Παρουσίαση του βιβλίου “Tο Ημερολόγιο της Κνωσού” το Σάββατο 1 Απριλίου στο Ηράκλειο

0
116

Το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 στις 18.00 ο πολιτιστικός σύλλογος “Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό” σας προσκαλεί στην ανοιχτή παρουσίαση του βιβλίου του αμερικάνου συγγραφέα

Dr.Jack Dempsey “Tο Ημερολόγιο της Κνωσού”, εκδ. ΜΥΣΤΙΣ

από τον ομότιμο καθηγητή Φυσικής και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Δρ. Ιωσήφ Βεντούρα. Μετά το πέρας της βιβλιοπαρουσίασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα. Θα μεταφράζει ο Γιώργος Τριαλώνης. Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο της “Σχολής Σχέσεων”, Γκάλι 8, πάροδο Χρυσοστόμου στο ύψος του Γκλόρια στο Ηράκλειο και η είσοδος είναι ελέυθερη.

Ο Dr.Jack Dempsey (pH.D. Πανεπιστήμιο Brown) μελετά τους Μινωίτες εδώ και 40 χρόνια. Ως καθηγητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρήγαγε 4 βιβλία και δύο ταινίες για τους αυτόχθονες της Αμερικής. Έχει γραψει 2 ιστορικά μυθιστορήματα: “Ο αδελφός της Αριάδνης: ένα μυθιστόρημα για το τέλος της Κρήτης της εποχής του Χαλκού” (1996, ελληνική μετάφραση Βίκυ Χατζοπούλου) και “People of the Sea: a Novel of the Promised Land”, 2017.

Ένας αιώνας αρχαιολογίας μας αποδεικνύει τα επιτεύγματα των Μινωιτών σε όλες τις τέχνες της ζωής. Κι όμως, οι βασικές τους ιδέες για το χρόνο, για την πολιτική εξουσία και για το ταξίδι της ψυχής παραμένουν μυστήριο. Οι αρχαίοι πολιτισμοί ήταν άμεσα συνδεδεμένοι με τους φυσικούς κύκλους.
Αυτό το βλέπουμε τώρα στη Μινωική Κρήτη—όπου η κεντρική θέση εξουσίας, ο θρόνος της Κνωσού, είναι ευθυγραμμισμένος με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο την ημέρα της ετήσιας αναγέννησης του ήλιου. Ο θρόνος, όπως και ο διπλός πέλεκυς και τα «κέρατακαθαγιασμού», έχουν πολλά ακόμα να μας πουν για τους εκλεπτυσμένους κύκλους του χρόνου, της πολιτικής εξουσίας και της πνευματικότητας.

Στο Ημερολόγιο της Κνωσού αρχίζουμε να βλέπουμε τα τεχνουργήματα των Μινωιτών να κουβεντιάζουν μεταξύ τους, να μιλούν για έναν κύκλο οκτώμισι χρόνων με τον ήλιο και τη σελήνη. Οι μορφές του, οι ρυθμοί, οι αλλαγές και τα όρια αυτού του κύκλου ύφαναν τις ζωές των Μινωιτών μέσα στον καμβά της φύσης πατώντας πάνω σ’ ένα ιερό ημερολόγιο, που, με τη σειρά του, σχετιζόταν με την πολιτική οργάνωση και τις ιδέες τους για τη μεταθανάτια ζωή— και όλα αυτά είχαν τα θεμέλιά τους στις οικογένειες, τόσο τις ζωντανές όσο και των προγόνων.

Γιατί, άραγε, ο κυβερνήτης των Μινωιτών περιορίζονταν σε «8 ή 9» χρόνια εξουσίας;

Πώς κατάφερναν οι Μινωίτες να οργανώνουν με τόση επιτυχία την κοινωνία τους, πάνω σ’ ένα νησί γεμάτο παθιασμένες για ανεξαρτησία κοινότητες;

Γιατί οι Μινωίτες δίνουν το σχήμα του διπλού πέλεκυ στα ρούχα και στους τάφους τους;

Γιατί πολλοί διπλοί πέλεκεις εμφανίζονται ξανά διπλασιασμένοι;

Και πώς αυτό το σύστημα επιβίωσε αρκετά, ώστε να παίξει το ρόλο του στον Όμηρο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων;

Το Ημερολόγιο της Κνωσού αποκαλύπτει την ιερή αστρονομία που βρίσκεται στη ρίζα του Δυτικού πολιτισμού.