Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του Αγροτικού Αυγούστου (φώτο-βίντεο)

0
1241

Άνοιξε τις «πύλες» της αργά το απόγευμα της Παρασκευής  η 19η Έκθεση Κρητικών Προϊόντων Αγροτικός Αύγουστος 2017.

Κεντρικό θέμα φέτος είναι  “Όταν η παράδοση πιστοποιείται”.

Την έκθεση στην οποία συμμετέχουν πάνω από 30 εκθέτες και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου, εγκαινίασε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Το παρών έδωσαν  οι βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμένακης, η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, οι Δήμαρχοι Κισσάμου, Θεόδωρος Σταθάκης, Αποκορώνου, Μπάμπης Κουκιανάκης και Καντάνου – Σελίνου, Αντώνης Περάκης, ο αντιπεριφερειάρχης χωροταξίας και περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

 

 

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας:

Με ιδιαίτερη χαρά ως Δήμαρχος Χανίων σας καλωσορίζω στον “Αγροτικό Αύγουστο 2017”, μια διοργάνωση – θεσμό για τον Δήμο μας, που πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, τους οποίους και ευχαριστώ ιδιαιτέρως.

Από σήμερα έως και την Πέμπτη 31 Αυγούστου, από εδώ από την Πλατεία 1866, οι συνδημότες αλλά και οι επισκέπτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά με τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας, τις ξεχωριστές γεύσεις του γαστρονομικού πολιτισμού του νησιού μας.

Κυρίες και κύριοι,

Για άλλη μια χρονιά επιμένουμε ποιοτικά και δικαιωνόμαστε. Με κεντρικό μας θέμα“Όταν η παράδοση πιστοποιείται” τα κριτήρια της διοργάνωσής μας και φέτος είναι κατά προτεραιότητα ποιοτικά, ενώ οι συμμετέχοντες είναι αποκλειστικά Κρητικοί παραγωγοί και εταιρείες, που παράγουν και τυποποιούν αγροτικά προϊόντα, διαθέτοντας τις ανάλογες άδειες τυποποίησης.

Κοινός μας στόχος, άλλωστε, είναι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, μέσω της τυποποίησης, ώστε τα προϊόντα μας να μπορούν να έχουν την προστιθέμενη αξία, που δικαιούνται και τη θέση, που τους αρμόζει, στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές.

Φίλες και φίλοι,

Μαθαίνουμε να καταναλώνουμε τα προϊόντα του τόπου μας, στηρίζουμε στην ουσία το θεσμό του “Αγροτικού Αυγούστου”, που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια έχει τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο.

Για δεύτερη φορά έχουμε τη χαρά φέτος να φιλοξενούμε προϊόντα, που έχουν παραχθεί υπό την επιμέλεια των τροφίμων του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς. Ως δημοτική αρχή στηρίζουμε τη δυνατότητα αυτή, που δίνεται, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για εξωστρέφεια των Καταστημάτων Κράτησης.

Ενδιαφέρουσες επίσης είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις, που έχουμε προγραμματίσει, στις οποίες συμμετέχουν μουσικά παραδοσιακά συγκροτήματα, ενώ έχουμε και πλούσιο πρόγραμμα προώθησης της κρητικής μας διατροφής.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Ευτύχη Κονταξάκη, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, καθώς και τις Υπηρεσίες του Δήμου μας για την προσπάθεια, που κατέβαλαν, ώστε να έχουμε αυτό το άρτιο αποτέλεσμα.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, στη γιορτή της κρητικής μας γης και σας καλώ να μας ακολουθήσετε σ΄ αυτή τη μοναδική περιήγηση στον γαστρονομικό μας πλούτο και την κρητική μας παράδοση, ώστε να θυμηθούμε χρώματα και αρώματα, να απολαύσουμε ξεχωριστές γεύσεις και να διασκεδάσουμε.

 

Αμέσως μετά τα εγκαίνια ριζίτικο τραγούδι απέδωσε η παραδοσιακή παρέα Νέας Κυδωνίας ενώ ακολούθησε Κρητική συναυλία με τον Στέλιο Μπικάκη και το συγρκότημα του.

Χόρεψαν η Παραδοσιακή συντροφιά Δυτικής Κρήτης, ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων «Ονειροκρήτες», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αροδαμός» και  ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος» Κατωχωρίου Κεραμειών.

Ο Σεφ του Μ.Α.Ι.Χ. Γιάννης Αποστολάκης παρασκεύασε  κρητικά παραδοσιακά εδέσματα τα οποία προσφέρθηκαν στους παρευρισκομένους.

Η έκθεση  πραγματοποιείται στην Πλατεία 1866 από τον δήμο Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το  Σάββατο 26 Αυγούστου: 20.30 Κρητική συναυλία με τον Μιχάλη Λουφαρδάκη και το συγκρότημά του. Κρητικοί χοροί από τον Παραδοσιακό Σύλλογο «Ο ΦΑΡΟΣ».

Κυριακή 27 Αυγούστου: 20.30 Κρητική συναυλία με τον Γιώργο Μαγγελάκη και το συγκρότημά του. Κρητικοί χοροί από τον Χορευτικό Όμιλο Χανίων «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ».

Δευτέρα 28 Αυγούστου: 20.30 Κρητική συναυλία με τους Βασίλη Καλλιοντζή και Μιχάλη Κουκιανάκη και το συγκρότημά τους. Κρητικοί χοροί από τον Παραδοσιακό Σύλλογο «Ο ΦΑΡΟΣ»

Κρητικοί χοροί από τους: Πολιτιστικό Σύλλογο Κάμπων Κεραμιών, Παραδοσιακό Σύλλογο «ΛΕΥΚΟΡΙΤΕΣ», Παγκρήτιο Όμιλος Βρακοφόρων.

Τρίτη 29 Αυγούστου: The Cretan Jazz Project. Μία συνεργασία εμπνευσμένη από 3 σπουδαίους μουσικούς που προέρχονται από 3 διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, παρουσιάζουν αυθεντικές εκτελέσεις και διασκευές με ακούσματα Κρητικά και στοιχεία της Αμερικανικής Jazz.

Νεκτάριος Κωστάκης – λαγούτο, Σπύρος Κουτσορινάκης – κιθάρα, Μαρία Μανουσάκη – βιολί.

Η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μανιταριών Culta terra και ο Chef Βασίλης Πατσής θα μαγειρέψουν συνταγές με βάση το μανιτάρι.

Τετάρτη 30 Αυγούστου: 20.30 Συναυλία με το μουσικό σχήμα ΟΚΤΑΒΑ. Συμμετέχει το Εργαστήρι Χορού & Λαογραφίας “ΣΥΓΧΟΡΟΣ”.

Πέμπτη 31 Αυγούστου: 20.30 Κρητική συναυλία με τον Μανώλη Κονταρό και το συγκρότημά του.

Κρητικοί χοροί από τους: Παραδοσιακό Σύλλογο Ακρωτηρίου «ΚΑΓΙΑΛΕΣ», Λαογραφικό Όμιλο Χανίων, Τουριστικός Σύνδεσμος «ΚΡΗΤΗ».