές επαρκούν και δεν ζήτησε την κλήτευση άλλων μαρτύρων.
Εξαιρετικά σύντομες ήταν οι καταθέσεις τριών από τους τέσσερις αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων από το ηλεκτρονικό έγκλημα.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΣΕΙΡΑΓΑΚΗ
Ακολούθησε η κατάθεση μίας παιδοψυχολόγου, που όπως και στην πρώτη δίκη και χθες επανέλαβε πως οι συνέπειες στη ζωή και στην ψυχή των παιδιών – θυμάτων του Σειραγάκη εξακολουθούν να βιώνουν σοβαρά ζητήματα στην ψυχολογία τους. Όταν ο Σειραγάκης επιχείρησε να της παρουσιάσει ένα έγγραφο, που υποτίθεται είπε πως ήταν έκθεση της ίδιας, η παιδοψυχολόγος σημείωσε πως το εν λόγω έγγραφο – το οποίο είχε επιχειρήσει να επικαλεστεί και πρωτόδικα ο κατηγορούμενος – είναι μία αναφορά χωρίς καμία ισχύ που δεν φέρει τη σφραγίδα και την υπογραφή της και αναρωτήθηκε πώς το έχει στα χέρια του.
Η ίδια τόνισε πως αυτό που διαπίστωσε από τις επαφές της με τα παιδιά είναι πως εκείνα δεν ήθελαν να συμμετέχουν στις πράξεις που τους ανάγκαζε ο προπονητής και πως ουδέποτε διαπίστωσε αυτό που ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος, ότι δηλαδή του συμπαραστάθηκαν μετά τη σύλληψή του. Αντίθετα, φέρεται να είπε ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα σοβαρά ζητήματα με την ψυχολογία τους και πως είναι μία περίοδος της ζωής τους που τους έχει σημαδέψει για πάντα.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Ισχυρή μάχη για να αναδείξει την προκλητική στάση του κατηγορουμένου έδωσε και χθες η πολιτική αγωγή. Έξι ρεθυμνιώτες δικηγόροι, αμισθί, εκπροσωπούν οικογένειες παιδιών – θυμάτων και ήταν και χθες εκείνοι που αντέδρασαν έντονα στις αιτιάσεις του Σειραγάκη. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι φωνές από την αίθουσα, όπου εκδικάζεται κεκλεισμένων των θυρών η υπόθεση, ακούστηκαν πολλές φορές απ’ έξω, δείχνοντας την ένταση που επικρατούσε εντός αυτής.
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες είναι οι κ.κ. Βαγγέλης Μουνδριανάκης, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Γιώργος Δρυγιαννάκης, Αντώνης Βουλγαράκης, Παντελής Φουρφουλάκης και Μανώλης Πετρακάκης.
Ο ΣΕΙΡΑΓΑΚΗΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΔΥΟ ΕΝΟΡΚΩΝ
Ο Νίκος Σειραγάκης μεταφέρθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί στο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά. Ενώ λίγο νωρίτερα είχε φτάσει η κλούβα των μεταγωγών με όλους τους κρατούμενους που θα δικάζονταν χθες, ο ίδιος δεν ήταν μέσα σε αυτή. Τον μετέφεραν λίγα λεπτά αργότερα με δεύτερη κλούβα και μόνο του. Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη, σε καμία περίπτωση όμως δεν ήταν όπως τον Απρίλιο του 2013, που οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ισχυρότατες.
Λίγο μετά την έναρξη της διαδικασίας κι ενώ το δικαστήριο επρόκειτο να κάνει την κλήρωση των ενόρκων, ο Σειραγάκης ζήτησε από τον δικηγόρο του να ζητήσει – όπως έχει το δικαίωμα – την εξαίρεση δύο ενόρκων, των οποίων τα επίθετα παρέπεμπαν σε κρητική καταγωγή. Έτσι, εξαιρέθηκαν δύο άτομα, ένας άντρας και μία γυναίκα.
Μπροστά στο δικαστήριο δήλωσε διαζευγμένος, αλλά εξακολουθεί, όπως είδαν οι παρόντες, να φοράει τη βέρα του.
Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα ο Σειραγάκης εκτίει την ποινή του στις φυλακές των Γρεβενών και όχι της Τρίπολης, όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο αποτελείται από επτά άτομα, τον πρόεδρο, δύο τακτικούς δικαστές και τέσσερις ενόρκους, ενώ παρούσα φυσικά στην έδρα είναι και η εισαγγελέας.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
ΠΗΓΗ: GOODnet.gr