Πέτρος Τατσόπουλος: Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι γιατροί μετά το πολύωρο χειρουργείο

0
149

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η χειρουργική επέμβαση του συγγραφέα και πρώην βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου ο οποίος ένοιωσε αδιαθεσία την ώρα που βρισκόταν στον «αέρα» εκπομπής στον Alpha και διαγνώστηκε με διαχωριστικό ανεύρυσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεράποντες ιατροί που πραγματοποίησαν την επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος παραμένει διασωληνωμένος και θα παραμείνει στη ΜΕΘ για δύο 24ωρα για παρακολούθηση. «Σώθηκε την τελευταία στιγμή» λένε οι γιατροί δείχνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασής του.

«Νιώθω έναν ισχυρό πόνο στο στήθος» είπε on air πριν λιποθυμήσει

Όλα ξεκίνησαν το πρωί: Ο κ. Τατσόπουλος βρισκόταν στον αέρα της πρωινής εκπομπής του Alpha όταν ένιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Ο παρουσιαστής του προσέφερε νερό και πήγε διάλειμμα. Ειδοποιήθηκε αμέσως ασθενοφόρο και όπως όλα δείχνουν ήταν πολύ τυχερός καθώς το πλήρωμα του ΕΚΑΒ έφτασε πολύ γρήγορα. Ο Π. Τατσόπουλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπέστη οπίσθιο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαγνώσθηκε με διαχωριστικό ανεύρυσμα, διασωληνώθηκε και εισήχθη εκτάκτως στο χειρουργείο για καρδιοχειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του διαχωρισμού της αορτής, την οποία κάνει καρδιοχειρουργός.

Η επέμβαση θεωρείται δύσκολη και είναι πολύωρη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 8 το βράδυ.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής εκπομπής του Alpha «Εκτός Γραμμής», όπου καλεσμένοι των Τάκη Χατζή και Λήδας Μπόλα ήταν οι Δημήτρης Βίτσας και Πέτρος Τατσόπουλος. Ο κ. Τατσόπουλος τοποθετήθηκε για το θέμα του προσφυγικού και όταν τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Βίτσας, ένιωσε αδιαθεσία και πόνο στο στήθος και λιποθύμησε.

Ο κ. Τατσόπουλος ζήτησε να αποχωρήσει καθώς ένιωσε έναν έντονο πόνο στο στήθος. «Θα μου επιτρέψετε, επειδή αισθάνομαι έναν ισχυρό πόνο στο στήθος, να αποχωρήσω», είπε.

Ο παρουσιαστής έκανε ένα μικρό διάλειμμα, δείτε το βίντεο:

Μετά την αποχώρηση του Πέτρου Τατσόπουλου από το πλατό της εκπομπής ο παρουσιαστής έδωσε διευκρινίσεις και ευχήθηκε όλα να πάνε καλά.

«Είχαμε ένα δυσάρεστο περιστατικό, είχαμε την λιποθυμία του κ. Τατσόπουλου. Ήταν εδώ μαζί μας μαζί με τον γιατρό τον κ. Λύρα να παρουσιάσουν ένα θέμα. Είναι μαζί του και ο κ. Βίτσας, έχουμε ενημερώσει και το ασθενοφόρο. Ελπίζω να πάνε όλα καλά, ο Πέτρος είναι γερός».

Τι είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Μία από τις πιο πολύπλοκες και σοβαρές παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος είναι ο διαχωρισμός της αορτής- με την οποία βρέθηκε να πάσχει ο Πέτρος Τατσόπουλος- γράφει ο καθηγητής Δημήτρης Ηλιόπουλος του νοσοκομείου Υγεία.

Ο διαχωρισμός της αορτής αποτελεί μια σοβαρότατη και πολύπλοκη πάθηση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Κατά τον αορτικό διαχωρισμό, η αορτή σχίζεται στα δύο στο μέσο χιτώνα της. Αίμα από ένα ή περισσότερα σχισίματα του έσω χιτώνα εισέρχεται από τον αυλό της αορτής στο μέσο χιτώνα που είναι παθολογικός και έτσι δημιουργείται ο ψευδής αυλός της αορτής.Ο αληθής αυλός και ο ψευδής αυλός χωρίζονται από μια μεμβράνη, που περιέχει τον έσω χιτώνα και το 70% του μέσου χιτώνα. Το παθολογικό αορτικό τοίχωμα που καλύπτει τον ψευδή αυλό, είναι πολύ αδύναμο και αποτελείται από το 30% του μέσου χιτώνα και από τον έξω χιτώνα. Η φυσική εξέλιξη του αορτικού διαχωρισμού είναι η ανευρυσματική διάταση, δηλαδή η δημιουργία διαχωριστικού ανευρύσματος, και η ρήξη.

Τι είναι ο διαχωρισμός αορτής που αντιμετωπίζει ο Πέτρος Τατσόπουλος

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι ο οξύς εγγύς διαχωρισμός είναι επείγουσα κατάσταση που χρειάζεται άμεση χειρουργική αποκατάσταση. Αντίθετα, η θεραπεία εκλογής μη επιπλεχθέντος οξέος άπω διαχωρισμού είναι συντηρητική (αντιυπερτασική αγωγή).

Οι ενδείξεις εγχειρητικής αντιμετώπισης του άπω διαχωρισμού περιορίζονται στην πρόληψη ή αντιμετώπιση επιπλοκών όπως η ρήξη της αορτής αν η διάμετρός της υπερβεί τα 5 cm, η ισχαιμία κάτω άκρων ή οργάνων, η δημιουργία νέου διαχωρισμού, η νευρολογική συνδρομή από ισχαιμία του νωτιαίου μυελού, ο επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος υπό μέγιστη φαρμακευτική αγωγή, η επέκταση του διαχωρισμού ή η συγκεκαλυμμένη ρήξη.

πηγή: iefimerida