Πόσοι αναπληρωτές θα διοριστούν τη φετινή χρονιά για να καλύψουν τις κενές θέσεις

0
79

Γράφει ο Φώτης Ποντικάκης-Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων

Τους 410 έφτασαν οι αναπληρωτές που υπηρετούσαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση των Χανίων και απολύθηκαν τον Ιούνιο που μας πέρασε. Το ερώτημα πλέον είναι πόσοι θα διοριστούν τη φετινή σχολική χρονιά για να καλύψουν αυτές τις κενές θέσεις και, βέβαια, το πότε θα γίνει αυτό, εάν δηλαδή θα ακολουθηθεί η τακτική των προηγούμενων χρόνων του σταδιακού διορισμού αναπληρωτών με το σταγονόμετρο μετά από παζάρια με τις τοπικές Διευθύνσεις, με αποτέλεσμα πολλές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία να παραμένουν κενές μέχρι τα Χριστούγεννα ή και μετά! Τα γράφουμε αυτά γιατί κυκλοφόρησε εκτίμηση για 225 λειτουργικά κενά στα Χανιά, όπου προφανώς δεν έχουν προσμετρηθεί οι ανάγκες της Ειδικής Αγωγής.

Από τους 410 αναπληρωτές που υπηρετούσαν στα Χανιά τον Ιούνιο μόλις οι 43 ήταν με κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού και οι υπόλοιποι 367 με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Αυτό δείχνει την απόλυτη εξάρτηση από το ΕΣΠΑ για τη στοιχειώδη λειτουργία της εκπαίδευσης, την οποία δεν αντιλαμβάνεται το ελληνικό κράτος ως δική του ευθύνη αρκετά σημαντική ώστε να μπει κατά προτεραιότητα στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό. Πέρα από αυτό όμως, τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ έχουν και άλλους περιορισμούς, π.χ. διορίζονται αναπληρωτές μόνο για το ολοήμερο τμήμα και το τοπικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν επιτρέπεται να τους μετακινήσει (με αίτησή τους ή εάν επιστρέψει από άδεια άλλος εκπαιδευτικός στο συγκεκριμένο σχολείο) σε θέση με διαφορετικό αντικείμενο, π.χ. για να μοιραστούν τα παιδιά ενός πληθωρικού τμήματος σε δυο μικρότερα τμήματα, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα το μάθημα.

Και βέβαια, ο μεγάλος αριθμός αναπληρωτών έρχεται να καλύψει ακόμη και οργανικές θέσεις, όχι μόνο έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες, όπως θα έπρεπε κανονικά. Κι αυτό γιατί ελάχιστοι (σχεδόν μηδενικοί) διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών έγιναν τα τελευταία χρόνια, από την αρχή των μνημονίων, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ούτε καν τις θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο. Κι αυτές ακόμη καλύπτονται (όταν καλύπτονται) με αναπληρωτές! Η δε νέα κυβέρνηση μετέθεσε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για διορισμούς χιλιάδων μονίμων εκπαιδευτικών για το 2018 και βλέπουμε (αν το επιτρέψουν οι «θεσμοί»)!

Οι αλλαγές στο Ολοήμερο και στη λειτουργία των Νηπιαγωγείων αναμένεται να επηρεάσουν τόσο την κατανομή μεταξύ των ειδικοτήτων όσο και το συνολικό αριθμό των αναπληρωτών. Οποιαδήποτε μείωση του αριθμού των αναπληρωτών χωρίς ταυτόχρονο διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών θα είναι σε βάρος της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου, καθώς θα δημιουργήσει πληθωρικά τμήματα ή θα οδηγήσει σε αναστολές λειτουργίας τμημάτων αυξάνοντας τον αριθμό μαθητών μέσα σε ένα σχολικό τμήμα, κάτι που σίγουρα δεν είναι υπέρ των μαθητών. Οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα, μιας κι αυτές τις μέρες αποφασίζεται στο Υπουργείο Παιδείας η κατανομή των αναπληρωτών σε κάθε τοπική Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Νομό). Το πότε θα  έρθουν οι αναπληρωτές και εάν θα επαρκεί ο αριθμός τους σε σχέση με τον περσινό θα καθορίσει και το πόσο ομαλά θα ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος.

Πίνακας με τις Ειδικότητες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και του λοιπού μη μόνιμου προσωπικού που υπηρετούσε στα Χανιά τον Ιούνιο με κονδύλια ΕΣΠΑ ή προϋπολογισμού.

Α/Α Ειδικότητα Αριθμός
1 Δάσκαλοι 140
2 Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής 76
3 Νηπιαγωγοί 55
4 Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής 12
5 Αγγλικής Γλώσσας 25
6 Γερμανικής Γλώσσας 4
7 Γαλλικής Γλώσσας 2
8 Μουσικοί 19
9 Καλλιτεχνικών 17
10 Θεατρικών Σπουδών 14
11 Πληροφορικής 2
12 Φυσικής Αγωγής 10
13 Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (για δομές Ειδικής Αγωγής) 15
14 Λογοθεραπευτές (για δομές Ειδικής Αγωγής) 2
15 Εργασιοθεραπευτές (για δομές Ειδικής Αγωγής) 2
16 Ψυχολόγοι (για δομές Ειδικής Αγωγής) 6
17 Νοσηλευτές (για δομές Ειδικής Αγωγής) 4
18 Κοινωνικοί λειτουργοί (για δομές Ειδικής Αγωγής) 5
Σύνολο εκπαιδευτικού και άλλου προσωπικού μη μόνιμου 410

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter