«Πυρά» κατά Τσίπρα για παιχνίδια με το Σύνταγμα

0
46

Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να συγκαλύψει το νέο αδιέξοδο στην οικονομία και να αποπροσανατολίσει τους πολίτες.

Ειδικότερα, σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τον διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζοντας όοτι οι θεσμοί δεν είναι παιχνίδι στην πολιτική του φαρέτρα, ούτε όχημα για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά θεμέλιο του Κράτους και της Δημοκρατίας. 

«Αφού εξευτέλισε τους συνταγματικούς θεσμούς, επιχειρώντας να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, να υποκλέψει τις αρμοδιότητες του Ε.Σ.Ρ., να περιορίσει την ελευθερία ενημέρωσης και να υποβαθμίσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ο κ. Τσίπρας επαναφέρει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Το πράττει για προφανείς λόγους, ώστε να συγκαλύψει τα τραγικά λάθη που οδήγησαν εκ νέου την οικονομία σε τέλμα και την κοινωνία στα όρια της εξαθλίωσης» αναφέρει.

Υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι η αναθεώρηση συνιστά διαδικασία που καταγράφεται στο ίδιο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και «δεν ανήκει στην αυθαίρετη βούληση οποιασδήποτε συγκυριακής πλειοψηφίας».

Αποδέχεται ότι η δημόσια διαβούλευση είναι γενικά ευπρόσδεκτη, ωστόσο, σημειώνει πως είναι αυταπόδεικτο ότι σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να μεταφέρει τη συζήτηση σε λαϊκές επιτροπές και σε κουπόνια λαϊκής συμμετοχής, που παραπέμπουν σε μαύρες εποχές για τον τόπο, αγνοώντας προκλητικά τη φυσική δημοκρατική έδρα της συνταγματικής αναθεώρησης, το Κοινοβούλιο. 

«Ας γνωρίζει, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης θα σταθεί υπεύθυνα, ως θεματοφύλακας των θεσμών, και θα καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων, όταν ο πρωθυπουργός σταματήσει να περιφρονεί το αντιπροσωπευτικό σώμα, ένα σχέδιο πλήρους, σύγχρονης και προοπτικής συνταγματικής αναθεώρησης, που θα δημιουργεί συνθήκες ισορροπίας των θεσμών και ευημερίας της κοινωνίας» σημειώνεται.

ΚΚΕ

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ποδοπατά τα λαϊκά δικαιώματα, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί το να εγκαινιάζει ο Πρωθυπουργός διαδικασίες δήθεν «λαϊκής συμμετοχής» για τη συνταγματική αναθεώρηση, σχολιάζει το ΚΚΕ, με αφορμή την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην Επιτροπή Διαλόγου για το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, μέσω προκαθορισμένων ερωτημάτων κι απαντήσεων, έχει στόχο να ντύσει με δημοκρατικό περιτύλιγμα την προσπάθεια αναμόρφωσης και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Για νέα αποτυχημένη θεατρική απόπειρα κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ), αναφερόμενη στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, στην οποία μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «χωρίς επιστημονική γνώση, χωρίς θεσμική νομιμοποίηση, δίχως ίχνος πολιτικής υπευθυνότητας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να παίξει -για μια ακόμη φορά- με το Σύνταγμα, το πολιτικό σύστημα, τους πολιτειακούς θεσμούς, τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας μας». 

Η ΔΗΣΥ σημειώνει ότι ο λαός πλέον τους γνωρίζει καλά και πως οι πολίτες δεν «αγοράζουν» το παραμύθι τους και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επειδή είναι προ νέου αδιεξόδου, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες. 

«Κάθε φορά που η αξιολόγηση παγιδεύεται σε νέο αδιέξοδο, κάθε φορά που η περήφανη “διαπραγμάτευση” των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οδηγείται σε νέα άτακτη υποχώρηση, σε νέα αντιλαϊκά αντιαναπτυξιακά μέτρα, επιστρατεύουν την πρωταρχική μέθοδο  προπαγάνδας: τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει διαδικασίες παράτυπες, εξωθεσμικές, ακολουθώντας τις χειρότερες πρακτικές σκοτεινών χρόνων της πολιτικής μας ιστορίας.

«Σε πείσμα των προθέσεών του, η πραγματικότητα και η θεσμική νομιμότητα θα τον διαψεύσουν ξανά. Το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί όπως το ίδιο προβλέπει και προνοεί. Όχι όπως το επιθυμούν και το σχεδιάζουν οι μηχανισμοί προπαγάνδας του Μαξίμου», καταλήγει. 

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter