Πως το Κρητικό αγρίμι ονομάστηκε και Κρι Κρι! Μία μοναδική ιστορία| Σπάνιο video

0
1721

Λίγο μετά τον εμφύλιο στην Ελλάδα οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν ρόλο προστάτιδος δύναμη. Και στα πλαίσια αυτά γίνονται πολλές προπαγανδιστικές κινήσεις. Μία εξ αυτών έγινε στα Χανιά, όταν ο Σελινιώτης Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης δώρισε το εξημερωμένο αγρίμι του στον τότε πρόεδρο της Αμερικής Χάρι Τρούμαν.

Στο σπάνιο βίντεο, βλέπουμε τον Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη το 1950, καθώς παραδίδει το αγρίμι του, δίχως πολλά χαμόγελα είναι η αλήθεια, στον εκπρόσωπο του προέδρου Paul Porter. Από πίσω βρίσκεται ο πρόεδρος Τρούμαν που παρακολουθεί την παράδοση.

Publiée par Νικήτας Παπαδογιαννάκης sur Samedi 30 mai 2020

 

Σύμφωνα με το βίντεο, το εξημερωμένο αγρίμι ήταν ότι πιο πολυτιμότερο είχε ο Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης και παραδόθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ “ως ένδειξη φιλίας και ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ».

Όμως, ο κρητικός αίγαγρος δεν είχε τη μοίρα που περίμενε. Το σύμβολο της ελευθερίας της Κρήτης, βρέθηκε στο κλουβί ενός ζωολογικού κήπου της Ουάσιγκτον όπου έγινε έκθεμα.
Τότε, άλλαξε και το όνομά του αφού από αγρίμι μετατράπηκε σε κρι-κρι, μια λέξη που προέρχεται από τον συνδυασμό αγγλικών λέξεων “cre-tan crea-ture», δηλαδή, cre-cre.

Στις φώτο, το περήφανο ελεύθερο αγρίμι μαζί με τον Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη, και μετά, από το περιοδικό National Geographic (Νοέμβριος 1953) και Life (11 Σεπτεμβρίου 1950) αιχμάλωτο, πίσω από κάγκελα, εντός του ζωολογικού κήπου στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, καθώς πηδά στους τοίχους ψάχνοντας για διέξοδο.

Πληροφορίες και φωτο: Νικήτας Παπαδογιαννάκης/ Χανιά Παλιές Φωτογραφίες – Hania Old Photos