Πώς εξαιρέθηκε το ελληνικό ελαιόλαδο από τους δασμούς Τραμπ

0
156

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί την απόφαση της αμερικάνικης κυβέρνησης να μην συμπεριλάβει το ελληνικό ελαιόλαδο στα ευρωπαϊκά προϊόντα που σκοπεύει να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς από την 18η Οκτωβρίου. Μια απόφαση που φυσικά δεν ήρθε τυχαία, ούτε μαγικά.

Αντίθετα, αποτελεί προϊόν συντονισμένης προσπάθειας του επιχειρηματικού κόσμου και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Όπως λέει στο mononews.gr ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο με παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία, για να ακολουθήσει η συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ.

Η προσπάθεια συνεχίσθηκε και με την νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έθεσε άμεσα το αίτημα στον κ. Πάιατ, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις στην ελληνική παραγωγή. Στο μεταξύ, ενεργοποιήθηκε και η ελληνική πρεσβεία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ενώ έλαβαν γνώση και περίπου 20 Αμερικανοί Γερουσιαστές, εκ των οποίων και 5 Ρεπουμπλικάνοι.

Οι ενέργειες κλιμακώθηκαν και κορυφώθηκαν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, να θέτει ενώπιον του καθ’ ύλην αρμόδιου, του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο οποίος έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα και να συμμερίζεται τις ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη. Κάτι που αποδείχθηκε και στην πράξη, μετά την χθεσινή ανακοίνωση της λίστας των ευρωπαϊκών προϊόντων, στα οποία σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς ο Αμερικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν εξαιρέθηκε ως δια μαγείας το ελληνικό ελαιόλαδο. Αλλά επειδή η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός άσκησαν πίεση που έπιασε τόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης. Για να προσθέσει πως η προκειμένη περίπτωση δείχνει ότι «όταν πιστέψουμε σε έναν στόχο, και δουλέψουμε όλοι μαζί προς μια κατεύθυνση και ο επιχειρηματικός κόσμος και η πολιτική ηγεσία μπορούμε να πετύχουμε πράγματα».

Παράθυρο ευκαιρίας

Το όφελος από την παραπάνω εξέλιξη είναι διπλό για το ελληνικό ελαιόλαδο. Και αυτό γιατί την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να επιβάλλει δασμούς στο ισπανικό ελαιόλαδο, το οποίο κατέχει την πρώτη θέση στην αμερικάνικη αγορά, με μερίδιο που ξεπερνάει το 25% (αντιστοιχεί σε περίπου 75.000 τόνους).

Η αύξηση της τιμής των ισπανικών ελαιόλαδων που αναπόφευκτα θα υπάρξει αναμένεται να δώσει περισσότερο χώρο και στο ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο μεγαλώνει διαρκώς την απήχησή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου ήταν 18,8 εκατ. ευρώ το 2014, και ανήλθαν σε 42,4 εκατ. Ευρώ το 2018. Υπερδιπλασιάστηκαν δηλαδή μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια (!).

«Σίγουρα, η εξέλιξη αυτή ανοίγει ένα καινούριο παράθυρο ευκαιρίας για το ελληνικό ελαιόλαδο», σημειώνει ο κ. Αντωνιάδης.

H ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα από την επικείμενη επιβολή δασμολογικών αντιποίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίας 7,5 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους δασμούς, γεγονός που συμβάλλει στην απρόσκοπτη εξαγωγή των δύο αυτών κορυφαίων αγροτικών προϊόντων στη μεγάλη αμερικανική αγορά αλλά και στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι αντίστοιχων προϊόντων.

Η προσπάθεια για την περιφρούρηση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου, όταν ο κ. Βορίδης έθεσε το ζήτημα των δασμών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ενώ ακολούθησε στις 5 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, όπου επίσης τέθηκε μετ’ επιτάσεως το συγκεκριμένο θέμα.

Οι θεσμικές επαφές, τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όσο και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, απέδωσαν καρπούς και έτσι τα δύο συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα (τα οποία αποτελούν το 54,15% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ με βάση στοιχεία του 2018) θα συνεχίζουν να εξάγονται χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να εξαιρεθεί το σύνολο των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση και συγκεκριμένες δράσεις να προστατεύει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να υποστηρίζει στην πράξη τις εξαγωγικές προσπάθειες των παραγωγών και εταιρειών που αποτελούν και βασικό άξονα οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας».