Πέτρος Χατζησταύρος: Η αυτάρκεια είναι η μόνη μας διέξοδος

0
24

*Γράφει ο Πέτρος Σπ. Χατζησταύρος, Πολιτικός Μηχανικός, Επιχειρηματίας

Ένα από τα «δικά» μας κρητικά ρητά είναι το «Μόνος σου χόρευε.. και όσο θέλεις πήδα» , Κοιτώντας τις εξελίξεις γύρω μας και τα ..ετσιθελικά διλήμματα που μας επιβάλλουν οι …πάσης φύσεως φίλοι μας , έρχεται αβίαστα πλέον στο μυαλό η ανάγκη για άμεση αλλαγή στάσεις όσον αφορά τα δεδομένα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή σε σημαντικούς τομείς της οικονομικής και εμπορικής μας καθημερινότητας.

Όσον αφορά τον πρωτογενή μας τομέα , η εκπαίδευση των νέων αγροτοκτηνοτρόφων είναι μονόδρομος. Η συμβολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των σχολών μαθητείας και ΔΙΕΚ οφείλει να είναι καθοριστική. Οι εξελίξεις στους τομείς αυτούς τρέχουν με αλματώδη βήματα και μόνο κατά τύχη μαθαίνουμε τις εξελίξεις .

ΠΡΟΤΑΣΗ:

-Εισαγωγή στις σχολές του ΟΑΕΔ και τα ΔΙΕΚ ειδικοτήτων που αφορούν την γεωργία και την κτηνοτροφία, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον νέο αγροτοκτηνοτρόφο να έχει μια πιστοποίηση που θα του είναι απαραίτητο εφόδιο στην μετέπειτα επαγγελματική του και επιχειρηματική σταδιοδρομία .

-Συνεργασία με το Επιμελητήριο και διαρκής ενημέρωση για τις ανάγκες τις αγοράς, εγχώριας και μη , σε νέα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Το Επιμελητήριο θα λειτουργεί ως δέκτης των παραπάνω πληροφοριών και πομπός, ώστε να ενημερώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

-Ίδρυση φορέα νέου αγρότη και κτηνοτρόφου, με καταγραφή του στα μητρώα και επιδοτούμενα προγράμματα που θα αφορούν ΑΥΣΤΗΡΑ εγκαταστάσεις και τυποποίηση καθώς και επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης. -Απορρόφηση τουλάχιστον κατά 40 % ντόπιων προϊόντων στην τοπική αγορά, με γεωμετρικά κριτήρια απόστασης (έως 60 χλμ ), αλλά και ποιοτικά.

Να δώσουμε κίνητρα στον νέο, να εξειδικεύσουμε το προϊόν μας , να αγαπήσουμε τον τόπο μας. Εν τέλει, πρέπει κάποια στιγμή να πάρουμε μια γενναία απόφαση: Ή θα σώσουμε την «παρτίδα» ΤΩΡΑ ή θα τρέχουμε σε λίγα χρόνια να βγούμε από το αδιέξοδο.

Ας γυρίσουμε στις αξίες που μας ανέθρεψαν και ας θυμηθούμε τους παλιούς που έλεγαν: «Μάθε τέχνη και άσε την Και όταν πεινάσεις πιάσε την»

Με εκτίμηση
Πέτρος Σπ. Χατζησταύρος, Πολιτικός Μηχανικός, Επιχειρηματίας

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter